De groepsmoeder

Elk nieuwschool jaar is weer de vraag: “Wie wordt de groepsmoeder?”
Er zijn groepen waarbij de meeste moeders onderduiken wanneer de vraag wordt gesteld. Omdat niemand zin heeft in het klusje. Bij andere klassen ontstaat er onderling tussen de moeders bijna een gevecht op het schoolplein, want alle moeders willen “de groepsmoeder” worden. En bij weer andere klassen is er een mams die jaar in en jaar uit de groepsmams is en die taak is op haar lijf geschreven. 

Ik vind het een dapper klusje. 1 jaar ben ik zelf “de Sjaak” geweest. Het hele jaar dook iedereen weg als ze me zagen aanlopen op het plein. “Ojee, daar gaat de groepsmoeder, straks gaat ze me weer vragen om te rijden, lezen, helpen met verkeersles en schoonmaken.”
Sommige ouders dachten daadwerkelijk dat ze de klusjes voor mij deden in plaats van voor hun eigen kinderen.

Wanhopig werd ik er van!
De werkende moeder had altijd een reden om niet te kunnen. “Sorry, druk, druk, ik moet werken!”. De “net in Nederland moeder” begreep de berichten/mail niet, dus moest ik hen altijd persoonlijk vragen. De Moeke klaagde altijd dat zij altijd de pineut was om te helpen. Ik kon haar ook geen ongelijk geven. Ik was in ieder geval blij dat ik de Moeke altijd op de lijst kon zetten. En “de altijd zwanger moeder”, had altijd wel een kleintje thuis of moest net bevallen. Al met al was het een klusje waarbij ik veel moest leuren.

Maar er zijn natuurlijk ook voordelen om groepsmoeder te zijn. Bijvoorbeeld het bijwonen van het kerstdiner en paasontbijt. En niet te vergeten het hoogte punt van het jaar: De groepsmoeders mogen mee op schoolreisje!! En ra,ra…wonder boven wonder willen de moeders die nooit tijd hebben, dan ook graag helpen. Maar daar steken de groepsmoeders natuurlijk dan hun stokje voor.
Het gonst over het schoolplein. Wie mag mee en wie niet!! Alles wordt op de weegschaal gelegd. “Heb je wel geholpen, wat dan precies en hoe vaak??” Hoogst beledigende personen lopen rond die vergeten zijn en echt wel heel veel hebben gedaan.

Maar laten we eerlijk zijn… We zijn altijd toch weer super blij met de actieve groepsmoeder, ouderraad moeder en de altijd helpende hand moeder. Want door hun inzet zijn alle leuke activiteiten binnen school weer ieder jaar mogelijk!

Previous ArticleNext Article
Hoi, ik ben Mieke. Ik ben getrouwd en ik heb 3 jongens. Ik ben vorig jaar gestopt met werken in het onderwijs. Omdat mijn man vaak in het buitenland zit, vond ik het werk en 3 kinderen best druk. Nu ben ik thuis voor de kinderen. Dit geeft rust in het gezin. Maar soms denk ik: "Waar is hier de nooduitgang?". Dan mis ik de afwisseling, collega's en voldoening om iets voor mezelf te hebben. De jongste gaat bijna naar school. Tot die tijd ga ik van deze vrije tijd genieten. Want deze tijd komt niet meer terug!