Vrek tips a la Jo (of bespaartips waardoor je wellicht een keer met vakantie kan)

bespaartips-Jo

Het was op een koude januaridag dat mijn Toon het begaf. Op advies van de vriendelijke medewerkster ergens in gebied 020 trok ik de stekker eruit voor een reset, maar na opstarten gaf hij een rode melding in hoofdletters: STORING. Niet meer aangestuurd door deze muur-iPad schakelde de ketel twee verdiepingen hoger in winterslaap. “Gelukkig bespaar ik zo wel op mijn verbruik!” probeerde ik de sarcastische optimist uit te hangen. De thermostaat dook naar 14,5 graden. 

Over besparen gesproken; een dag eerder las ik in een artikel van het AD dat veel mensen teleurgesteld waren na het ontvangen van de eerste loonstrook van dit jaar. Oom Rutte had ons maanden eerder beloofd dat we er allemaal per saldo op vooruit zouden gaan in het nieuwe jaar, ondanks verhoging van de zorgpremie, een verhoogd bwt-tarief op de boodschappen en hogere energie lasten. Door het verlagen van de inkomstenbelasting en het verhogen van de algemene heffingskorting zouden wij er onder de streep toch maximaal een paar tientjes op vooruit gaan per jaar.

Met 5 kinderen en status ‘in-between-jobs’ heb ik het financieel niet breed. Maar mensen ik mag niet klagen, want ik kan wonen en eten en we zijn gezond voor zover wij weten. Met een paar simpele besparingen red ik het iedere maand. Let wel; ik leef best sober. Geen auto, nul alcohol, niet roken, geen loterijen, al dik 14 jaar niet met vakantie geweest en uit eten of eten halen doen wij nooit, op af en toe een patatje na, en ik heb geen schulden of sta rood. Een dagje weg doen wij meestal 1x in de zomervakantie. Simpel, omdat het niet anders kan. Geen drama of frustratie op de bank in mijn achtertuin met een goed boek voelt net zo goed als vakantie.

Natuurlijk baal ik van alle bezuinigingen en verhogingen en ja sorry Nibud, maar ook ik hou nu minder over ontdekte ik na enig rekenwerk. Zo heb ik een hoge dekking en premie wat betreft ziektekosten (want een chronische ziekte, beugel dragende kinderen en ik kom frequent bij de psycholoog/fysiotherapeut/mondhygiëniste en homeopaat) en ben ik een behoorlijk bedrag kwijt per maand aan boodschappen, omdat ik niet uit potjes en zakjes wil kopen maar vers. Ik weiger kleding te kopen bij concerns waarvan ik weet dat het door kinderhanden of onder erbarmelijke omstandigheden is gemaakt. Dat is mijn keuze en afweging. En daarvoor moet ik dus op andere vlakken schrappen. Doe er je voordeel mee. In ieder geval is het slim om eens op te schrijven waar het bij jou blijft. Die koffie-to-go tikt op jaarbasis flink aan om maar te zwijgen over parkeerkosten voor de super twee kilometer verderop. En al die abonnementen heb je die echt nodig? Kunnen de verzekeringen niet omlaag of weg? Hieronder volgen 10 bespaar of vrek tips a la Jo (waardoor jij misschien wel geld overhoudt om wel op vakantie te gaan):

1. Iedere maand leg ik de maandelijkse premie ziektekosten opzij. Aan het eind van het jaar heb ik een mooi totaal potje opgebouwd om het bedrag in 1x voor het nieuwe jaar te kunnen storten. Bij de meeste verzekeraars krijg je korting als je in 1x het bedrag betaald dus die steek je al mooi in je zak. Overigens betaal ik het eigen risico ook alvast maandelijks in tien termijnen waardoor ik het jaar daarop geen halve hartverzakking krijg wanneer ik in 1x 385 euro moet ophoesten….

2. Aan het begin van het jaar maak ik een rekensom: maandelijkse inkomsten – vaste lasten = het bedrag dat ik uit kan geven aan overige zaken. Ik reserveer daarvan een vast bedrag voor kleding, cosmetica, cadeau’s etc en wat er overblijft deel ik door 31 dagen. Wat rest is het dagelijkse zakgeld voor de boodschappen. Ik geef mezelf dus zakgeld: een x bedrag per dag. En met aanbiedingen en -35% kortingen is dat ook een leuke uitdaging. Ga ik er een keer overheen dan moet ik de dag daarop er onder blijven.

3. Over die boodschappen: ik hoorde laatst een budget coach in een Podcast zeggen dat je beter al die reclame folders weg kan gooien, omdat je daarmee voorkomt dat je dingen koopt die je niet gebruikt maar inslaat alleen maar omdat het in de aanbieding is. Maar ik gebruik die folders om die boodschappen met korting te kopen die ik al dagelijks nodig heb. Maak er een lijstje van en fiets die supermarkten af. Sla loyaal in. Zo fijn 1 + 1 zak gratis kattenvoer in te kunnen slaan voor een half jaar. Ik zou het woord hamsteren uitgevonden kunnen hebben. Maar alleen voor producten die je echt gebruikt en echt in een hele goede aanbieding zijn! En kook bewust: seizoensgebonden en vries wat er overblijft in. Zo hebben wij 1x in de week een kliekjesdag.

4. Mijn thermostaat zakte niet voor niets vrij snel naar 14,5 graden. Ik stook heel laag. Overal liggen dekens en we hebben allemaal een huisvest. Even doorbijten voor de visite, maar ik weiger mijn spaarzame geld in te leveren bij de energie maatschappij. Dan maar knus onder een plaid.

5. En die energie maatschappij kan je ook gebruiken als verkapt spaarpotje. Zet je maandbedrag ruim omhoog en aan het eind van het jaar krijg je een leuk bedrag uitgekeerd. Zo spaar je iedere maand zonder dat je het beseft (en er aan kan komen).

6. Marktplaats is het mekka voor als je zuinig wilt leven. Ik koop alleen maar in een bepaalde straal rondom mijn woonplaats, zodat ik het zelf kan ophalen en daardoor een miskoop kan voorkomen. Of ik koop bij mensen waar ik eerder heb gekocht en weet dat het goed is wat ik krijg. Alles kan je op marktplaats krijgen: van boeken tot meubels en van kleding tot speelgoed. In deze maatschappij van overconsumptie ook nog eens een hele bewuste keuze. En heb je zelf iets niet meer nodig, verkoop het dan. Meestal levert het nog wel iets op. Er zijn diverse tweedehandswinkels die het voor jou willen doen, mocht je er de tijd en energie niet voor hebben. Van de verkoopprijs is een percentage voor jou. Kan nog best leuk oplopen.

7. Ga niet los in de sale. Klinkt heel onlogisch zeker gezien mijn tip wat betreft de aanbiedingen wat boodschappen betreft, maar echt het woord SALE alleen al werkt als een rode lap op een stier en onbewust koop je dan teveel alleen maar om de korting. Ik koop meestal basis artikelen in de sale: ondergoed, pyjama’s en sokken. Kleding koop ik alleen als het echt nodig is en dan meestal in de tussentijdse sale. Meestal heeft een webshop wel een kortingspercentage rondom een bepaalde feestdag of datum. Op de groei kopen doe ik niet meer. In het verleden is meer dan eens gebleken dat ik de verkeerde maat had gegokt of dat de smaak was veranderd. O, en betaal nooit op afbetaling of via creditcard dat kost je per saldo alleen maar meer. En die winterjas hoef je echt niet in juli al te kopen meestal kan je het in november wanneer de echte kou pas komt scoren met een leuke korting.

8. Telefoonabonnementen zijn vaak een aanslag op je budget. Ik heb 1 abonnement voor mezelf en de mb’s deel ik met Co. Gewoon een aaifoon 5 gratis gekregen bij het abonnement. Zolang ’t ding belt ben ik tevreden ik hoef echt niet het nieuwste van het nieuwste of de meest grandioze camera.

9. Omdat status autoloos heb ik een dal-abonnement van NS. Kinderen tot 12 jaar reizen gratis met een Kidsvrij abonnement. En voor 12+ is er meestal wel een meereiskorting of dag reizen voor een X bedrag aanbieding ergens.

10. 95% van mijn e-mail kieper ik er ongelezen uit. Leuk al die aanbiedingen, maar ik heb geen zin om constant aan die verleidingen bloot te staan. Wil ik echt iets (denk er eerst eens een poosje over na) dan is Google mijn beste vriend die vertelt waar ik het gewenste artikel het goedkoopste kan kopen.


 

Bespaartips afbeelding: Dean Drobot/Shutterstock

Previous ArticleNext Article