Kleine avonturen, grote herinneringen

Soms zit het maken van herinneringen niet in grote gebeurtenissen, maar in kleine avonturen. Ik las een leuk artikel bij JMouders.nl over bijzondere en leuke momenten die je met je kinderen kunt doen. Het deed me een beetje denken aan het spel ‘kleine avonturen’ wat wij er (vooral in vakanties) regelmatig bijpakken.

Kleine avonturen zijn ontzettend leuk om te beleven en ze kosten over het algemeen ook niet veel energie. Daarom bedacht ik me dat we de komende tijd maar eens meer van die kleine avonturen moeten gaan beleven. Een soort challenge, want dat is hip. 

Deze kleine avonturen hoef je niet allemaal te bewaren voor een schoolvakantie, het kan ook gewoon door de weeks, of in het weekend.

 • Leg alle matrassen in de woonkamer en slaap hier met het hele gezin, inclusief hond, de hele nacht.
 • Laat je kind op de kaart een willekeurige plaats in Nederland aanwijzen en ga hier onvoorbereid naartoe. Extra spannend: ga met het openbaar vervoer.
 • Een keertje geen gekrijs aan tafel. Laat de kinderen de hele dag kiezen wat ze willen eten. Lekker makkelijk ook.
 • Logeer een nachtje bij een van je kinderen op de kamer, inclusief lang kletsen en keten.
 • Verzin samen een voorstelling, inclusief verkleden, nodig mensen uit en voer de voorstelling voor ze uit. Je moet jezelf misschien even over een paar drempels tillen, maar je kind zal het fantastisch vinden.
 • Prik samen een datum voor “kinderen zijn de baas dag”. De kinderen kunnen dan beginnen met voorpret en verzinnen wat ze die dag willen doen, want die dag zijn zij de baas.
 • Een dag geen nee zeggen, terwijl je kind van niets weet.
 • Laat je kind jou aankleden. Je hebt hier vandaag niets over zeggen.
 • Verzin samen een taart met de gekste ingrediënten en maak de taart ook echt. 
 • Verras je kind, zonder reden, met iets dat hij heel graag wil hebben.
 • Serveer het avondeten op de grond. Een soort van picknick, maar dan binnen.
 • Een pyjamadag! Lekker de hele dag met z’n allen thuis in pyjama Netflix kijken en spelletjes doen.
 • Vier de verjaardag van een lievelingsknuffel. inclusief verjaardagstaart met kaarsjes en slingers.
 • Laat je kind jouw gezicht schminken.
 • Ga met je kleren aan onder de douche. Waarom? Geen idee. Gewoon omdat het kan.

Uiteraard is de uitwerking het leukste om terug te lezen. De komende tijd zal ik daarom bloggen over al onze kleine avonturen.

Ik daag je uit

Maar een challenge is geen challenge als ik anderen niet uitdaag. Dus bij deze daag ik jullie allen uit, om deze kleine avonturen ook te beleven met jullie kinderen.

Wees gerust, je hoeft de kleine avonturen niet allemaal binnen een week te beleven, je mag er de hele winter over doen.

kleine avonturen grote herinneringen

Afbeelding met wereldbol: Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.

6 Comments

 1. Heel leuk!!! I’m in!!!! Kijken of we er volgende week in Portugal al iets mee kunnen 🙂

 2. Thanks voor de challenge! Ik doe mee, hoewel ik wel vrees er als een dragqueen bij te lopen als onze eigen Fred Paillet mijn kleding uit mag kiezen 🙂

 3. Wat een leuke ideeën! Voor veel dingen is zoon nog wat te klein, maar zelf heb ik het huis al eens omgetoverd tot springkussenpaleis (kwestie van alle kussens die in huis te vinden zijn op de grond leggen) en elkaar beschilderd met vingerverf. Heerlijk om eens uit de band te springen en meteen leuke herinneringen te creëren! Je kind(eren) je kleren laten uitkiezen lijkt me heel grappig om een keer te doen.

 4. Pingback: Herfstvakantie; ook voor moeders - Mamaliefde