Naar een museum met je kind? Welke dan?

Wij hebben onze museumjaarkaart nu bijna een jaar. We hebben er gebruik van gemaakt, maar niet zoveel als ik gehoopt had. Het is niet dat er geen leuke musea voor de kinderen zijn, maar het is simpelweg tijdgebrek dat een bezoek aan een museum tegenhield. Toch hebben we er een aantal bezocht, welke dat zijn vertel ik je in dit artikel. En ik heb ook nog een aantal op mijn lijstje staan, van interactief museum tot indrukwekkend museum. 

Welke musea we afgelopen jaar bezocht hebben:

 • Anne Frank Huis
 • Nationaal Openlucht Museum
 • Beeld en Geluid
 • Archeon
 • Rijksmuseum van Oudheden
 • Continium discovery center
 • Tropenmuseum
 • Rijksmuseum
 • Museum Het Pakhuis Ermelo
welk museum met kinderen

Het Anne Frank Huis

Dit museum heb ik samen met mijn oudste dochter bezocht. Ze was veel bezig met de Tweede Wereldoorlog en het verhaal van Anne Frank. Daarom was dit een goed museum om samen te bezoeken. Zo kon ik echt even de tijd voor haar en het museum nemen. We boekten naast het reguliere ticket ook een ticket voor het familieprogramma. Hiermee kregen we voordat we het Anne Frank Huis in gingen een duidelijke uitleg over het leven van Anne Frank. Het is echt een aanrader voor kinderen die interesse hebben in de Tweede Wereldoorlog.

Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

Toen we dit museum bezochten hebben we eigenlijk veel te kort de tijd genomen. Dit is een openluchtmuseum over de cultuurhistorie van Nederland. Het is vrij groot en daardoor kun je hier prima een dag vertoeven. Met een tram kun je je door het museum verplaatsen, maar je kunt ook van plek naar plek wandelen. Er is van alles te beleven in dit museum. Van klusjes doen op het kindererf tot spelen op skelters en poffertjes eten tussen de Zaanse huisjes.

Entree: kinderen 4 tot en met 12 €15,00 /  volwassenen € 20,00 / met museumjaarkaart gratis.

Beeld en Geluid

Afgelopen kerstvakantie brachten wij een bezoek aan Beeld en Geluid. In dit museum leer je alles over media. Er is veel interactie, zo kun je als presentator door een showdeur lopen of presenteer het nieuws! Wat ook leuk is, is om door jaren archief heen te ‘bladeren’. Zo kun je heel gemakkelijk opzoeken wat er op tv was in jouw geboortejaar. Voor de ouder ook heel leuk dus!

Lees hier ook de ervaringen van Judith die het museum voor Beeld en Geluid bezocht.

Entree: kinderen 8 tot en met  17 jaar € 12,50 / vanaf 18 jaar € 19,50

Archeon

Archeon hebben we afgelopen jaar twee keer bezocht. Eén keer in de zomer en een keer in de winter toen er ook een schaatsbaan stond. Zelf vind ik Archeon echt een leuk (openlucht)museum. Er valt van alles te zien en met een beetje fantasie beleef je de geschiedenis. Met een activiteitenpas kun je deelnemen aan verschillende activiteiten als broodje bakken en armbandje maken. Verrassend leuk was de magische voorstelling in het klooster.

Entree: 4 tot 9 jaar € 22,50 / vanaf 10 jaar € 23,50 / met museumjaarkaart gratis.

Rijksmuseum van Oudheden

We gingen naar Rijksmuseum van Oudheden in Leiden omdat mijn kinderen graag een keer echte mummies wilden zien. Toen we daar eenmaal waren bleek er ook een ontzettend leuke kinderspeurtocht te zijn. Een soort kraak de code om een zogenaamde kunstroof te voorkomen. Ook deze zomer hebben ze weer de kunstdetective-speurtocht.

Entree:  kinderen 4 tot en met 17 jaar gratis / volwassenen € 14,00 /  met museumjaarkaart gratis.

Continium discovery center

Tijdens een weekendje weg in Zuid Limburg zijn we in het ontzettend leuke Continium discovery center in Kerkrade geweest. Dit museum is nou wat je noemt ‘kidsproef’. Er zijn veel verschillende tentoonstellingen. Toen wij er waren was er een CSI tentoonstelling waar de eeuwenoude Ötzi slachtoffer was. Als je komende zomer gaat, kun je expositie World of Bricks aanschouwen.

Entree: vanaf 5 jaar: € 13,50 / volwassenen €16,50 / met museumjaarkaart gratis.

welk museum met kinderen

Tropenmuseum

Het Tropenmuseum trok mij nooit heel erg, maar voor de kinderen hebben ze toch leuke tentoonstellingen. Afgelopen zomer was er een tentoonstelling over Marokko, deze zomer is Japan aan de beurt. Het kan niet anders dan dat dat een spectaculaire tentoonstelling is.

Entree: kinderen 4 tot en met 18 jaar € 9,00 / volwassen € 17,50 / met museumjaarkaart gratis.

Rijksmuseum

Ook het Rijksmuseum stond hoog op mijn (en die van mijn oudste) museum-lijstje. Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar ik had dus nog nooit de Nachtwacht gezien! Sterker nog, ik was nog nooit van mijn leven in het Rijksmuseum geweest. Nou daar is afgelopen jaar dus verandering in gebracht! We boekte een kindertour als rondleiding en de Nachtwacht kunnen we allemaal afvinken.

Entree: volwassenen € 22,50 / met museumjaarkaart gratis.

Museum Het Pakhuis Ermelo

Het mooie van een museumjaarkaart is dat je elk museum binnenloopt, terwijl je dat anders niet gedaan zou hebben. Zo bezochten we tijdens een weekendje op de Veluwe het museum Het Pakhuis Ermelo. Dat bleek een best geinige interactief museum over de Veluwe.

Entree: kinderen van 4 tot en met 13 jaar € 3,00 / vanaf 14 jaar €5,00 / met museumjaarkaart gratis.

De museumjaarkaart verlengen?

En nu stellen we onszelf de vraag, willen we de museumjaarkaart verlengen? Heeft het echt wat opgebracht het afgelopen jaar? Want in veel gevallen is de entree voor kinderen een stuk goedkoper, of zelfs gratis.En willen we komend jaar weer een aantal musea bezoeken? Zo ja, welk museum willen we met de kinderen nog (een keer) bezoeken?

Welke musea we willen bezoeken komend jaar:

 • Nationaal Openlucht Museum, een halve dag was echt te kort! Dus we gaan graag nog eens om wat langer van het museum te kunnen genieten.
 • Archeon, hier kunnen we ook gerust nog een keer naartoe. Het is een leuk park waar je steeds weer nieuwe dingen ontdekt. Leuk voor zomaar een dag in de vakantie.
 • Tropenmuseum, ik ben heel benieuwd naar de Cool Japan tentoonstelling.
 • Verzetsmuseum. Hier heb ik veel over gehoord en lijkt me heel indrukwekkend. Bovendien is het ook een erg leerzaam museum.
 • Nemo Science Museum, hier ben ik een aantal jaren geleden met mijn oudste geweest. Inmiddels kunnen alle drie mijn kinderen lezen en denk ik dat vooral de middelste de proefjes en experimentjes heel tof gaat vinden. Het lijkt me een leuk en interactief museum voor mijn kinderen.
 • Maritiem Museum Rotterdam. Ook dit museum staat al een tijdje op mijn lijstje. Gecombineerd met een dagje Rotterdam. In de vakantie hebben ze een leuk familieprogramma.
 • Museum Broeker Veiling. Deze zomer kun je hier SUPPEN, dieren voeren, kaarsen maken, broodjes bakken, kloetkampioenschappen. Kortom echt een museum om te beleven. Lijkt me leuk!
 • Zuiderzeemuseum, stond eigenlijk ook al op mijn lijstje van vorig jaar. Helaas waren we er toen niet aan toegekomen. Hopelijk lukt het dit jaar wel om naar dit museum te gaan.
 • Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Mijn oudste dochter is hier afgelopen jaar met school geweest. Helaas werd ze ziek en moest ze haar bezoek voortijdig afbreken. Een herkansing gun ik haar wel, want ze was er wel in geïnteresseerd. Bovendien is het voor mezelf ook jaren geleden (lees basisschool) dat ik dit museum bezocht heb.
 • Museon in Den Haag. Daar heb ik ook veel over gehoord wat mijn interesse gewekt heeft om het museum te bezoeken met de kinderen.
welk museum kind
Openlucht Museum Arnhem

Wist je dat je ook kastelen kan bezoeken met de museumjaarkaart. Zo kun je een bezoek brengen aan Kasteel de Haar en een leuke speurtocht doen of Kasteel Hoensbroek en deelnemen aan verschillende workshops.

Nationaal Openlucht Museum. Entree: kinderen 4 tot en met 12 jaar €15,00 /  volwassenen € 20,00 / met museumjaarkaart gratis.

Archeon. Entree: 4 tot 9 jaar € 22,50 / vanaf 10 jaar € 23,50 / met museumjaarkaart gratis.

Tropenmuseum. Entree: 4 tot en met 18 jaar € 9,00 / volwassenen € 17,50 / met museumjaarkaart gratis.

Verzetsmuseum. Entree: kinderen 7 tot en met 16 jaar € 8,50 / volwassenen: € 16,00 / met museumjaarkaart gratis.

Nemo Science Museum. Entree: vanaf 4 jaar € 17,50 / met museumjaarkaart gratis.

Maritiem Museum Rotterdam. Entree: kinderen van 4 tot en met 15 jaar € 10,00 / vanaf 15 jaar € 14,00 / met museumjaarkaart gratis.

Museum Broeker Veiling. Entree: kinderen 4 tot en met 12 jaar € 9,25 / vanaf 12 jaar €17,50 / met museumjaarkaart gratis.

Zuiderzeemuseum. Entree: kinderen 4 tot en met 12 jaar € 11,00 / vanaf 12 jaar €17,00 / met museumjaarkaart gratis.

Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Entree: kinderen van 5 tot en met 12 jaar € 7,50 / volwassenen €11,00 / met museumjaarkaart gratis.

Museon. Entree: kinderen van 4 tot en met 11 jaar € 14,50 / voor volwassenen € 17,00 / met museumjaarkaart gratis.

Kasteel de Haar. Entree: kinderen 4 tot en met 12 jaar € 12,50 + € 4,00 voor het park / vanaf 12 jaar € 19,00 + € 6,00 voor het park / met museumjaarkaart gratis.

Kasteel Hoensbroek. Entree: kinderen tot en met 12 jaar € 9,95 / vanaf 12 jaar € 14,50 / met museumjaarkaart gratis.

Een museumjaarkaart verlengen kost voor een volwassen € 69 en voor de kinderen € 36,00. Dat betekent dat we in één keer € 246 moeten betalen. Een flink bedrag.

Maar stel, we gaan met z’n vijven naar alle bovenstaande musea, dan zouden we veel meer kwijt zijn. Het is dus zeker de overweging waard om de museumjaarkaart te verlengen. Maar dan moeten we ook wel daadwerkelijk deze musea gaan bezoeken met de kinderen het komende jaar.

Oh ja welke ik bijna vergeten ben! We willen ook nog graag met de kinderen naar het Dutch Pinball Museum, oftewel het flipperkast museum. Dit museum staat eigenlijk bovenaan ons lijstje, maar is niet gratis met de museumjaarkaart.

Met een peuter naar een museum? Kijk hier voor de 5 leukste museums voor peuters.


museum kind welke

Afbeelding: Shutterstock / Monkey Business Images

 

Previous ArticleNext Article