Wanneer de peuter uitleg geeft

Hoi mama,

Luister, ik weet dat je al een opvoeding van een peuter op je naam heb staan. Ik vind het heel knap hoe zij zich ontwikkeld heeft, want ik moet het toch even zeggen: je bakt er echt helemaal niks van! Hoe kan het dat je mijn behoeftes in de ochtend niet ziet? En nee, ik heb het niet over die behoefte in mijn luier. Ik heb het over mijn wensen, over hoe ik het graag wil. Laat het me je uitleggen. 

Ik zal het even per onderwerp behandelen, zodat je moederbrein niet volledig explodeert. En zo kun je het als naslagwerk af en toe nog even teruglezen, voor als je weer eens in de war raakt, wat overigens best vaak gebeurt.

Wanneer ik wakker word

Ten eerste, bedankt dat ik vannacht weer bij je in bed mocht kruipen. Bedankt ook dat jij de rest van de nacht op een randje van 10 centimeter doorbracht en ik gewoon languit in het midden óp de deken mocht liggen. Ik waardeer dat echt, maar in de ochtend wil ik niet wakker gemaakt worden. Weet je, zo’n nacht is gewoon best zwaar en vermoeiend. Ik moet uit bed komen, ik moet bij jullie erin kruipen. Je trek heel vaak aan de dekens, terwijl ik daarop lig. Dat weet je inmiddels toch wel? Om dan wakker gemaakt te worden, is een heel goede reden om te gaan krijsen en doen alsof ik een hamster ben met flakka in zijn mik.

Ik word gewoon graag wakker, wanneer ík wakker word. Als we kunnen uitslapen is dat rond 5.00. En als we ergens op tijd moeten zijn, is dat meestal te laat. Onthoud dat toch een keer!

Wanneer ik aankleden moet

Oké mam, ik heb het je al vaker gezegd. Ik wil geen kleding met harde randjes! Je kunt wel blijven zeggen dat je niet weet wat ik bedoel, maar hoe moeilijk is het nou? Ik wil gewoon geen kleding met harde randjes! Dus kom niet elke ochtend weer aan met harde randjes kleding. Mijn pyjama zit prima! Laat het gewoon.

En dan nog even iets, ik wil graag aangekleed worden door de persoon die niet beschikbaar is. Meestal door papa die al naar zijn werk is dus. Je kunt hem toch wel even bellen dat hij terug moet komen?

Hoe dan ook, ik wil niet aangekleed worden door jou. Waarom niet? Omdat jij altijd zo gehaast bent vanwege je belabberde planning. En ik haat haasten. Ik wil alles op mijn gemak doen. Ik ben een peuter, je weet toch!?

Wanneer ik mijn haar moet kammen

Wie heeft ooit bedacht dat je haar op je hoofd moet hebben? En waarom heeft oom Kees géén haar? Is hij bevoorrecht of zo? Goed, jij vindt dat er een kam doorheen moet. Ik ben redelijk dus doe ik je een voorstel; drie keer met de kam van boven naar beneden in ruil voor een uur op de iPad. Deal?

Wanneer ik ontbijten moet

Ik heb een hekel aan ontbijten. Behalve als het 5.00 ’s nachts is, dan heb ik acuut een ontbijtje nodig of ik verhonger. Maar wanneer de tafel gedekt is en je voor mij een speciaal ontbijtje hebt gemaakt, zit ik al vol als ik er naar kijk. Haal het maar weer weg, ik moet die bende niet. Tenzij je het op het blauwe bord doet, dan wil ik het nog overwegen.

O nee, toch niet.

Wanneer ik mijn schoenen aan moet doen

Mam, waarom staan de sneeuwschoenen in de zomer zo onhandig bovenin de kast? Je weet toch dat als het 30 graden is, ik warme schoenen aan wil? Oké, jij je zin. Ik trek mijn gympen wel weer aan. Waar is mijn andere gymp? Waarom kun je die niet vinden? Kijk dan even onder de bank! Waarom moet ik alles weer voorkauwen, je kunt toch zelf wel even zoeken?

Wanneer ik in mijn autostoel moet

Doe even rustig mam, ik ben hier niet degene die haast heeft. Weet je nog, ik heb een hekel aan haasten! Ik klim zelf in de autostoel, waag het niet om mij op te tillen en erin te zetten, want dan pas ik mijn strijkplank-tactiek toe. Geef me even de tijd en het komt goed.

Wanneer we in de auto zitten

Mam, ik weet dat je op de weg moet letten, maar zet nou eerst even de cd van Dirk Scheele aan. Het voorkomt gewoon echt een hoop gekrijs van mijn kant. Nee niet liedje nummer 1! Ik wil eerst nummer 5, dan nummer 2 dan nummer 7 en dan nummer 3 horen.

Wanneer ik lopen moet

Soms wil ik lopen, meestal wanneer jij wil dat ik niet loop. En soms wil ik niet lopen, meestal wanneer jij zegt dat ik lopen moet.

Bedankt mam, fijne dag en werkse vandaag!

Liefs je peuter.


wanneer peuter uitleg

Afbeelding: YanLev/Shutterstock

Previous ArticleNext Article