Zelf met de auto de Brownsberg op, wij deden het!

suriname vakantie

brownsberg auto

Als er iets hoog op mijn to-do lijstje in Suriname stond, dan was het met eigen vervoer de Brownsberg op gaan. Waarom? Geen idee, het leek me gewoon een leuk avontuur. Daarbij hadden we een vette auto tot onze beschikking, dus waarom zouden we daar dan geen gebruik van maken? Dat de weg naar de Brownsberg uiteindelijk niet geheel zonder slag of stoot ging, mocht de pret niet drukken. Ik vond het één van de leukste dagen in Suriname. Het had alles, avontuur, frustratie, spanning en beleving. Hoe dat met eigen vervoer ging, vertel ik je in deze blog.

De Brownsberg

brownsberg natuurpark

Surinamers spreken het uit als de bronsberg en ik snap wel waarom, de weg naar de Brownsberg is namelijk één lange weg van brons. Je vindt de Brownsberg in het district Brokopondo. Bovenop de berg heb je dan ook een fantastisch uitzicht over het Brokopondo meer, wat zo groot is als de provincie Utrecht. De hoogste top van de Brownsberg is 515 meter hoog en net zoals de rest van Suriname flink bebost. Brownsberg is een natuurpark waar je wandelingen kunt maken, watervallen kunt bezoeken en je kunt er zelfs (basic) overnachten. De twee bekendste watervallen zijn de Irene val en de Leo val. Vanaf de top is de Leo val het makkelijkst te bereiken. De Irene val is een stukje verder wandelen.

Dagtrip naar de Brownsberg of eigen vervoer

Met eigen vervoer naar de Brownsberg stond dus hoog op mijn to-do lijstje. Maar eenmaal in Suriname werd ik toch een aantal keren aan het twijfelen gebracht. Van verschillende kanten kregen we verhalen over een dagtrip naar de Brownsberg. De weg ernaar toe zou een flinke uitdaging zijn en op sommige dagen simpelweg niet begaanbaar. Meegaan met een dagtrip was natuurlijk een prima optie geweest. Echter betaal je dan al snel €80 per persoon en met z’n vijven loopt dat al flink op. Bovendien hadden wij zelf vervoer tot onze beschikking, dus waarom zouden we daar geen gebruik van maken? Nadat ik van een gids had gehoord dat de weg naar de Brownsberg prima te doen is, mits er geen hevige regen is gevallen, was ik overtuigd. Dit kunnen wij zelf!

Van Paramaribo naar de Brownsberg

En dus reden wij afgelopen zomer van Paramaribo naar de Brownsberg. De afstand was prima te doen, een rit van één uur en drie kwartier. Althans, dan sta je onderaan de Brownsberg. Om aan de top te komen ben je zeker nog een uur off road aan het rijden. De grote vraag was alleen, hoe komen we daar? Welke afslag moeten we hebben? Dit probeer ik altijd uit te zoeken met behulp van Google Maps. Echter was de juiste afslag voor de Brownsberg lastig te vinden. Je moet in ieder geval niet te vroeg afslaan van de Brownsweg. Dat is dus wat wij deden. We volgden de bordjes ‘Stone Island’, een weg die volgens Google Maps uitkomt in het Brownsberg Natuurpark. En dat klopt ook wel, alleen kom je hier niet op de top van de Brownsberg. Maar wel bij een mooi uitzichtpunt over het Brokopondomeer.

stone island brownsberg

De weg naar Brownsberg

Om de juiste weg naar de Brownsberg te vinden, sla je van de Brownsweg af bij dit bord.

bord afslag brownsberg

Hier begint de weg offroad en heb je nog zo’n 13 kilometer te gaan tot je de top van de Brownsberg bereikt. Ondertussen passeren er mannen op brommertjes, soms met geweren. Deze hoef je niet te volgen, zij zijn namelijk onderweg naar een goudmijn.

Wanneer je dit bord tegenkomt, sla je linksaf.

afslag brownsberg

Zoals je ziet zijn de borden niet erg duidelijk. De twijfel slaat dan ook meerdere malen toe, maar wanneer we bevestiging krijgen van een local, vervolgen we toch onze weg. Althans, dat was het plan, maar het benzine lampje gooit wat roet in ons plan. We hebben geen idee hoe hoog en hoe ver we nog offroad moeten. En dus besluiten we eerst om te keren en terug te gaan naar de Brownsweg om te tanken.

weg naar de brownsberg

Met een volle tank en frisse moed beginnen we nogmaals aan de offroad tocht van 13 kilometer. Spannend is het wel, zeker wanneer de afgrond nog geen halve meter naast me is. Hier moeten we geen tegenliggers tegenkomen! Maar die zijn er wel. Gelukkig komen we alleen maar ervaren tegenliggers tegen, die ons dan ook het advies geven om met ramen op te rijden. Zo kun je toeterende tegenliggers in de verte horen aankomen. Daarbij krijgen we ook te horen dat verkeer naar boven altijd voorrang heeft. Hebben wij even geluk. Behalve dat we ook weer een keer naar beneden moeten.

Enfin, net wanneer ik denk ‘er komt geen eind aan’, lijkt het einde in zicht. We zien een bordje ‘verplicht melden bij de receptie’. Yes, we zitten op de goede weg! Het is nog een paar minuten rijden tot we bij de parkeerplaats van het Brownsberg Natuurpark zijn. Verplicht melden bij de receptie houdt in dat je entree, zo’n €4 à €5 pp, betalen moet. Achter de receptie vind je een restaurantje en daar weer achter is het fantastische uitzicht vanaf de Brownsberg.

Uitzicht op de top van de Brownsberg
Uitzicht op de top van de Brownsberg

Leoval of Ireneval

ireneval leoval brownsberg

De weg naar de Brownsberg was een fantastische beleving. Maar een wandeling naar een waterval hoort toch zeker ook nog bij deze trip. We kiezen voor de wandeling naar de Leoval. Deze is met de kinderen het makkelijkst te bewandelen, bovendien ook het minst ver weg. De bordjes ‘Leoval’ en een pad geven uitstekend aan waar je naartoe moet. Maar het blijft de jungle en daarom is het wandelen op open sandalen niet aan te raden, aangezien wij een hele kolonie bijtende bosmieren tegenkomen. Buggyproef is de wandeling ook niet te noemen, zeker op het eind (vlak voor de waterval) zijn de natuurlijke traptreden een hele uitdaging. Wel is er een soort van leuning/touw voor houvast gemaakt. Wil je met kleine kinderen wandelen op de Brownsberg, dan raad ik je aan om een draagdoek mee te nemen. Na een half uur wandelen komen we aan bij de Leoval.

leoval brownsberg

De kinderen willen graag even onder de waterval staan. Dat kan ook en voor de verkoeling ook zeker aan te raden. Maar om werkelijk met je hoofd onder de waterval te staan is dan weer niet aan te raden, aangezien het water iets te hard naar beneden klettert. Wanneer je een stukje terugloopt vanaf Leoval kun je bij de splitsing ook naar de Ireneval. Deze is nog zeker drie kwartier wandelen.

Overnachten op de Brownsberg

Overnachten op de Brownsberg behoort ook nog tot de mogelijkheden. Wat ik ervan begreep is dat je overnacht in een hangmat, erg basic dus. Of je dat moet willen is een eigen keuze, met de kinderen zag ik dat niet zo zitten. Vanuit Berg en Dal is een trip naar Brownsberg heel goed te doen! Deze wordt vanuit Berg en Dal ook als dagtrip aangeboden. Zelf deden wij de trip dus vanuit Paramaribo, ook dit is prima te doen! Hoewel de iPads van de kinderen op terugweg leeg waren, dat maakt de rit toch iets minder relaxt.


 

brownsberg-suriname

Previous ArticleNext Article