Wat je moet weten over autorijden in Duitsland. Zoals een milieuvignet etc.

autorijden duitsland

Wij zijn de afgelopen jaren een aantal keren naar Duitsland met de auto geweest. Zo reed ik anderhalf jaar geleden samen met mijn kinderen naar Vogelsberg. Maakten we vorig jaar in de meivakantie onder andere een roadtrip naar EuropaPark. Vierde de man bierfeest in Stuttgart en waren we deze winter te vinden in Winterberg voor onze eerste wintersport.  En terwijl het als de normaalste zaak van de wereld voelt, om auto te rijden in Duitsland, zijn er toch een aantal dingen die je hierover weten moet. 

Een milieuvignet, ook wel een milieusticker

Eén van de dingen die je moet weten over autorijden in Duitsland, maar waar je misschien niet direct aan zult denken is een milieuvignet voor Duitsland. Tegenwoordig is deze milieusticker in veel steden van Duitsland verplicht. De kleur van de sticker laat zien hoe vervuilend je auto is en oude auto’s komen vaak geen eens in aanmerking voor een sticker. Zo kun je met je oude of zeer vervuilende auto niet in Duitse binnensteden rondrijden. Deze milieuzones of in het Duits ‘Umweltzonen‘, worden met borden aangegeven, je zou de milieuzones dus kunnen ontwijken. Maar het is beter om voorbereid op pad te gaan en voor je autotrip naar Duitsland een milieuvignet aan te schaffen.

Verdiep je in de verkeersregels

Voor je er erg in hebt rij je uit Nederland zo de grens over Duitsland binnen. Er gelden op zich niet hele andere regels dan in Nederland, maar het is toch handig om je er van te voren in te verdiepen. Houd je bijvoorbeeld écht aan de snelheidslimieten! Zeker wanneer je net van een stuk snelweg komt waar je lekker door kon knallen.

Verplicht in de auto

In Duitsland is het verplicht om een gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een verbanddoos in de auto te hebben. Een gevarendriehoek heb je nodig wanneer je pech hebt of een ongeluk krijgt. De gevarendriehoek zet je dan 200 meter achter je auto neer. Dit doe je terwijl je een veiligheidshesje aan hebt. Een veiligheidshesje heb je nodig voor alle passagiers, dus ook voor de kinderen! Ja en ook de verbanddoos mét inhoud is verplicht in Duitsland. Sowieso is het met kinderen handig om een verbanddoos bij je te hebben, zorg er gewoon standaard voor dat je een verbanddoos in je auto hebt. En check de verbanddoos ook regelmatig op de inhoud zodat je nooit misgrijpt.

Naar Duitsland in de winter

Wat veel mensen denken, is dat winterbanden verplicht zijn in Duitsland in de winter. Echter geldt dit alleen bij winterse omstandigheden. Er is dus geen vaste periode voor winterbanden. Wel is het handig om van tevoren het weer te checken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Er gelden wel bepaalde regels voor winterbanden. Dit zijn de belangrijkste:

Zijn je winterbanden vanaf 1 januari 2018 geproduceerd? Dan moeten ze een Alpine-symbool (sneeuwvlokje) hebben.
Maar heb je oudere winterbanden, dus geproduceerd vóór 2018, check dan even het M+S-symbool. Je hebt tot 30 september 2024 de tijd om deze winterbanden te vervangen. Vierseizoensbanden zijn in Duitsland ook toegestaan,
mits ze een Alpine-symbool (sneeuwvlokje) hebben.

Al met al zijn het geen wereldschokkende dingen die je moet weten over autorijden in Duitsland, maar ze zijn wel even handig van te voren te checken. Zo voorkom je ongewenste en vooral onnodige boetes. Verder kunnen we met de auto naar Duitsland echt aanraden, want het is een fantastisch land en er is genoeg te beleven.

 


duitsland auto

Afbeelding: In Green/Shutterstock

Previous ArticleNext Article