Open bedelbrief

bedel brief

Beste meneer Rutte, hai Mark,

Naar aanleiding van het voornemen van uw kabinet om de btw op voedingswaren te verhogen van 6% naar 9% per 2019 het volgende.

Allereerst zal ik beknopt wat over mezelf vertellen. Dat is best lastig, want ik ben niet zo modaal dus het wordt meestal een lang epistel. Ik doe een poging: alleenstaand, in between jobs (aka werkeloos en hard aan het solliciteren) en moeder van 5 kinderen. Overigens wilt u/jij wat veranderen aan feit nummer 1 stuur mij dan even een privé berichtje ik doe niet zo moeilijk. 

Enfin, de boodschappen worden duurder dus. Er zullen dan altijd mensen zijn die gaan brullen dat we daar amper iets van gaan merken, maar als je het al iedere maand als een uitdaging ervaart tja dan ontstaat er ergens een gat. Of ik moet een wekelijks ‘vandaag eten wij even niets’ dagje introduceren kan ik gelijk dat sportschool abonnement er uit mieteren (€39 en ik sport iedere dag. Dat is 39 broden dat weet ik of twee keer vis eten).

Ik daag u/jou uit: een budget van €20 per dag om die opgroeiende monsters plus een uitdijende volwassene (moi ondanks die sportschool) te voeden. En 0, dingen als verjaardagscadeaus (minimaal 1x per week), reparatie aan een fiets bijvoorbeeld en niet te vergeten die verdomde luiers (als u mijn peuterpuber zindelijk krijgt vind ik ’t ook meer dan prima) vallen ook onder het potje’ huishouden’. En dan wel die schijf van 5 volgen hè. Dus minimaal 1 kilo groente per dag, 12 stuks fruit en vergeet die 2x in de week vis (vissticks vallen daar niet onder) niet! Overigens moet u daarvoor wel 1 dag budget reserveren vis is niet te betalen. En pannenkoeken, macaroni, budget pizza’s per drie verpakt niet te vaak svp. Is wel goedkoop, maar bewaar die liever voor het begin van de maand waarin alle vaste lasten worden afgeschreven en het UWV nog niet heeft gestort. Wat zegt u? Ov chipkaart? Uitjes? Ja die vallen ook onder potje huishouden dus maak niet iedere dag het bedrag volledig op. En er gaat ongeveer 1.5 brood per dag doorheen. Plus een rol koekjes dankzij de puber.

30x €20 is wel €600 per maand hè. Een gezin in de schuldsanering leeft van circa €55 per week dus niet klagen. En nee, ik kan geen moestuin beginnen in dat mini tuintje van het huurhuis van mij. Overigens de huur gaat ook weer omhoog per 1/7 maar dat terzijde.

Begin bij de vitaminen hè. Groente en fruit. Zuivel gebruiken wij niet (allergie), maar supplementen die kan je wel schrappen want blijft echt geen ruimte voor over. Wat zegt u ongezond? Jazeker, maar dat geldt ook voor een goed stuk vlees (al snel €8 voor 6 personen) noten (€5 per pond) en oef die vette vis weer…. Tipje: hou de aanbiedingen in de gaten. In twee uurtjes tijd drie supermarkten af fietsen (autoloos) is best wel lonend ook al betekent het dat je voor twee avocado’s drie kilometer moet afleggen omdat ze daar net €0.50 goedkoper zijn dan bij supermarkt X. €0,50 is toch weer winst op die €9 zakgeld per week ja die ook van het huishoud potje af gaan. En afhalen of uit eten gaan is een NO GO. Friet met snacks kost al snel €15 om maar te zwijgen over de gele M (€40).

O, en omdat ik alles af fiets verdien ik wel eoa belastingtoeslag omdat ik de lucht niet vervuil toch? De ‘groene boodschappen toeslag’? En ik verzamel ook nog een apart in! Zeker 20% korting op de boodschappen! Waar kan ik de bonnetjes indienen?

Wat zegt u? Te druk met de dividendmemo’s? Syrië? Rusland? Mijn boodschappenlijstje geen prioriteit? Nee, en zo kunnen er langzaam steeds meer verhogingen worden ingevoerd die als verstikkend worden ervaren. Iedere keer weer een paar extra euro’s hier of daar zorgen er voor dat het op een dag niet meer lukt. En jawel, iedere dag droge witte rijst en witte boterhammen is ook een optie. Groente, fruit, vis; zooooo decadent. En een inbraakje hier of daar op zijn tijd kan ook verlichting brengen. Misschien hebben ze bij Facebook nog een job voor mij als superspion ofzo. Schijnt in deze tijd lonend te zijn.

Liefs,

Jo&Co

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article