Hoe het slappe ouderschap een sterk staaltje vakwerk wordt

In mijn carrière als moeder heb ik vele dingen niet helemaal goed gedaan. Zeurende kinderen, ruzies onderling, gehuil en gejammer, het werd me weleens teveel en het slappe ouderschap nam vaak de overhand. De ‘moeder van het jaar’ award kon ik dikwijls wel vergeten. Ach, lekker belangrijk.

Ik doe mijn best en wanneer ik alle truken uit de trukendoos getrokken heb, alle opvoedadviezen geprobeerd, dan rest mij enkel en alleen nog het slappe ouderschap.

En weet je, het werkt. Op korte termijn, en ik kwam er vandaag achter, ook op lange termijn. Mijn kinderen zijn mijn product en het is een sterk staaltje vakwerk geworden, al zeg ik het zelf. 

Slap ouderschap

Door een beetje strijd tussen de kleintjes aan te wakkeren, bereik je meestal meer dan al die complimentjes en aanmoedigingen. Roep een keer, ‘Wie is er als eerste klaar?’ en moet jij eens zien hoe snel die sperziebonen naar binnen gaan, hoe snel die sokken aan kunnen en hoe snel ze in bed liggen. En ben ik echt op dreef, dan gooi ik er ook nog een ‘moet je zien hoe goed je broertje dit kan’ er overheen.

Wát een slap ouderschap.

Chanteren en dreigen, nog zo’n knap staaltje slap ouderschap. Ik ben de koningin in het roepen ‘als je nu niet meegaat, dan blijf je maar hier achter, maar dan kom ik je ook niet meer halen’. Of wat dacht je van het beroep doen op de empathie van je kinderen, een beetje schuldgevoel bij ze aanpraten kan op z’n tijd heus geen kwaad. ‘Hoe zou jij je voelen als mama dat deed?’ Manipulatie? Welnee, leren rekening houden met de gevoelens van mama, noem ik dat.

Oké, noem het maar slap ouderschap.

Sterk staaltje vakwerk

Nu ben je zeker wel benieuwd hoe ik er achter kwam dat dit slappe ouderschap ook op lange termijn zijn vruchten afwerpt? Dit weet ik, omdat ik na een dag vol met slap ouderschap, van de één ‘mama, je bent heel belangrijk voor mij’ en van de ander ‘mama, jij bent de allerliefste’ en weer van de ander, ‘mama, later word ik net als jij’ te horen kreeg.

Mijn kinderen zijn mijn product en ik kan niet anders zeggen dat het een sterk staaltje vakwerk aan het worden is.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

1 Comment