Het opvoeden van een peuter (is niet makkelijk)

peuter in de regen

Het opvoeden van een peuter is geen gemakkelijke taak. Daar zijn we het inmiddels allemaal wel over eens. Degene waarbij het opvoeden van zo een klein eigenwijs mormeltje wel van een leien dakje gaat, is een genie en mag het hier even voor komen doen. Of diegene maakt het mooier dan het is en liegt, wat een stuk waarschijnlijker is.

We willen onze kleintjes graag opvoeden en klaarstomen voor de grote boze wereld. We willen dat het zelfstandige en verstandige volwassenen worden en toch zijn de kwaliteiten die we graag zien als ze groter zijn, nu de eigenschappen die ons gillend gek maken. Onafhankelijkheid, nieuwsgierigheid, passie, doorzettingsvermogen, en ook koppigheid. Het zijn eigenschappen bij de peuter die ervoor zorgen dat je weer eens te laat bij een afspraak komt aanzetten. Het zijn de eigenschappen waardoor het bloed onder je nagels vandaan komt, omdat het voelt alsof je peuter weer eens niet naar je luistert. Maar een onafhankelijke volwassene die vol passie en nieuwsgierigheid zijn opleiding doorzet, ja dat zien we dan wel weer graag. 

Het opvoeden van een peuter makkelijk? Zeker niet!

Want hoe onmogelijk is het om kalm te blijven als je de deur uit moet, maar je peuter besluit om haar broek uit te trekken of vindt dat eerst die tekening nog afgemaakt moet worden? Peuters begrijpen nu eenmaal de term NU nietze hebben geen benul van tijd.

Een ander veelvoorkomend peuterprobleempje is de ‘machtsstrijd’. Voor je het weet ben je erin verwikkeld met je peuter. Maar beeld je eens in een peuter te zijn. Een peuter heeft weinig tot niets te zeggen. Niet in wat ze eten, wat ze aantrekken, waar ze naartoe gaan. Alles wordt voor hen bepaald. Dus eigenlijk is het helemaal niet zo gek dat ze plotselinge eetweigeraars worden, plotseling hun broek uittrekken of gewoon niet met je mee willen. Gewoon om ergens controle over te hebben.

Het opvoeden van een peuter makkelijk? Zeker niet!

En terwijl wij ouders proberen om een mooie wereld voor onze kleintjes te schetsen, ze willen behoeden voor schrammen en blauwe plekken, voor mislukkelingen, afwijzingen en koste wat het kost willen voorkomen dat ze gekwetst worden, leren peuters door te vallen en opstaan. Ze leren door te doen en worden flexibeler door tegenslagen.

En dat leren houdt nooit op. Want het opvoeden van een peuter makkelijk? Zeker niet! Maar je bent nooit te oud om te leren.

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Helemaal waar. Er is niks zo moeilijk als het opvoeden van je kinderen.

  2. Een peuter opvoeden is inderdaad niet eenvoudig. Maar het is een goede voorbereiding op de puberteit. Grote kans dat het dan nog moeilijk wordt…