Uit Mell’s Kitchen: Goede voornemens en complete waanzin

Zo rond deze tijd maken veel mensen de balans op van het afgelopen jaar en velen komen tot de conclusie dat ze zich eind december eerder een rollade voelen dan een after Christmas Victoria’s Secret Angel… Is dat gek? Nee hoor! Laten we gewoon heel eerlijk zijn, hoe kom je in godsnaam de feestdagen door op een watercracker en groene thee? Ikzelf vind de feestdagen zo vreselijk, dat ik voldoende rode wijn op voorraad heb om in een prettige roes te komen om zo enigszins vrolijk de kerst en oud en nieuw door kan komen. Oh en nog een bekentenis op tweede kerstdag at ik uit pure luiheid en gemakzucht als ontbijt een stuk van de overgebleven kersttaart! Kortom ook bij mij is 1 kg ‘kerstschade’, maar ik heb ervan genoten!!!! En het roer is alweer om, dus voor mij weer het havermout ontbijtje, de volkoren boterhammen, zuivel, het magere broodbeleg, fruit, veel groenten, vlees en vis, vezels en water..ik weet het klinkt niet sexy, maar op die wijze en met een beetje sporten is die kg zó weer weg en hoef ik me niet in enge buikbanden te proppen. 

Van afslankpleisters, tot afslankringen voor om je tenen, tot buikbanden die spontaan het leven uit je wegzuigen, tot Detox kuren tot zonnebanken die gelijk het vet wegsmelten… De lijst onzinmiddelen om zogenaamd af te vallen is oneindig! De laatste weken heb ik me echt kunnen vermaken door alle betaalde promotie op Facebook..Echt ik heb zitten schuddebuiken van het lachen om de gezondheidsclaims die er gedaan werden, die echt werkelijk nergens ooit wetenschappelijk onderbouwd worden..Deze artikelen horen wat mij betreft op 1 plek, in de prullenbak en/of het rijk der fabelen! Het is vooral de marketingmachine van grote bedrijven die het product een magisch tintje geven en je het gevoel geven, dat dit dé oplossing is! 

Van de week zag ik een foto van een oud Wimbledon kampioene, vóór en na..Echt ik schrok me de tandjes van wat er van de arme vrouw was overgebleven. Van een prachtige, plussize maar gezonde vrouw, met een stralende huid en glanzende haren naar een hoopje ellende met een ouwe vale kop, spaghettibeentjes,  maar hey mét sixpack? Waarom doen vrouwen zichzelf zoiets aan? Ik bedoel als je echt overgewicht hebt en je komt hijgend een trap op en je knieën bezwijken onder jouw hoge gewicht, dan snap ik dat je er iets aan wilt doen! Maar  als je een gezond lijf hebt, maat 40, 1 meter 78 bent, what the fuck?? Maar we laten ons allemaal gek maken door gefotoshopte fitness modellen en Victoria’s Secrets modellen, die een personal trainer hebben, vrij weinig eten en niets anders te doen hebben dan mooi zijn! En fabrikanten van allerhande afslankmiddelen en figuur corrigerend ondergoed willen maar al te graag dat wij vrouwen ons onzeker voelen en dús alles zullen aangrijpen om maar in die felbegeerde maat 36 te komen! It’s all about the money!

Goede voornemens, vooral genomen rond 1 Januari zijn gedoemd te mislukken. Als je werkelijk en blijvend iets wilt veranderen aan jouw levensstijl, zoals stoppen met roken, wat gewicht verliezen, meer leuke dingen doen met de kinderen, noem het maar op, dan is iedere dag van belang! Juist het uitstelgedrag is gevaarlijk en zorgt ervoor dat we nooit echt het roer om kunnen gooien.  Mensen hebben jarenlang te veel gegeten en te weinig bewogen en verwachten dan dat een Detox kuur ze in 2 weken van die 10 kg of meer gaat verlossen? Het klinkt te mooi om waar te zijn en mensen dat is het ook! Als je jezelf enigszins serieus neemt weet je dat afvallen gaat om een verandering van jouw alledaagse routine, niet met rare shakes, pillen en poedertjes, maar met jouw eigen motivatie en goede begeleiding van een deskundige! Alleen zó red je het en kun je met een beetje discipline en wilskracht jaren op gewicht blijven!

Het ontbijt is dé manier om jouw ‘verbrandingsmotor’ van de spaarstand tot maximum overdrive te krijgen! Daarom geef ik jullie het recept van mijn favoriete ontbijt, waarop je uren door kunt. Altijd handig als je weinig tijd hebt en snel door moet en al weet dat de lunch laat gepland is..

Ik ben nogal fan van havermout, maar als je dat niet lust kun je het ook prima vervangen door Brinta natuurlijk!

Mel’s power ontbijtje ☺

Ingrediënten:

40 gram havermout

Theelepel kaneel (niet snuiven hè?)

180 ml melk of soya/amandelmelk (magere bevat de minste calorieën als je wilt afvallen wel handig)

1 kleine rijpe banaan

1 theelepel honing

banaan

Als je niet op de calorietjes let en/of een zware training tegemoet gaat zijn een paar walnoten erdoor ook lekker!!

Warm in een klein steelpannetje de melk op tot het kookpunt, dan op de laagste stand zetten. Doe de havermout bij de melk en roer deze met een pollepel 2 minuten door. Prak vervolgens de banaan fijn en roer deze door de melk en de havermout heen. Voeg nog een theelepel honing (zoetstof of suiker mag ook maar honing vind ik qua smaak lekkerder) toe en een theelepel kaneel en jouw voedzame en vezelrijke ontbijt is klaar!

Je kunt van dit mengsel als je er twee eetlepels meel aan toevoegt ook nog pannenkoekjes van bakken voor de kleintjes, reken maar dat ze die lekker vinden!!

Echt, dit ontbijt is zo ontzettend lekker, het is net alsof je de gezonde variant van een bananenbeignet aan het eten bent! In plaats van banaan kun je natuurlijk ook geraspte appel toevoegen, mango, blauwe bessen, frambozen, gewoon wat je lekker vindt. In de zomer maak ik deze pap een avond tevoren, maar dan met yoghurt gemengd met havermout en wat zomerfruit en honing. Deze verhit ik niet, maar door hete en avond tevoren klaar te maken trekt er veel vocht in de havermout en krijg je een lobbige textuur, hmmmm.. 

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Ziet er lekker uit Mel! En je verhaal… je hebt weer helemaal gelijk. Je wordt tenslotte niet dik tussen kerst en oud en nieuw maar tussen oud en nieuw en Kerst 🙂
    Ik beken wel, ik heb mezelf iets meer laten gaan met de feestdagen dus weer tijd voor wen sportschooltje 😉

  2. Dat ontbijtje ziet er heerlijk uit, die ga ik snel uitproberen!