Kinderuitjes in de herfstvakantie 2016 – 2017

Volgende week begint hier in het bovenste deel van Nederland de herfstvakantie. Het zuiden van Nederland moet nog even wachten op de schoolvakantie, maar kan natuurlijk wel alvast leuke dingen gaan bedenken om te gaan doen in de herfstvakantie.

Vervelen is weer niet nodig en mocht dat wel voorkomen, dan pak je natuurlijk de challenge ‘kleine avonturen’ erbij.

Voor degene die er lekker op uit willen, zijn er ook grote avonturen als in kinderuitjes. We kunnen natuurlijk allemaal wel een binnenspeeltuin een museum, de bioscoop of het theater verzinnen, maar wat zijn nou de echte leuke activiteiten? En wat draait of speelt er allemaal in de herfstvakantie?

Ik zocht het voor je uit.

Speciale kinderuitjes in de herfstvakantie

kinderuitjes herfstvakantie 2016

LEGO World 2016
We hebben natuurlijk van 18 t/m 24 oktober LEGO World 2016 in de Jaarbeurs Utrecht. Je kunt je daar laten verrassen door de vele leuke activiteiten, maar wat geen verrassing is, zijn de vele-véle LEGO blokjes. 

Rondvaart door de Amsterdamse grachten
Wat ook een superleuk herfstvakantie-uitje is, is een rondvaart door de Amsterdamse grachten, maar dan speciaal voor kinderen. Blue Boat Company heeft een speciale ‘Gezocht: Zoetwaterpiraten!’ rondvaart met Sjonnie, de stoerste stadsmuis van Amsterdam, en zijn trouwe vriend Harold de kat. Kinderen tussen de 5 en 12 jaar kunnen 17 t/m 21 oktober dagelijks tussen 11:00 & 13:00 uur op de kade van Blue Boat Company de twee vrienden via een meet & greet ontmoeten en gaan vervolgens op een spannend en interactief avontuur; ‘Gezocht: Zoetwaterpiraten!’ Ahoy!

Het Maritiem Museum Rotterdam
In het Maritiem Museum Rotterdam is het de hele herfstvakantie (15 t/m 30 oktober) feest en dat wordt gevierd
 met vele activiteiten. Kinderen leren bij het Maritiem Museum dat een museum een plek is waar veel te ontdekken valt. Zo kunnen ze varen met de zeilboot van Sai-ling, klussen in de machinekamer van Mecha Mo en iedereen bespieden vanuit de onderzeeër van Schurk Scheurbuik. Meer informatie over het Maritiem Museum vind je hier.

Amsterdams museum Het Schip
Ook het Amsterdams museum Het Schip organiseert deze herfstvakantie diverse leuke, spannende activiteiten voor kinderen van vijf tot twaalf jaar. Zo kunnen kinderen tijdens de workshop ‘Indruk’ een voorgevormd tegeltje van zachte klei maken waarop ze hun fantasie kunnen loslaten. Meedoen met een spannende speurtocht vervolgt met een tekenworkshop. Of zelf een boekomslag maken nadat ze een rondleiding hebben gehad. Tijdens die korte rondleiding kijken de kinderen onder begeleiding van een gids naar boeken die zijn vormgegeven in de stijl van de Amsterdamse School: hoe ziet de omslag eruit, hoe is het gebonden en wat is er zo bijzonder aan de vormgeving van letters en illustraties? Voor meer informatie over de kinderactiviteiten in de herfstvakantie kijk je op www.hetschip.nl

AquaZoo Friesland
AquaZoo Friesland geeft als h
erfstvakantie tip de ‘Toekomst Tour’ langs schildpadden, krokodillen, haaien, kwallen en kapucijnapen. Van 15 t/m 23 oktober wordt er dagelijks om 14.00 uur een ‘Toekomst Tour’ van ongeveer 15 minuten door “AquaZoo Binnendoar” gegeven, waarbij de toekomstige dierenverblijven zowel mondeling als met behulp van bouwtekeningen gevisualiseerd worden. Ook mogen kinderen ideeën inbrengen. Zij gaan met tekeningen en knutselwerken aan de slag, bijvoorbeeld wat voor bed zou de krokodil fijn vinden, wat zouden de kapucijnapen leuk vinden om mee te spelen, etc. Ook kunnen de bezoekers een nieuwe naam voor “AquaZoo Binnendoar” bedenken, wat meer bij de toekomstige beleving past.

Oktober is Kindermaand
Ook Haarlem richt zich op kinderen in de herfstvakantie. Wetenschappelijke proefjes met schrijver Frank van Ark worden uitgevoerd bij H. de Vries Boeken en de Filmschuur organiseert het jaarlijkse filmfestival voor kinderen. Meedoen met de langste tekening ooit kan bij Teylers Museum en in het Frans Hals Museum is er een zaal vol poppenhuiskamers te zien. Sportliefhebbers halen hun hart op tijdens de Pim Mulier Sportdag en waterbanen bouwen kan bij Het Veerkwartier. Voor iedereen die van buiten zijn houdt en de handen uit de mouwen wil steken, is er een schoonmaak dag op het strand van Bloemendaal. Bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen start bovendien een magische lichtjestocht door het duingebied tijdens de Nacht van de Nacht. Het programmaboekje is te downloaden via haarlem.nl

Bioscoop in de herfstvakantie

bioscoop herfstvakantie

Dat de herfstvakantie weer voor de deur staat, betekent dat het ook weer tijd is voor de dertigste editie van Cinekid! Van 15 tot en met 21 oktober vindt het jaarlijkse film-, tv- en nieuwe mediafestival voor de jeugd plaats in de Westergasfabriek in Amsterdam en in 30 andere steden in het land.

Openingsfilm Uilenbal
Uilenbal gaat over de 8-jarige Meral. Ze is net verhuisd en wil graag nieuwe vrienden maken op school, wat moeilijker blijkt dan gedacht. Op haar nieuwe kamer ontdekt ze de muis Piepiep en neemt hem mee op schoolkamp. Dankzij Piepiep sluit Meral onverwachts vriendschap met Jason, Vito en Desi. Wanneer Piepiep echter in een onbewaakt moment door een uil gegrepen wordt, lijkt Meral ontroostbaar en geeft ze haar nieuwe vrienden de schuld. Tijdens een spannende tocht om de uilenbal met Piepiep’s botjes te zoeken, ontdekt Meral hoe belangrijk vriendschap kan zijn.

En welke bioscoopfilm moet je nog meer gezien hebben?

Peter en de Draak
Wat als je beste vriend een draak blijkt te zijn? In Disney’s Peter en de Draak zie je hoe de weesjongen Peter samen met de gigantische groene draak Elliot leeft in het bos. Ga samen met Peter en zijn allerbeste vriend Elliot op een spannend avontuur vol humor en onverwachte vriendschappen!

Trolls
Trolls is een hilarische, muzikale animatiefilm van de makers van Shrek, en brengt de geliefde trollen met het zwaartekracht tartende en kleurrijke haar naar het witte doek.

Theater in de herfstvakantie

En dan hebben we nog het theater. Een uitstekend kinderuitje voor de herfstvakantie.

theater herfstvakantie

Dolfje Weerwolfje!
Natuurlijk de Familiemusical Dolfje Weerwolfje! Deze musical is vanaf 16 oktober weer te zien in het theater. Dolfje is een doodgewone jongen van bijna zeven. Alhoewel… gewoon… Op de nacht voor zijn zevende verjaardag gebeurt er iets heel bijzonders. Dolfje verandert… In het kille maanlicht veranderen zijn handen in kleine klauwen, op zijn hoofd groeien twee punt-oren en hij krijgt een witte staart… Dolfje is een weerwolf! Zie hier de speellijst.

Roodkapje de Musical
Begin deze maand is Roodkapje de Musical in premiere gegaan. Deze familievoorstelling is absoluut een bezoek waard. De mooie Roodkapje vertrekt op een dag richting het bos om een mandje met koekjes naar haar zieke oma te brengen. Diep in het bos ontmoet Roodkapje de lieve Gerrit de Wolf. Hij weet een plek waar de prachtigste bloemen groeien en raadt het meisje aan een mooie bos voor haar oma te plukken. Wat Roodkapje niet weet, is dat Gerrits gemene vrouw Tina iets heel anders van plan is. Wat zal er gebeuren als Roodkapje straks bij oma’s huisje aankomt? En zou de knappe jager Benjamin op tijd zijn om haar te redden? De speellijst vind je hier.

Buurman en Buurman worden beroemd
Buurman en Buurman zijn ook nog steeds te vinden op de planken. In dit theaterstuk hebben Buurman en Buurman een nieuwe tv. Een hele mooie! En nu willen ze niets liever dan zelf even op hun nieuwe tv te zien zijn. Maar hoe kom je op tv? Dan moet je beroemd zijn. En dus gaan ze aan de slag. Want om een beroemde voetballer te worden, moet je wel zorgen voor een mooie tribune en wat is een beroemde goochelaar zonder magische trucs? Buurman en Buurman knutselen en timmeren er gretig op los. Totdat blijkt dat je met muziek het allerberoemdst wordt. En dan wordt het echt leuk, want Buur en Buur gaan optreden! Waar en wanneer? Hier de speellijst van Buurman en Buurman.

De Kabouter
In een magisch moment betreedt Lise het boek van de kabouters en beleeft ze met haar nieuwe kaboutervriendjes een groot avontuur. Ze reizen op de rug van een gans, in de bek van een leeuw en in een luchtballon naar de Noordpool, de enige plek op de wereld waar nog kabouters wonen die gedachten kunnen lezen en met dieren kunnen praten. Daar aangekomen probeert Lise het sprookje van de kabouters te redden, voordat kinderen over de hele wereld de kabouters zijn vergeten. Zou haar dat lukken? Dat zie je in het theater! Want jij gelooft toch ook dat de kabouters écht bestaan?

De Kabouter is een familievoorstelling voor iedereen vanaf 4 jaar, naar de boeken van Rien Poortvliet en Wil Huygen. Te zien van september 2016 tot en met februari 2017, hier vind je de speellijst.

Het is bijna jammer dat de herfstvakantie maar een weekje duurt, want er zijn zoveel leuke kinderuitjes, dat ik nu eigenlijk niet meer kiezen kan.

Previous ArticleNext Article