12 manieren om gemotiveerd te blijven tijdens het afvallen

Weet je nog dat ik MyFitnessPal weer aanzette? Inmiddels is ‘ie alweer uit en aan en uit en aan geweest. Op dit moment staat de app aan. Twee weken alweer dat ik alles braaf invul. Dat is vergeleken met de afgelopen maanden best consequent. Maar toch is het een strubbeling. Waarom is het toch zo lastig om gemotiveerd te blijven tijdens het afvallen? Alleen een goed gezond eten voorbeeld geven aan mijn kinderen zou al reden genoeg moeten zijn. Maar nee, ik stop gerust een extra handje M&M’s in mijn bakkus, terwijl ik tegen mijn kinderen zeg dat ze rustig aan moeten doen.  

Gemotiveerd blijven tijdens het afvallen is lastig, omdat eten gewoon heel fijn is. Wijn ook. Ik ben gewoon een liefhebber van eten en drinken. Maar toch mag ik dat niet als excuus gebruiken en dus ging ik op zoek naar haalbare manieren om gemotiveerd te blijven tijdens het afvallen.

Stel realistische doelen. Een van de reden dat die app aan/uit/aan/uit gaat is dat mijn doelen niet realistisch zijn. Ik heb het een keer gepresteerd om een week of acht maximaal 1000 calorieën te eten, maar uiteindelijk hou je dit niet vol. En ik viel destijds wel lekker af, maar het kwam er ook weer lekker aan. De grootste uitdaging is om je vast te houden aan een nieuw eet-  en drinkpatroon.

Omarm kleine successen.  Staar je niet blind op je streefgewicht. Maar vier elke kilo die eraf gaat. Nee, niet met een gebakje. Een complimentje is ook wat waard, zelfs als het complimentje van jezelf komt.

Beloon de grotere successen. Vijf kilo eraf, is een maat kleiner! Beloon die vijf kilo met een nieuwe broek, een nieuw shirt of what the heck, een nieuw outfit!

Wees niet perfectionistisch. Persoonlijk heb ik hier geen last van, dat kan ik je meteen vertellen. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat er een paar kilootjes extra aan mijn lijf hangen. Perfectie is pas perfect wanneer er iets niet perfect is. Vind ik dan. Lelijke dingen maken de wereld juist mooier en interessanter. Niet dat die dikke reet zo lelijk is… Nou ja, wees gewoon niet zo streng voor jezelf, volgende puntje.

Cheat days zijn essentieel. Alleen maak ik er dan al snel een cheat week van en die zijn killing voor mijn motivatie. Het is echt niet erg als je soms buiten de lijntjes kleurt, sterker nog, je waardeert het alleen nog maar meer. Maar zorg er dan wel voor dat je jezelf de volgende dag herpakt.

Tip: drink water wanneer je de neiging krijgt om te gaan snaaien.

Heb geduld. Het is heel frustrerend om aan het einde van de dag de weegschaal op exact hetzelfde gewicht te zien als op de dag ervoor. Frustrerend, maar wel realistisch. Afvallen doe je niet in één dag, of week. Het kost tijd en doorzettingsvermogen. En vooral geduld.

Doe het samen! Afvallen is niet te doen wanneer je partner naast je op de bank een zak chips leeg zit te vreten. Wanneer je partner niet hoeft af te vallen, zorg er dan voor dat hij zijn vreetbuien niet in jouw bijzijn heeft. Geef hem desnoods een zak chips mee naar zijn werk. Maar toch is het leuker om samen te doen. Trommel vrienden en vriendinnen die ook wel wat kilootjes kwijt kunnen op en maak samen doelen.

Mest je kledingkast uit. Wanneer je de motivatie even niet vinden kan, werp dan een blik in je kledingkast. Het kan al genoeg zijn. Helpt het niet, trek dan alles eruit en kom tot de conclusie dat je echt shoppen moet. Maar dan wel een maat kleiner. Nog even doorzetten dus.

Koop alvast één kledingstuk in een kleinere maat. Laat dat kledingstuk je motivatie zijn om door te zetten.

Bekijk opnieuw wat je doel was. Is je motivatie verdwenen, bekijk dan opnieuw even goed naar je doel. Waar deed je het ook alweer voor? Ben je al een aantal kilo’s afgevallen? Kijk dan oude foto’s met extra kilo’s terug. Dat is iets wat je niet meer wil.

Wacht niet met het hebben van plezier.  Moet er nog 10 kilo af voordat je in badpak gaat? Moet je nog een maatje minder voordat je in dat ene jurkje een avondje uitgaat? Niet doen! Gewoon gaan en heb plezier.

Probeer eens wat anders. Heb je geen zin om steeds naar de sportschool te gaan? Ben je die recepten nu wel zat? Probeer dan eens wat anders. Neem tennislessen, ga zwemmen. Koop een ander kookboek. Zo simpel kan het zijn om je motivatie weer te herpakken.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. lang leve de app van ww om mij regelmatig met de neus op de feiten te duwen!