Opeens weet je het…

Luizen.

Voordat je schoolkinderen hebt, heb je als papa meestal zelden iets over luizen gehoord. Laat staan dat je je er druk over maakt. Voor de onwetenden zal ik bij deze vast een tipje van de sluier oplichten.

Als je kinderen eenmaal naar school gaan, kom je erachter dat er in het begin van zo’n schooljaar er een ware luizenklopjacht gestart wordt. Luizen blijken verschrikkelijk irritante beestjes, die zich in de vakantieperiodes blijkbaar goed weten te vermenigvuldigen en zich binnen een mum van tijd weten te verspreiden over al die kleine kinderkopjes. En van die kinderkopjes, is het blijkbaar maar een klein stapje naar de haren van de ouders.

Daarom zie je zo vlak na de vakantie ineens overal mensen met luizenkammen en shampoo in de weer, een enkeling zie je zelfs met een vuilniszak om zijn hoofd gebonden in de tuin zitten. (Da’s geen grapje!) Je krijgt nieuwsbrieven over de luizenzakken waarin de jassen op school opgeborgen worden en natuurlijk worden er op school ook weer luizenmoeders gezocht…

Gelukkig hebben wij zelf nog geen luizen van dichtbij hoeven bewonderen, en daar ben ik maar wat blij mee, want als ik de klopjacht en de maatregelen zo van een afstandje bekijk, dan is dat echt geen pretje!

Maar goed, gaan jouw kinderen ook bijna naar school? Wees niet verbaasd als je ineens iemand met een vuilniszak om zijn hoofd gebonden in de tuin ziet zitten…

ja-papa-luizenmoeder

Pin It
Previous ArticleNext Article

5 Comments

  1. Nou, zo herkenbaar! Het gehele verhaal! Zelfs het stukje dat iemand een vuilniszak over zijn kapsel zet. En ja, ik wist het ook op een dag, ik word luizenmoeder!

  2. Luizenmoeder is natuurlijk wel een achterhaald begrip, want papa’s kunnen dat ook prima doen! 🙂 Of durven de papa’s het niet zo goed aan?

  3. O ja, verschrikkelijk. Heb ze zelfs op mijn zestiende gehad, omdat mijn jongere nichtje ze kreeg. Niet dood te krijgen. Echt een nachtmerrie. Al mijn knuffels bij het vuil. Kussentjes, dekens. Luizen, doe maar niet. Ik moet ook echt geen luizenmoeder worden. Ik ren gillend weg.

  4. Ben twaalf jaar lang luizenmoeder geweest. Na een ontroerend afscheid op de basisschool hadden mijn dochters op vakantie: LUIZEN! In mijn beste Frans (want in het Arabisch wordt het niks met mij) Anti-poux et lentes gekocht en uren staan kammen. Gelukkig hadden we er een fijn temperatuurtje bij (40 graden!). Na 2 weken kammen met crèmespoeling thuis toch nog maar een behandeling voor de zekerheid. Ik heb nu ontslag genomen. Ik wil geen luizenmoeder meer zijn! Mijn man kon niet zo goed helpen doordat hij het niet kan zien (ook met leesbril) Nou blijkt hij uitstekend te kunnen kammen. Wij hebben nu dus een luizenvader! Bij luizenellende raadpleeg dan de richtlijn van het RIVM, scheelt je een hoop was en gezuig. (blijkt niet wetenschappelijk aangetoond effectief te zijn). Succes!