Landal Winterberg, onze eerste wintersport ervaring

Landal winterberg

Een verblijf bij Landal Winterberg in de winter, het stond al een tijdje op mijn ‘lijstje’. Toch kwam het er elke keer niet van, want er zijn zoveel plekken om te ontdekken. Daarbij zou het onze eerste wintersport zijn, voor ons een hele nieuwe ervaring. Is wintersport wel iets voor ons?

Geen van ons kan skiën en waarom zouden we daar in vredesnaam aan beginnen? Toch is onze liefde voor wintervakanties vorig jaar in IJsland aangewakkerd. We hebben daar niet geskied, maar wel ervaren dat een vakantie in de winter ontzettend tof is. Bovendien is mijn dochter daar een iglo begonnen en nooit ver gekomen. Sindsdien leurt ze om een herkansing. Nou die herkansing kreeg ze! Want afgelopen weekend waren wij een weekendje naar Landal Winterberg! (Lang leve de studiedagen die aan het weekend zijn geplakt!) En daar lag me toch een partij sneeuw. 

vakantiehuis landal winterberg

Landal Winterberg met hond

Wij waren niet de enige die genoten van een weekendje in de sneeuw. Onze trouwe traveldog, hond Lily, was namelijk ook weer van de partij! En na een weekendje Landal Winterberg met de hond kunnen we toch wel concluderen dat ze gek is op sneeuw. Ze heeft daar heerlijk kunnen ravotten en sprong regelmatig tot haar buik de sneeuw in. Dat afwisselend met uitrusten en opwarmen in het heerlijk comfortabele vakantiehuisje, is onze hond ook weer een ervaring rijker!

eerste wintersport

Maar goed, de eerste keer op wintersport dus! Landal Winterberg is daar een uitstekende plek voor. Het is namelijk vanaf onze woonplaats slechts 4 uurtjes rijden, ideaal met een kind! Dan zit je werkelijk waar in de sneeuw en ook nog vlak aan de skipiste. Dat maakt Winterberg ook nog eens een duurzame wintersport bestemming. 

Eerste wintersport: skiles voor de kinderen

eerste wintersport kind

Omdat ik twijfel of de kinderen wel echt skiles zouden willen, wacht ik met reserveren en neem het risico dat de skilessen vol zitten. Ondanks dat het een drukte van jewelste is in Winterberg, is er bij de skilessen gelukkig nog plek voor de kinderen! Wat een geluk, mijn kinderen hebben er namelijk onwijs veel zin in nu ze weten hoe een piste eruitziet. Dit wordt dus écht de allereerste keer wintersport voor mijn kinderen.

De skilessen gaan niet via Landal Winterberg zelf, maar worden verzorgd door skischool Poppenberg. Hier kun je ook alle benodigdheden huren voor het skiën, zoals ski’s, skischoenen en een helm. Zoals ik al zei, het is behoorlijk druk onderaan de piste in Winterberg. Het huren van de spullen duurt daarom ook wel even, we zijn er zo een uur mee bezig! Maar gelukkig hebben we nog even de tijd voordat de eerste skiles van de kinderen begint.

Ietwat zenuwachtig, maar opgewonden, melden we ons bij de skileraar voor de skischool Poppenberg. Hij leidt alle kinderen naar een heuveltje achter de skischool. Dit is het zogeheten oefenheuveltje. Het team van skileraren is goed vertegenwoordigd met twee Duits sprekende en twee Nederland sprekende jongens. Al met al blijkt de bezetting ook wel nodig, aangezien alle kinderen echt nul ervaring hebben en je op ski’s behoorlijk snel kunt glijden en met een beetje klunzigheid heel verkeerd kunt vallen.

Gelukkig gebeurt dit niet tijdens ons weekendje Landal Winterberg. Nou ja, dat glijden wel, maar het verkeerd vallen niet. De eerste skiles van de kinderen duurt twee uur. In deze twee uur beginnen ze met een ski aan één been om te oefenen. Wanneer de kinderen een beetje gewend zijn aan een lat aan hun been, gaan ze verder met twee ski’s. De rest van de les staat in het teken van remmen. Leren remmen door middel van het maken van een pizzapunt met de ski’s. Dat dat een spannende uitwerking heeft, blijkt wel uit alle ouders die langs de kant angstvallig en vooral herhaaldelijk ‘PIZZAPUNT’ roepen. Het is bijna hilarisch. Correctie, het is hilarisch.

eerste wintersport kind

Ook de volgende dag krijgen de kinderen weer skiles. We hebben twee dagen skiles geboekt, dit kostte €64,00 per kind (exclusief materiaal huur). De tweede dag gaan ze direct de oefenheuvel op. Ook dit skilesje staat in het teken van remmen. Jammer genoeg zijn de twee Nederlands sprekende leraren niet aanwezig. Dit houdt in dat de leraren nog maar met twee man sterk zijn en veel kinderen bovenop de heuvel lang moeten wachten.

Mijn zoon gelooft het wel en vindt dat hij het goed genoeg kan om alleen naar beneden te skiën. Gelukkig heeft hij een prima zelfkennis, want het lukt hem aardig. Voor de kinderen die het skiën gemakkelijk oppakken, steekt de skileraar wat palen in de sneeuw, hier kunnen ze omheen zigzaggen.

Het allerliefste zou mijn zoon nu de skilift pakken en van de hoogste piste skiën. Gelukkig weet ik hem ervan te overtuigen om het voor nu even te laten. Maar ik weet wel dat er nu geen ontkomen meer aan is. De eerste wintersportkriebels zijn ontwaakt en de volgende keer moet ik eraan geloven. Wij gaan dan de piste op!

eerste wintersport

Vakantiehuisje aan de piste

Als je in de winter naar Landal Winterberg gaat, kom je daar hoogstwaarschijnlijk om te skiën. Het park ligt prachtig aan de piste. Wij verblijven in het hoogste huisje op de heuvel en je skiet werkelijk waar vanaf de piste zo je woonkamer in.

Ons vakantiehuisje is geschikt voor 6 personen. Het heeft alle comfort die je wensen kunt, maar wat het meeste opvalt is dat de temperatuur in het huisje echt heel aangenaam is. Op de begaande grond is er overal vloerverwarming en dat maakt het waarschijnlijk zo lekker wanneer je van buiten uit de sneeuw komt. Naast ons huisje is dus direct de piste, maar daartussen ligt nog een mooi pad waar de kinderen kunnen spelen en sleeën.

vakantiepark eerste wintersport
eerste wintersport kind

En natuurlijk een iglo bouwen.

eerste wintersport landal

Er is nog veel meer te beleven bij Landal Winterberg

Ook al is (naast het bouwen van een iglo) skiën in de winter een hoofddoel bij Landal Winterberg, er valt nog veel meer te beleven. Zo heeft het vakantiepark van Landal een heerlijk zwembad. Niet te groot, maar perfect om de zwembehoefte van mijn kinderen te vervullen. En tja, voor mijn kinderen is het geen compleet weekendje Landal zonder te zwemmen natuurlijk!

landal eerste wintersport
eerste wintersport kind

Daarnaast is er in het restaurant, waar je overigens heerlijk eten kunt (vooral de Landal hamburger is een aanrader!), een Bollo hoek ingericht voor de kleintjes. Hier kunnen de kinderen spelen en knutselen onder begeleiding van het het Fun & Entertainment-team. Wat mij ook nog wel erg leuk leek om te ervaren, maar we helaas gemist hebben, is de fakkeltocht in de sneeuw. Naast dat mijn kinderen hun eerste wintersport geweldig hebben ervaren, is de fakkeltocht een goede reden om nog eens terug te gaan naar Landal Winterberg.

Hoe dan ook, het weekendje Landal Winterberg heeft ervoor gezorgd dat we komende zomer allemaal skilessen gaan volgen. Want de kinderen hebben nu dan wel een beetje ervaring, papa en mama moeten ook nog even oefenen voor een eerste wintersport…

Previous ArticleNext Article