Minder vlees. De man wordt gek!

Actify maaltijd match app

“Waar is het gehakt!?”, roept de man terwijl hij de pastasaus op zijn bord schept. “Proef het eerst maar”, zeg ik alsof ik z’n moeder ben. Ik heb weer eens een pastasaus weten te maken, zonder pakjes en zakjes! Sterker nog, ik deed het uit mijn hoofd! En omdat het laatste thema van het Actify Your Family programma ‘minder vlees’ is, heb ik het gehakt uit de pastasaus weggelaten.

“En mis je het gehakt?”, vraag ik na een aantal happen. “Mwah een beetje, maar het is erg lekker!”, krijg ik als compliment. 

Minder vlees eten

Het thema binnen de Actify Your Family Facebook Groep van deze week is dus minder vlees eten. Persoonlijk heb ik daar niet zo heel veel moeite mee. Mijn twee jongste kleintjes ook niet, maar mijn oudste (de lastige eter) en de man daarentegen wel. Zij zijn wel echte vleeseters. De man wil gewoon vlees en voor mijn oudste is het zelfs een reden om een hap groente te nemen met als beloning een extra stukje vlees. Je snapt dat dit thema eigenlijk niet zo goed uitkomt, aangezien ze eindelijk wat groenten proeft.

Maar waarom willen we dit dan?

Waarom minder vlees eten?

Vlees, ik kan ervan genieten wanneer het een goed stuk biefstuk is. Maar mijn eigen gebakken brouwsels? Ik geef er niet veel om. En mijn trek is onlangs nog minder geworden na de nare berichten over verschrikkelijke slachthuizen. Hiermee wil ik absoluut niet alle slachthuizen over één kam scheren, maar mijn trek is er dus niet groter van geworden.

Buiten dat, heeft het eten van dierlijke producten een grote impact op de aarde. De belasting van vlees, vis, eieren en zuivel op het milieu is een stuk hoger dan die van plantaardige eiwitbronnen als peulvruchten, noten en bonen. Daarbij is het eten van veel vlees ook nog eens helemaal niet goed voor je lijf. Ik weet er het fijne niet van, maar ik neem het aan van de bronnen die me gegeven zijn.

En wat nu? Aldus mijn twee vleeseters

Tja en nu gaan we dus minder vlees eten. Stiekem deden we dat de afgelopen weken tijdens het Actify Your Family programma al. En ze hadden het geeneens door! Er kwam elke dag wel vlees op tafel, maar aanzienlijk minder grote stukken. Dat dit niet opviel, kwam door de vers bereidde gerechten, daar ben ik van overtuigd! De smaken van de maaltijden zijn veel intenser.

Gemakkelijk vegetarisch

In de MaaltijdMatch app zijn de vegetarische gerechten heel gemakkelijk te filteren. Ook kun je kiezen voor gerechten met vis. Vis is namelijk wel belangrijk om te eten. In vis zitten visvetzuren, zoals omega-3 en andere soorten omega-3 vetzuren zoals EPA en DHA. Een handige site daarvoor is viswijzer.nl. Daar vind je namelijk informatie over welke vissoort verantwoord is en welke soorten je beter niet kunt eten. De recepten uit de MaaltijdMatch app zijn natuurlijk allemaal goed.

Minder vlees. De man wordt gek? Welnee, je moet gewoon lekkere gerechten klaarmaken, dan heeft ‘ie bijna helemaal niks door.

Tijd om op eigen benen te staan

Dit was het laatste thema en tevens het laatste blog in samenwerking met Actify. Het is tijd om op eigen benen te staan en natuurlijk het gezonde leven door te zetten. De recepten uit de MaaltijdMatch app waren een zeer grote hulp en zal ik zeker nog vaker gaan gebruiken. De tips die ik kreeg uit de Actify Your Family Facebook Groep, welke nog tot donderdag actief is, waren fijn. En ondanks vooruitgang, weet ik dat een lastige eter niet zomaar om is. Het is een lange en soms frustrerende weg, waar loslaten en blijven stimuleren in balans moet zijn. 

Previous ArticleNext Article