Peuter zeurt: zeg dit volgens de experts (en hoe het werkelijk gaat)

peuter zeurt veel

Menig ouder van een peuter herkent dit scenario ongetwijfeld. Je dag wordt verpest door een peuter die maar niet ophoudt met zeuren. Dat peutergejank komt je strot uit, maar dat mag je volgens de experts niet zeggen!

Peuter zeurt om alles

Maar goed, je peuter zeurt toch echt om alles. Je probeert nog een paar keer tot 10 te tellen, maar van binnen begin je zelf ook steeds meer gevoelens te krijgen. Hoe moet je nou met dat gezeur omgaan? ‘De experts’ hebben daar heel ogenschijnlijk simpele manieren voor.

Wanneer je positief aan het opvoeden bent, kun je namelijk dit zeggen:

“Je wordt zo groot! Je bent nu groot genoeg om met een normale stem te vragen wat je wilt zonder te zeuren EN het goed te vinden als je het niet krijgt. Als je me iets vraagt met een zeurderige stem, zal ik mijn handen over mijn oren doen, wat een zachte herinnering zal zijn om je gewone stem te gebruiken. Daarna kun je het opnieuw proberen met je normale stem en dan praat ik graag over alles wat je bezighoudt.”

Allemaal leuk en aardig, maar ondertussen jankt en zeurt je peuter lekker door en was hij bovendien na het eerste zinnetje al uitgeschakeld. En heel eerlijk? Heel veel verder kwam ik zelf ook niet.

peuter zeurt

Waarom zeurt een peuter de hele dag?

Laten we toch eventjes iets dieper erop ingaan. Waarom zeurt een peuter de hele dag door? Het komt erop neer dat peuters zeuren omdat ze gehoord willen worden. Maar op deze leeftijd en in deze fase zijn ze nog aan het uitzoeken hoe ze moeten communiceren.

Volgens mij, de ervaringsdeskundige, is er ook nog een andere, iets irritantere verklaring voor het zeuren van peuters: in het verleden is gebleken dat zeuren een succesvolle strategie was, dus waarom zou je het nu zonder te zeuren vragen EN het goed vinden als je het niet krijgt?

Dus ja, misschien kun je ook gewoon dit zeggen, wanneer je peuter weer eens de oren van je kop zeurt en je een poging doet om het drammen af te leren.

Wat dacht je van: ‘praat eens gewoon of normaal!’

En iedereen kent deze ook wel toch: ‘Ik tel tot drie en anders is daar de gang!’

Deze is ook best duidelijk: ‘Nee is nee en het blijft nee.’

Een kort maar krachtige: ‘Kappen nu!’

Wat je ook zou kunnen zeggen, maar misschien iets te diep is voor peuters: ‘Nu stoppen met janken, anders geef ik je een reden om te janken!’

Want tja, peuters willen gehoord worden, maar moeders ook…


zeuren peuter

Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article