Het gevecht met de haarborstel

Beste moeder,

wiens buren precies kunnen vertellen wanneer jouw dochters haar geborsteld wordt… Ik snap het volledig dat je vandaag je kind met een kapsel als een vogelnest naar school hebt laten gaan. Je hebt het geprobeerd, je hield je hoofd koel, maar toen je trommelvliezen weer een stukje werden beschadigd, gaf je het op. De helse klitten op het hoofd van je dochter lieten jou het gevoel geven dat je de meest waardeloze moeder op deze aardbol bent. Je gaf het op, je nam je verlies, je liet het gaan. 

Maar weet je beste moeder, het gevecht met die haarborstel is geen geintje. Het is er iedere dag weer. Iedere dag voel je de ogen door de muren heen prikken wanneer jouw krijskuiken moord en brand gilt. En waarom? Omdat je je dochter er enigszins netjes bij wil laten lopen. Omdat je wil voorkomen dat de dreadlocks spontaan op haar hoofd schieten.

Nee, het gevecht met die haarborstel is geen geintje. Er zijn dagen dat je de kracht hebt om de strijd te voeren. Maar soms, soms geef je het bijvoorbaat al op. Het gaat niet altijd om keurige haartjes, het gaat ook om het grotere plaatje. Om je dochter zelf de controle te geven over haar eigen ik. Over hoe ze er uit wil zien, over wat ze daarvoor over heeft. En dat is niet altijd het gevecht met die haarborstel.

Een staart vol klitten, warrig haar, het is allemaal niet levensbedreigend. Ze overleeft het wel.

Een kapsel vol klitten is geen falen. Het is een teken van zelfontplooiing en een moeder die weet welke strijd ze voeren moet. Het is een teken van acceptatie, loslaten en vertrouwen op de kracht van je dochter. Zij heeft geen perfect kapsel nodig om te kunnen functioneren. Dat kleine meisje geeft niets om de schoonheidsidealen die de wereld ze oplegt.

Er komt een dag dat ze wél de godganse dag haar haar aan het borstelen is. Er komt een dag dat ze geen make-up meer van de speelgoedwinkel opsmeert, maar het jouwe jat. Er komt een dag dat je zou willen dat ze haar haar met rust zou laten, aangezien je tien minuten geleden al had willen vertrekken.

Die dag komt veel te snel.

Tot die dag is er niets mooier om je meisje mee te geven te leven om te ontdekken, in plaats van te leven om indruk te maken.

Het gevecht met de haarborstel, soms win je meestal verlies je. En dat is oké.

Nu eerst koffie. Want je hebt toch tijd over.

x


pinterest kind haren

Afbeelding: Shutterstock/Natalia Lebedinskaia

Previous ArticleNext Article