Kosta Lodge vakantiepark in Zweden

vakantie zweden

Vannacht slapen wij in de Kosta Lodge in Kosta. ‘Your basecamp in Småland’ staat er op het logo bij de ingang van het park. Bij de receptie krijgen we de sleutelkaart van een Twin Cottage in handen gedrukt, dus even later rollen we onze koffer over het pad naar ons huisje. 

Småland in Zweden

Bij Småland krijg je misschien hele andere associaties, iets met Ikea. Maar Småland is niet alleen de ballenbak van Ikea, het is ook een landschap in de Zuid-Zweedse regio Götaland. In deze regio vind je de meeste meren in Zweden, daardoor typeert dit landschap met prachtige meren en bossen. Ook kruip je een beetje in de huid van Pipi Langkous, dat is niet zo gek, de bekende Zweedse schrijfster van Pipi Langkous, Astrid Lindgren, komt namelijk uit deze streek. Door het gemoedelijke en kindvriendelijk Pipi Langkous landschap en de afstand die goed te doen is vanaf Nederland met de auto (pak weg 1200 kilometer), is Småland een favoriete bestemming voor vele gezinnen.

Inwoners Småland: 

Oppervlakte 29.330 km²
Inwoners 708.986 (24,2 inw./km²)

In vergelijking met Nederland: 

Oppervlakte 41.543 km² (ruim 18% water)
Inwoners 17.016.967 (409,6/km²)

Bron: Wikipedia

Het Zweden avontuur is begonnen

Het mannenweekend is nu echt begonnen. Samen met mijn kleine ben ik op avontuur in Småland, Zweden. We zijn vandaag al vroeg met het vliegtuig vanaf Eelde (Nederland) naar Kopenhagen (Denemarken) gevlogen. Vanuit Kopenhagen zijn we met een stoptrein, over ‘the bridge’, in drie uur naar Lessebo (Zweden) gereden. Op het station van Lessebo stond de crew van Outdoor Academy of Sweden op ons te wachten, om ons met een toerbus naar onze eerste bestemming te brengen.

kosta lodge wandelen

kosta lodge vakantie

Nadat we ons in ons Twin Cottage hebben geïnstalleerd, wandelen we door het park naar de receptie, waar we in het restaurant aan de andere avonturiers en crewleden worden voorgesteld en van een uitstekend diner genieten. De deelnemers aan deze reis komen uit allerlei verschillende landen, een gezellig internationaal gezelschap. Dat de kinderen elkaar niet allemaal kunnen verstaan deert ze overigens helemaal niet. Al snel liggen de meeste kinderen in het verwarmde zwembad en spelen daar alsof ze elkaar al jaren kennen. 

kosta lodge villages

kosta lodge zwembad

Kosta Lodge

Het Kosta Lodge is een vakantiepark op het platteland van Småland in het Koninkrijk van Kristal (Kingdom of Crystal), ongeveer een kilometer vanaf het centrum van het plaatsje Kosta en zo’n drie kwartier rijden (50 km) van Växjö.

Ik tel dertien Twin Cottages (twee onder een kap, dus 26 woningen), die gezellig om een recreatiemeertje heen staan. De huisjes zijn vrij nieuw en zijn eenvoudig maar volledig en modern ingericht. Ik schat dat het twee-kamer-appartementje zo’n 35m2 groot is. Er is een slaapkamer met twee bedden, een volledig ingerichte woonkeuken en een badkamer met douche. In de slaapkamer staan twee extra stretchers, die je in de woonkamer op kunt klappen.

Bij de receptie van het hotel vind je een restaurant, lounge, pooltafel en verwarmd zwembad, waar wij het grootste deel van onze tijd in Kosta Lodge hebben doorgebracht. Maar dit vakantiepark is ook een mooie uitvalbasis om te gaan vissen, voor wandel-, kano- of mountainbiketochten in de omgeving, een bezoek te brengen aan het nabij gelegen elandenpark, voor een rondleiding in de Kosta Boda glasfabriek, of om te gaan ziplinen bij Litte Rock Lake in Växjö.

Kijk hier voor een overzicht van kleine kindvriendelijke campings in Zweden.

Kosta Boda

De glasfabriek Kosta Boda is de oudste glasfabriek van Zweden die nog in gebruik is. De ovens staan al sinds 1742 in vuur en vlam en in deze glasfabriek vind je het echte Zweedse handwerk waar deze regio om bekend staat. Het wordt hier niet voor niets het Kingdom of Crystal genoemd. Je kan hier een rondleiding krijgen, waarbij je de productie van het glaswerk van dichtbij kunt bekijken. Je krijgt daarbij het hele proces te zien. Van het smelten, tot het glasblazen, snijden en schilderen van het glas. Ben je een liefhebber van glaswerk, dan kun je ook meteen een bezoek brengen aan de Kosta Boda Art Gallery.

glasfabriek

Kosta Boda Art Hotel

Wij brachten ook een bezoek aan het Kosta Boda Art Hotel. Dit hotel is bijna een kunstwerk op zich, zo veel Kosta Boda glaswerk vind je hier. In de receptie van het hotel staan en hangen een paar gigantische kunstwerken, maar ook in de kamers, de spa en de sportfaciliteiten van het hotel, werkelijk overal vind je de glaskunstwerken van de designers van Kosta Boda. Zelf sloten wij ons bezoek aan Småland af met een drankje in en aan de glazen bar van het hotel.

glascultuur

Previous ArticleNext Article