5x anders dan verwacht in Suriname

vakantie

Voordat je op vakantie gaat naar een bestemming waar je nog nooit eerder geweest bent, heb je voor jezelf een bepaald beeld in je hoofd gemaakt. Een beeld wat je schept door je in te lezen en door verhalen van mensen die er al eerder geweest zijn. Je verwacht dat het land en je accommodatie er op een bepaalde manier uitzien. En je hebt bepaalde verwachtingen over hoe je vakantie gaat verlopen. Zo had ik ook bepaalde verwachtingen en een beeld van Suriname. Maar al snel werden deze verwachtingen bijgesteld, het is namelijk altijd anders dan je verwacht. Dat hoeft niet per definitie negatief te zijn, ook niet persé positief, maar gewoon anders. Ik had een aantal verwachtingen van Suriname die uiteindelijk echt anders waren. 

Autorijden in Suriname

Van de drie weken dat wij in Suriname waren, hebben we tien dagen een auto gehuurd. Om in Suriname auto te kunnen rijden, moet je wel eerst wat voorbereidingen treffen. Zo heb je een internationaal rijbewijs nodig, deze kun je kopen bij de ANWB. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat het verkeer in Suriname compleet anders is, tenminste als ik de verschillende blogs die ik van tevoren las moest geloven. Feit is wel dat ze in Suriname links rijden. En ik moet toegeven, dat vond ik toch wel even spannend. Wat me al een hele geruststelling gaf, was dat we onze huurauto bij Sunny Cars gehuurd hadden. Bij Sunny Cars ben je namelijk all-in verzekerd wanneer je een auto huurt. En zo’n all-in verzekering geeft toch wat extra rust wanneer je in een ‘vreemd’ land links moet rijden. Maar goed, het bleef spannend om achter het stuur te kruipen. Ik heb de eerst paar dagen het auto rijden dan ook lekker aan de man overgelaten. Maar al snel bleek dat het autorijden in Paramaribo echt prima te doen was. We hadden een grote pick-up gehuurd, welke mede dankzij zijn kleur ook nog eens extra goed opviel. We hadden dus een heel goed overzicht over de weg. Het verkeer in Suriname wekt misschien een chaotische indruk. Vergeleken met Nederland zijn de wegen niet al te best en zeker in Paramaribo is het druk op de weg. Maar het verkeer in Suriname is precies zoals de cultuur is, namelijk heel relaxt! Er zijn nauwelijks opgefokte automobilisten op de weg. Voorrang nemen waar het eigenlijk niet de bedoeling is, is geen enkel probleem. Het gaat zoals het gaat, no spang! En dus durfde ik het na een dag of drie ook wel aan om door Paramaribo te rijden.

auto huren suriname

Overal plastic en afval

Een auto huren en zeker zo’n grote bak, betekent ook CO2 uitstoot. Ik vond dit in Suriname extra confronterend. De natuur is in Suriname zo overweldigend, dat de bewustwording van het milieu hard aankomt. Sunny Cars heeft daar een CO2-compensatie voor, om je uitstoot te kunnen compenseren. Maar wanneer we door Suriname reden, was het meest confronterende toch wel al het plastic en afval. Het vele afval langs de weg en vooral alle plastic tasjes die in de mangrove van de Suriname rivier hangt. Of de colaflesjes die door de rivier van de Amazone dreef, op zo’n uur varen van de weg af. Dit paste gewoon echt niet in het beeld wat ik had van het binnenland van Suriname, de Amazone. En dit is niet door het toedoen van de toeristen, maar de onwetendheid van de lokale bevolking.

Paramaribo

Dat Paramaribo geen stad is zoals we ze in Europa kennen, dat had ik wel verwacht. Maar dat Paramaribo zó anders zou zijn, dat had ik dan weer niet verwacht. Paramaribo is een stad waar de bomen boven de gebouwen uitsteken. Paramaribo is een stad waarvan sommige wegen bij ons zouden worden aangezien voor boerenlandweg. Het is een stad waar negen verschillende culturen bij elkaar elkaar komen en waar dit ook goed lijkt te gaan. Paramaribo is een stad waar een moskee en een synagoge naast elkaar kunnen staan. Toch werd er van tevoren gewaarschuwd. Pas op in Paramaribo, wees op je hoede! Maar feit is, is dat ik me geen moment onveilig heb gevoeld.

moskee synagoge keizerstraat

Alles is verkrijgbaar in de supermarkt!

‘Neem dit mee’, ‘vergeet dat niet in je koffer te stoppen!’ Voordat we naar Suriname gingen kreeg ik het gevoel alsof daar helemaal niks verkrijgbaar zou zijn. Of dat wanneer je het daar koopt, ontzettend duur zou zijn. Verrassing, zo goed als alles is verkrijgbaar in de supermarkt in Suriname. En de prijzen zijn vergelijkbaar met de Nederlandse prijzen. En het klopt, in verhouding is dat voor de lokale bevolking heel erg duur. Maar altijd nog goedkoper dan een extra koffer inchecken voor de potten pindakaas en hagelslag. Bovendien wil je daar vooral uiteten. Roti, Surinaamse vleesbroodjes of bij de restaurantjes op blauw grond. MMM!

Hetzelfde geldt voor het geld. In Suriname betalen ze met Surinaamse dollars. Deze kun je in principe gewoon bij een ATM pinnen. Ik zeg in principe, want ze hebben weleens een storing, zoals bij ons de eerste dag. Op dat moment had het handig geweest om van te voren wat ingewisseld te hebben. In de winkels werden onze pinpassen overigens niet geaccepteerd.

Het weer in Suriname

‘Het is er heet’, ‘er zijn zoveel muggen’. Dat van die muggen, dat klopt! Je kunt je insmeren met deet 50%, maar of dat helpt, ik weet het niet hoor. Dat het er heet is, dat klopt ook. Maar toch was de hitte in Suriname heel anders dan ik had verwacht. Wij waren in Suriname aan het einde van het regenseizoen. Hoe de temperatuur in het droogteseizoen aanvoelt, daar kan ik dus niet over oordelen. Maar het regenseizoen is heel aangenaam. De hele dag is de temperatuur zo rond de 30 graden, maar deze 30 graden voelt compleet anders dan de benauwde 30 graden in Nederland. Ik werd er helemaal niet lamlendig of energieloos van, in tegendeel. Zo nu en dan begint het te hozen en zakt de temperatuur naar 26 graden. Zo’n hoosbui is bijzonder aangenaam en de kinderen vonden het fantastisch om tijdens een hoosbui gewoon te kunnen zwemmen.

regen suriname

Inmiddels heb ik een eigen beeld van Suriname en misschien kun je je er nu ook een beetje een voorstelling van maken. Maar weet wel, het is altijd anders dan verwacht.


suriname pinterest

Previous ArticleNext Article