Blind leren typen, mijn kind leert het in Typetuin

blind leren typen

Er zijn een aantal dingen die ik graag wil meegeven in de opvoeding. Nou ja, er zijn een heleboel dingen, maar dit is zo’n extra dingetje. Ik wil namelijk graag dat mijn kinderen blind leren typen. Dit geeft zoveel voordelen voor de toekomst. En wanneer je als kind eenmaal blind kan typen, verleer je het niet meer zomaar. Later hebben ze (ongeacht wat ze willen worden) van blind kunnen typen echt heel veel profijt, daar ben ik van overtuigd. Nu wil mijn oudste kind heel graag verhalen schrijven. Voor haar is een typecursus van Typetuin nu dus ook al een uitkomst. Bovendien is ze 10 jaar, een mooi moment om blind te leren typen. Ik deel haar en mijn ervaringen met Typetuin in deze review. 

Typecursus bij Typetuin

Wij hebben dus gekozen voor een typecursus bij Typetuin. Deze typecursus is een speelse en verhalende cursus om blind te leren typen. De typecursus begint met een berichtje van de zogenaamde Professor Begoni. Wanneer je de eerste keer inlogt in de Typetuin krijg je een toffe en spannende introductiefilm te zien. Als snel wordt duidelijk dat de Typetuin gered moet worden van een Leesetende Plant. Het verhaal om de typecursus heen, is een pakkende manier om de aandacht van kinderen te krijgen. Zeker wanneer er iemand of iets gered moet worden! Maar het is ook een manier om het leuk te houden. Want simpelweg alleen maar zoveel mogelijk aanslagen binnen een minuut tikken, is natuurlijk niet echt interessant voor een kind. Blind leren typen moet wel leuk zijn!

typecursus kind

Op een speelse manier blind leren typen

Maar goed, een speelse typecursus, het klinkt wel leuk maar het doel is toch echt blind leren typen. Dit gebeurt ook door oefeningen te maken in verschillende levels. Uiteraard begin je in de Typetuin in level 1. De oefeningen worden aangepast aan het niveau van het kind. Wanneer de oefeningen te moeilijk lijken te gaan, worden ze automatisch wat makkelijker. En lukt het wel lekker, dan worden de oefeningen in de Typetuin weer aangepast en moeilijker gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de oefeningen om blind te leren typen op het niveau van het kind zijn. Hierdoor raakt ze niet snel verveeld, of zakt de moed niet in de schoenen wanneer het typen helemaal niet lukt.

Het typen afwisselen met spelletjes

Mijn dochter begon met gezonde tegenzin aan de cursus. Want hoezo moet ze leren typen? Ze kan het naar eigen zeggen toch al? Maar na wat overtuiging van mijn kant, dat blind leren typen én met tien vingers typen veel sneller gaat, was ze enthousiast. Toch zakte de moed na een week oefenen er een beetje in. Want ze zat nog steeds in level 1 en ze moet elke keer hetzelfde doen. En tja, vooruitgang en successen behalen stimuleert toch een beetje extra. Maar net op het juiste moment ziet ze dat ze naar level 2 gaat en haar enthousiasme is weer terug.

spelletje in typetuin

De oefeningen in de de Typetuin wisselt ze regelmatig af met een spelletje. En dat heeft Typetuin goed bedacht, want de spelletjes worden na het behalen van levels vrijgegeven.

Online typecursus

Het grote voordeel van de online typecusus van Typetuin is dat je overal kunt oefenen, zolang je je inloggegevens maar bij je hebt (en natuurlijk een computer).  In de vakantie kan er ook geoefend worden met het blind typen. Wat tijdens het leerproces zeker wel handig is, omdat het toch snel kan inzakken. En dat is zonde!

typecusus kind
De basis zit er al goed in!

Inmiddels is ze alweer vier weken aan de slag met Typetuin. Door een rapportkaart die ik elke week in mijn mailbox ontvang, kan ik de behaalde resultaten van die week inzien. het is leuk om deze vooruitgangen te zien! Maar blind typen kan ze nog niet, wat ook niet gek is want daar staat minimaal 14 weken voor. Totaal krijg je een jaar de tijd om een de typecursus van Typetuin af te ronden. Mocht dat niet lukken, dan kun je de typecursus altijd verlengen. Ze blijft ondertussen gewoon lekker door oefenen. En toegegeven, de ervaring leert dat ze soms wat extra stimulans nodig heeft om te gaan oefenen. Maar wanneer ik de voordelen van het blind leren typen weer even benoem, gaat ze weer aan de slag.


 

blind typen kind

Previous ArticleNext Article