5 feitjes voor een ouder van een kind met een sterke wil

Waarom doet ze niet gewoon even wat ik vraag? Gewoon meteen. Zonder te zeuren, zonder weerwoord. En dat niet alleen bij de vraag of ze even haar rommel opruimen wil. Nee bij elke-freaking-vraag die ik stel.

Praat ik Chinees? Praat ik tegen de muur? Of negeert ze me gewoon volledig?

Ze is zelfverzekerd, ze weet wat ze wil en dat is meestal niet wat ik wil. Ze zou Obama van zijn ’troon’ stoten als het gaat om leiderschapskwaliteiten.

kind sterke wil

Herkenbaar? Gefeliciteerd (of zoiets), je bent een ouder van een kind met een sterke wil. En hier heb ik vijf feitjes voor je.

Feitje 1. Het kan hem of haar vrij weinig schelen wat jij denkt. Dus jij vindt dat hij met het kerstdiner die strik om moet? Leuk gedacht, gaat niet gebeuren. Dus jij vindt voetbal wel een leuke sport voor hem, omdat alle vriendjes er ook op gaan? Dan ga je lekker zelf een potje voetballen met die vriendjes, hij gaat liever op judo. Wilskrachtige kinderen gaan hun eigen weg en je kunt ze dat het beste ook maar laten doen. Eigenlijk is het een prachtige eigenschap, want ze laten zich niet beïnvloeden. 

Feitje 2. Je wordt knetter, maar dan ook helemaal knettergek van de constante argumenten waar ze mee komt. Soms zou je willen zelf zo lang met nieuwe argumenten te kunnen komen. En soms ben je zo discussiemoe dat je alleen maar schreeuwen wilt: Luister gewoon even naar me en doe wat ik zeg. Laat het gaaaaaaan! Laat het looooooos!  Maar je weet dat het nutteloos is, want dat sterke vastberaden willetje laat het niet gaan en laat het niet los.

Feitje 3. Kinderen met een sterke wil hebben moeite met omschakelen. Hoewel het lijkt dat het kroost niet wil doen wat je vraagt, zit daar toch iets achter. Want wanneer een sterk willetje ergens mee bezig is, is het gefocust, gedreven, en gepassioneerd en wil dat niet zomaar afbreken.

Feitje 4. Ze hebben een mening over alles, ook over de kleine pietluttige dingen. Van de kledingkeuze die jij maakt tot de structuur van broccoli. En terwijl je wenst dat je een keer discussieloos samen door het winkelcentrum kan lopen, of een film kan uitzoeken, of gewoon een gesprek kan voeren zonder argumenten, weet dan dat kieskeurige kinderen uitgroeien tot zelfverzekerde volwassenen.

Feitje 5. ZELLUF DOEN! Het duurt even, maar owee als je helpt! Dan duurt het allemaal nóg langer, want dan moet alles weer opnieuw. Er zit niets anders op, dan ze het allemaal zelf te laten doen.

Een kind met een sterke wil vervelend? Lastig? Nee! Vermoeiend? Ja, soms wel. Maar onthoud, ze zijn niet eigenwijs, ze zijn dapper!

Previous ArticleNext Article

3 Comments

  1. Gelukkig niet alles is heir herkenbaar. mijn jongens hebben af en toe een sterke wil, maar doen ook heel veel wat ik wel vraag ( al moet ik soms 10 keer iets vragen ;))

  2. Ze zijn dapper dat ze het tegen me op nemen als ik ze al achter het behang heb geplakt .
    GEWOON EINDE DICUSSIE. .