Hoe is de premie van een autoverzekering opgebouwd? 

autoverzekering gezin

Wil je jouw auto verzekeren, maar kom je een groot aantal premies tegen? Zelfs in jouw eigen huishouden kunnen de premies aanzienlijk van elkaar verschillen. Er zijn meerdere redenen waarom dit zo is. De verzekering afsluiten is immers meer dan alleen maar een dekking vinden die bij je past en profiteren van een vast bedrag per maand. Maar hoe is de premie dan precies opgebouwd? En hoe kan je berekenen hoeveel het voor jou gaat kosten? Onderstaande informatie zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan en een verzekering vindt die bij je past. 

De dekking maakt een verschil

De bedragen van een autoverzekering lijken vaak willekeurig. Vooral als je de bedragen binnen het gezin vergelijkt. Toch is dit niet het geval. Er zijn meerdere factoren die zorgen voor het bedrag dat jij maandelijks betaalt om de auto verzekerd de weg op te laten gaan. Het type dekking is een van de voorbeelden van factoren. De meeste mensen kiezen voor een WA-verzekering. Dit is de basisvariant, die zorgt dat je vanuit de aansprakelijkheidsverzekering de kosten kan dekken die je aan andermans auto hebt aangebracht. Van hieruit kan je het uitbreiden naar een volledige dekking voor zowel jezelf als anderen. 

De leeftijd van de bestuurder

Jijzelf speelt ook een grote rol bij het bepalen van de maandelijkse premie tijdens het verzekeren van de auto. Als je nog erg jong bent en weinig ervaring hebt op de weg, kan je ervan uitgaan dat jouw premie veel hoger is dan een ouder iemand binnen het gezin. De leeftijd is daarom dus een grote factor om rekening mee te hebben. Doordat je meer of minder ervaring hebt, kan je als groter of kleiner risico worden gezien door de verzekeraar. Het kan immers ook meer schadeclaims opleveren. 

Jouw rijgedrag levert een besparing op

Jouw rijgedrag speelt een rol als je naar de maandelijkse kosten van een verzekering kijkt. De autoverzekering berekenen zal daarom ook gebeuren op basis van het aantal schadevrije jaren dat je al hebt opgebouwd. Als jonge bestuurder heb je deze jaren nog niet, dus is het maandbedrag hoger. Hoe langer je rijdt en hoe minder schadeclaims je indient, hoe goedkoper je jouw verzekering af kan sluiten. Na verloop van tijd kan je dus ook overstappen naar een andere verzekering en een flink bedrag per jaar besparen met het rijden van de auto. 

Jouw auto meeberekend

Een laatste factor om rekening mee te houden als je de autoverzekering gaat berekenen is de auto die je rijdt. Een gloednieuwe auto of een sportauto zal veel meer kosten per maand dan een simpele gezinsauto. De sportwagens hebben bijvoorbeeld duurdere onderdelen, die de verzekering op een of andere manier gedekt wil hebben. De leeftijd van het voertuig telt hierbij ook mee. Als je in een ongeluk belandt, zal een nieuwe auto meer kosten om te repareren dan een ouder model dat vrijwel total loss is. Hier houdt een verzekeraar altijd rekening mee in de berekening. 


autoverzekering gezin

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article