13 kenmerken van een 4 jarige

kleuter

Er wordt je steeds maar weer wijsgemaakt dat die tropenjaren écht zwaar zijn. Dat baby’s en peuters zo moeilijk en ingewikkeld zijn. Wanneer de kinderen eenmaal op school zitten, dan wordt het makkelijker. Dat klopt ook wel, kinderen zijn makkelijker wanneer ze op school zitten. Dan zitten ze namelijk op school! Maar die kinderen komen ook elke dag weer thuis. Soms vrolijk, maar soms ook niet. Soms zijn ze nóg vervelender dan dat je lieve peutertje ooit geweest is. 

Nee het leven van een 4-jarige valt niet altijd mee. En dat van zijn vader en moeder ook niet.

Staat jouw peutertje aan het begin van een schoolcarrière? Hier alvast 15 kenmerken om je voor te bereiden als ouder.

1. Ze zeiken nog steeds over het eten wat je ze voorschotelt

Een uitzondering daargelaten. Je verwacht misschien dat ze nu toch wel een keer normaal gaan eten. En niet elke dag wisselen van lievelingsgerecht. Maar helaas, de protesten lijken alleen maar heftiger te worden. Waar je er bij je peutertje nog wel een hap ingepraat kreeg, kun je bij je kleuter lullen als brugman, maar zijn muil blijft dicht.

2. Ze willen 100x dezelfde aflevering kijken

Je peuter hield wel van een beetje variatie, maar die kleuter… Die wil 100x dezelfde aflevering van zijn (blijkbaar) favoriete tv programma kijken. Tot hij het woord voor woord mee kan zeggen.

3. Technisch gezien zijn ze je al bijna voorbij

Het is angstaanjagend om te zien hoe makkelijk ze je iPhone of de iPad ontgrendelen én bedienen. Schrijven en lezen kunnen ze nog niet, maar ze kunnen wel elke app binnenste buiten keren én jou vertellen waar iets staat of hoe iets werkt.

 4. Hun ‘lievelings’ verandert dagelijks

Ik gaf het al een beetje aan. Een peuter begint dit kenmerk al een beetje te vertonen door dagelijks ander lievelingseten te hebben. Bij een kleuter slaat dit door naar alles! Kleuren, helden, kleding, noem maar op. De ene dag moet zijn muur blauw met Spiderman, de volgende dag moet ‘ie groen met Minecraft poppetjes. Gék word je ervan! Één tip: laat die muur de komende jaren maar gewoon wit.

5. Ze weigeren naar het toilet te gaan

Het kost ze hooguit een minuut om even naar het toilet te gaan, maar voor een kleuter voelt het blijkbaar als een halve dag. En dat is zonde van de tijd, dus gaat hij maar helemaal niet. Met als gevolg een kleuter die continu in zijn piemel staat te knijpen. ‘Moet je plassen?’ ‘Nee hoor…’ ‘Je gaat nu plassen, want ik zie dat je moet plassen!’ ‘Nee ik moet niet plassen’. En voor je het weet, duurt de discussie langer dan een toiletbezoek.

6. Ze willen zichzelf aankleden

Zelfstandigheid, echt ik kan het alleen maar stimuleren. Tot het moment waarop je 4 jarige zijn eigen kledingstijl wil kiezen en ook alles zelf aan wil trekken. Wat op zich ook nog wel te stimuleren valt, alleen missen ze een klein beetje inzicht. Zo willen ze een korte broek aan bij -3 graden of duurt het drie kwartier om sokken aan te trekken terwijl je weg moet.

7. In bad gaan is een drama en er weer uitkomen nog meer

De reactie van een 4-jarige op het voorstel om in bad te gaan is consequent ‘nee’. Wanneer je met al je overgave je 4-jarige hebt weten te overtuigen om in bad te gaan, komt je volgende uitdaging. Want de reactie van een 4-jarige op het voorstel om uit bad te komen is tevens consequent ‘nee’.

8. Jij mag niet op mijn feestje

Welkom in de wereld van schoolkinderen. En dan vooral die kleutertijd. Wat zijn die kleuters toch manipulatief als het om verjaardagspartijtjes gaat. ‘Jij mag niet op mijn feestje’, is één van de meest voorkomende zinnen in de kleuterklas. Pfff, shoot me.

9. Ze hebben vreemde humor

Ze hebben humor waar alleen 4-jarigen om kunnen lachen. Om te beginnen met alle poep en plas grappen, lachen hoor. Maar daar blijft het niet bij. Vreemde geluiden maken, schijnt ook erg grappig te zijn. Van je stoel vallen is echt hilarisch. En met je armen naast je lichaam tegen een ander aan botsen is het grappigste ooit.

10. Ze praten zoveel

Eén voordeel is wel, je kunt eindelijk verstaan wat ze zeggen. Eén nadeel, je wilt eigenlijk helemaal niet weten wat ze zeggen.

11. Ze verzinnen spelletjes waar jij aan mee moet doen

Laten we concluderen dat 4-jarigen best creatief zijn, maar echt leuke spelletjes kunnen ze nog niet bedenken. Toch zijn ze ervan overtuigd dat ze een onwijs leuk spel hebben bedacht en jij doet mee. Of je nou wil of niet.

12. 4-jarigen zijn bazig

Niet zozeer in de kleuterklas, hoewel er gerust een paar tussen zitten. Maar thuis, thuis zijn ze zó bazig! Je weet niet wat je overkomt. Hij denkt wel even de regels in huis te kunnen bepalen. En niet op een peuterachtige manier, nee met echte regels en argumenten.

13. Ze willen niet meer met je mee

Het is mooi weer en je wil even naar het bos. Maar je kleuter heeft geen zin en wil dus niet mee. Terwijl je peuter altijd wel in was voor een uitje, wil je 4-jarige het liefst lekker thuisblijven. Maar ja, een 4-jarige laat je niet thuis, dus neem je hem mee. Om hem vervolgens niet meer mee naar huis te krijgen, want het bos is het leukste ooit. Zo verwarrend.

Je peutertje wordt een kleutertje. Zo zelfstandig en een persoontje op zich. Maar dan opeens kruipt hij bij je op schoot. Fluistert hij in je oor dat je de liefste moeder bent. Ze zijn dol op hun familie en ze zijn ongegeneerd oprecht. Ze zijn zelfstandig, ze zijn afhankelijk. Ze laten je de wereld door andere ogen zien, ze leven in het moment.

Het leven van en met een 4-jarige valt niet altijd mee, maar het valt ook zeker niet tegen!


Afbeelding 4-jarige: Eugene Partyzan/Shutterstock

Previous ArticleNext Article