Op vakantie met aanhanger

aanhangwagen vakantie

Daar staat het dan, op marktplaats. Niet alleen onze tent, maar ook onze aanhanger waar wij de afgelopen jaren mee op vakantie gingen. Is dit het einde van een tijdperk? Het einde van onze kampeervakanties? Of pakken we over een aantal jaar het kamperen weer op? Ik weet het nog niet. Wat ik wel weet, is dat we deze zomervakantie gaan vliegen. En dat we de aanhanger met kampeerspullen niet nog een jaar gaan stallen. We kunnen het beter nu verkopen en iemand anders er blij mee maken. Maar ik heb natuurlijk wel een paar tips voor diegene die met de aanhanger op vakantie gaan. 

Een aanhanger kopen of huren

Het eerste jaar dat wij gingen kamperen, hadden we het voor elkaar gekregen om alle kampeerspullen in de auto te proppen. Persoonlijk vond ik het erg knap, maar echt praktisch was het niet. Want hoe netjes het op de heenweg was, dat lukte op de terugweg natuurlijk niet. Mijn man en ik kwamen al snel tot de conclusie dat een aanhangwagentje geen overbodige luxe zou zijn. Zo gezegd, zo gedaan. Maar niet voordat we een trekhaak onder de auto hebben laten monteren. Een trekhaak kun je heel simpel via rameder.nl regelen. Maar toen kwam het volgende. Gaan we een aanhanger kopen of huren?

Voordelen van een aanhanger huren is dat je de aanhangwagen niet zelf hoeft te stallen. Wanneer je zelf een grote schuur hebt, of veel grond rond je huis dan kun je je aanhanger natuurlijk thuis stallen. Maar als je, zoals wij in een rijtjeshuis met een kleine tuin woont, dan moet je daar een stalling voor zoeken. Het stallen van een aanhangwagen kost al snel €130 per jaar. Daarnaast is het onderhouden van een aanhangwagen niet heel duur, maar deze kosten heb je niet wanneer je een aanhangwagen huurt.

Voordelen van een aanhanger kopen is dat je je kampeerspullen erin kunt opbergen. En dat is voor ons heel fijn geweest. Wij hebben namelijk in huis niet de ruimte om een grote tent op te bergen. Deze lieten we dan ook gewoon achter in de aanhangwagen. Het inpakken van de kampeerspullen werd daarmee ook heel makkelijk gemaakt. Alles stond namelijk meteen klaar om op vakantie te gaan. Een ander voordeel van het kopen van een aanhanger, is dat je het ook weer voor een goede prijs kunt verkopen. Zeker rond de vakantieperiode is er veel vraag naar aanhangers op marktplaats.

Rijden met een aanhanger

Ik moest wel even wennen aan het idee van op vakantie met een aanhanger. Waarom? Omdat ik het altijd heel fijn vind om lekker door te kunnen tuffen. Zeker als je 12 uur rijden voor de boeg hebt. Met een aanhanger achter je auto, moet je extra rekening houden met je snelheid.

Nu is het rijden met een aanhanger me achteraf ontzettend mee gevallen. Wanneer je het gewicht in de aanhanger goed verdeelt, heb je amper door dat je een kar achter je auto trekt. Wel is het verstandig om je er de hele rit bewust van te zijn dat je een aanhanger trekt. Zeker wanneer je gaat invoegen heb je toch wat extra ruimte nodig omdat je een stukje langer bent.

Het achteruit rijden met een aanhanger liet ik aan de man over. Maar wellicht is het wel verstandig dat voor je vakantie een paar keer te oefenen.

Nog een voordeel van op vakantie gaan met een aanhanger

Nog een voordeel van een aanhanger op je kampeerplek, is dat je extra opbergruimte hebt. Want eenmaal op de plaats van bestemming, kun je de aanhanger loskoppelen en in een hoek zetten. Ik gebruikte de aanhanger altijd als ‘kast’ voor bijvoorbeeld rondslingerende hoesjes van de slaapzakken of tent.

En zo zijn onze vakanties met een aanhanger de afgelopen jaren goed bevallen!


 

Afbeelding aanhanger: Shutterstock/Mikbiz

Previous ArticleNext Article