Ouderschap versus Puberteit

pubers

Zodra je ouder wordt, ga je eigenlijk weer een beetje terug naar je puberteit. Je zou het misschien niet verwachten, maar er zijn zoveel overeenkomsten tussen het ouderschap en de puberteit.

Die magische jaren van de puberteit beleef je als ware opnieuw tijdens je ouderschap. Ik weet alleen niet of dit nou de dingen zijn die je wílt herbeleven…

– Het nachtleven. Tijdens de puberteit zijn er heel wat korte nachtjes gemaakt. Al snapte ik zelf nooit waarom dat uitgaan nou de hele nacht moest duren. Tijdens het ouderschap beleef je het nachtleven weer helemaal opnieuw, wel in een geheel andere dimensie. Maar je snapt nog steeds niet waarom het de hele nacht moet duren. 

– Het laten gaan van lichaamsvloeistoffen of erger nog; het opruimen ervan. In de puberteit heb ik heel wat kotsende mensen voorbij zien komen. Dat ruimde ik natuurlijk niet op, maar mijn echte dierbaren hielp ik er wel mee door bijvoorbeeld de dweil even aan te geven. Dat tequila avondje komt overigens op vele fronten zeer overeen met de buikgriep van de kleuter vorige week, maar toen was ik wel degene die stond te dweilen.

– Nieuwe mensen ontmoeten. Je ontmoet hordes nieuwe mensen. In de puberteit word je blootgesteld aan vele soortgenoten met een compleet andere mening en levenswijze. In het ouderschap blijkt niets anders te gebeuren. Ook hier kom je mensen tegen met een overtuiging (helikopter-koekoek) waarvan je het bestaan niet kende.

– Google is je beste vriend. Hoewel Google een soort van moderne schoolwc-deur is, je snapt het punt. Of niet.

– Leugentje om eigen bestwil. Weet je nog hoe je jezelf uit het ‘vergeten’ huiswerk lulde? Met het ouderschap wordt je brein er niet beter op en moet je jezelf uit de ’tand voor de tandenfee vergeten weg te halen’ situatie manoeuvreren. En je weet, de waarheid is geen optie, een leugentje om eigen bestwil is het enige wat je kan doen.

– Je bent blut. In de puberteit door het onderhouden van je eigen garderobe. In het ouderschap door het onderhouden van de garderobe van je kind.

– Bang om te falen. In de puberteit had je de angst om niet leuk gevonden te worden, of dat je je eindexamen compleet verprutsen zou. In het ouderschap wil je ook graag alles goed doen: een gezonde maaltijd, een gezellige middag, een opgeruimd huis, de kleintjes helpen met hun huiswerk. En ook hier heb je continue de angst om het allemaal te verprutsen.

– Herinneringen maken. Nu denk je terug aan je fantastische puberteit, ook al leek het op dat moment allemaal verschrikkelijk en nooit voorbij te gaan. Zo denk je over 20 jaar ook terug aan je prille ouderschap.

– Het gaat zo snel. Ja, voor je het weet heb je zelf kinderen in de puberteit.

 

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article