Uit Mell’s Kitchen “de traktatie”

Als jouw kindje jarig is, ben je er tegenwoordig niet met een simpel fruitspiesje of zakje chips. Nee, moeders zijn hele dagen bezig met het op maat knippen van figuurtjes van het favoriete striptekenfiguurtje van hun kroost… Avonden lang zijn ze al aan het speuren naar leuke recepten en knutseltips van supermamma’s die ware alleskunners zijn! Als je dacht dat mamma’s alleen maar kletsen en sherry drinken, dan heb je het bij het verkeerde eind. Dat was in de jaren 60 en 70 misschien zo toen DE TRAKTATIE nog niet een statussymbool was, maar gewoon een mooie meevaller op een saaie schooldag, maar nee nu is het anders!

Toen mijn kroost 2,5 was begon de feestvreugde al op de peuterspeelzaal. Ouders kwamen met complete cameracrew de ruimte binnen sluipen en het hele traktatieritueel werd zorgvuldig gefilmd en op de eerstvolgende familieverjaardag afgespeeld voor het hooggeëerd publiek. Keesje die zijn traktatie niet mocht omdat er gluten inzaten en daarom een dropje van de juf kreeg, werd angstvallig uit beeld gelaten..

Door die ervaring en het steeds erger wordende statusvertoon van sommige ouders werd iemand een pak slaag geven voor mij een steeds sterker wordend gevoel bij het evenement “trakteren”.

Weet je wat ik een traktatie vind? Dat een kind gewoon blij is! En dat je als moeder gewoon lekker nog even mag knuffelen met jouw kleintje, want op een dag kan dat zomaar voorbij zijn! Ik geef het toe ik heb weinig aandacht besteed aan het bedenken en/of maken van traktaties die hoge ogen gooiden, omdat ik het te druk had met voor mij échte leuke dingen zoals in de modder stampen, met mijn kleintje een potje judo doen of gewoon lekker de dag doornemen met een kopje thee en een kaakje. Superburgerlijk en truttig, het zal wél! Maar daar word ik nou happy van! Laten we eerlijk zijn, die traktatie is toch binnen een minuut op en er is altijd wel een nóg lekkerder of meer creatieve traktatie! Ik maakte ooit een leuke en eenvoudige traktatie, waarna ik nog voldoende tijd over had om samen verstoppertje te spelen, te springen op de bank (pappa was toch niet thuis) en een verhaaltje voor te lezen voor het slapen gaan. En deze was ondanks de eenvoud tóch een succes!

Hier is het! Hoe simpel kan het zijn? Een marshmellow tussen twee mini stroopwafeltjes..Ik geef toe niet de meest gezonde traktatie, maar ok!

Wil je  toch echt een gezonde traktatie, dan is de druifjesspies ook leuk!

Pin It

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Ik zal het onthouden! Bijna aan de beurt voor Mace. Misschien maar gewoon een saté prikker met kaas en worst 🙂