23 dingen die moeders tijdens de lockdown leerden

mama-mama-lockdown

Dat menig moeder binnen drie uur de strakke schema’s uit het keukenraam zouden flikkeren, verbaast me niets. Er waren geen weken lockdown nodig om tot die ontdekking te komen. Maar er zijn wel heel veel andere dingen die wij moeders over het algemeen de afgelopen weken leerden. Ja ik zeg ‘wij moeders’, want ik deed een vragenrondje. 

1. Soms is de top bereikt. Om maar te beginnen met de dingen die we na week één al niet meer konden aanhoren. Van achtentachtigduizend keer het woordje ‘mama’ tot het irritatiepuntje dat je freaking weer eens niet kunt inloggen in Zuluconnect, Basispoort, Squla of wat voor online schoolsysteem dan ook. Waar was dat wachtwoord ook al weer??

2. Naast de meest stomme moeder EVER, zijn we ook de meest strenge juf EVER! “Jij bent mijn juf niet! Van de juf hoeft dit nooit. Ma-haaaam, zoals jij het zegt moet het niet.”

3. Niet zo gek ook, want de meesten van ons komen niet verder dan het niveau van groep 5. Maar serieus, om de som 756 – 587 even snel uit te rekenen, heb ik toch echt even een rekenmachine nodig. En dan taal, zinsontleding, bijwoorden, bijvoeglijk naamwoorden, lijdend voorwerp… nou dat waren de moeders in deze tijd.

4. Om niemand achter te stellen, een enkeling komt op een hoger niveau dan zij zelf dacht. En we hebben de afgelopen weken, weer keurig netjes leren schrijven.

5. Kinderen kunnen werkelijk de hele dag aan elkaar vast vreten. De enige pauze die ze nemen is tijdens het avondeten, dan zitten ze plotseling merkwaardig snel vol.

6. Als je nog niet bekend was met het huishouden van Jan Steen, dan werd je er afgelopen periode dusdanig mee geconfronteerd dat je bijna schaamrood krijgt als je aan de tokkies denkt in vergelijking met je eigen huishouden. Het scheelt niet véél.

7. We kunnen niet zonder vaatwasser. Hoe deden die moeders vroegah dat?

8. De wasmachine daarentegen had eindelijk een beetje vakantie. Het feit dat de kinderen weer niet konden sporten, scheelde een hele hoop was.

9. Net als je auto, die je helpt om de kinderen telkens weer naar al die (sport)clubjes te brengen. De laatste keer dat ik mijn tank vol gooide, was.. ik kan het me geen eens herinneren. Wat een heerlijkheid om even vrij te zijn van de ‘mama ren je de pleuris dagen’.

10. Je zou denken dat je geld overhoudt, maar nee dat gaat op aan… Je raadt het al, eten!

11. De dagen een naam geven heeft werkelijk geen nut. Elke dag lijkt toch op elkaar.

12. En soms leerden we ook zeer verhelderende dingen. Zo leerde er een moeder dat het heel goed werkt om in eerste instantie nee te zeggen en vervolgens dat het na het opruimen van haar kamer wél mag.

13. Ook leerden we dat het schoolwerk van onze kinderen zo nu en dan om te gieren is.

14. De voorraadkast is nog nooit zo snel leeggetrokken als in de afgelopen weken (mede dankzij puntje 5). Dit geldt tevens ook voor de wijnkelder (mede dankzij puntje 1).

15. Opeens snappen we ook waar die die run op wc papier aan het begin van Coronatijd vandaan kwam. De scholen en de dagverblijven zouden wc-papier opslag moeten rekenen.

16. Wie had gedacht dat we zoveel plezier zouden krijgen in het aantrekken van hardloopschoenen? Even een rondje rennen, ALLEEN, wat een heerlijkheid.

17. Net als boodschappen doen. Hoe leuk is dat!?

18. We kunnen ook weer heel wat ‘job-ervaringen’ op onze cv’s bijschrijven. Van serveerster tot wiskundeleraar en van kapster tot politieagent. Voor zover we dat nog niet waren, zijn we nu helemaal van alle markten thuis!

19. Waar we de eerste lockdown dankbaar konden zijn voor mooi weer! Zijn we deze lockdown dankbaar voor Netflix… En Videoland en Disney+ en Prime en…

20. Want weer of geen weer, kinderen willen toch niet naar buiten. Als je het dan ook aan de kinderen overlaat, zitten ze binnen te gamen of domweg naar een schermpje te staren.

21. We leerden ook weer dat we niet emotieloos zijn. Sterker nog, we kunnen binnen een minuut van prima, naar verschrikkelijk, naar huilen, naar schreeuwen, naar lachen, naar gelukzalig, naar dankbaar, naar angstig, naar uitgeput, naar oké.

22. Alles went. Niemand die nog raar opkijkt wanneer er tijdens een videomeeting met je collega’s een kind in pyjama door het beeld loopt. Ook de kinderen wennen aan het antwoord op de vraag ‘wat gaan we vandaag doen?’, niks namelijk…

23. Maar het mooiste van alles, we leerden weer waar we dankbaar voor zijn! Voor de een is dat haar werk, voor de ander zijn het de schamelijke minuutjes ’tijd voor jezelf’. Dankbaar voor gezondheid, dankbaar voor de liefde om ons heen. Dankbaar voor wat dan ook de geluksmomentjes in tijden van lockdown voor je zijn.


mama lockdown

Originele post: mei 2020
Update: februari 2021

Afbeelding: Shutterstock / fizkes

Previous ArticleNext Article