11 feitjes over het opvoeden van een druk kind

Iedere moeder vindt haar eigen kinderen de allerleukste en allerliefste. Logisch, daar ben je de moeder voor. Maar toch zit menig moeder regelmatig met de handen in het haar. Je eigen kinderen irriteren namelijk ook het meest. Zeker wanneer het een wild, brutaal en druk kind is. 

Het opvoeden van een druk kind is vermoeiend, frustrerend en vaak ook verbazingwekkend. Ja verbazingwekkend, want de hilarische uitspraken en de creatieve uitvindingen van een druk kind blijven je verbazen. Hij leert je de wereld kennen, zoals je het nooit gezien hebt. Hij leert je over je eigen lichaam en leert je creatief vloeken, omdat je soms niet anders kan. 

Druk kind opvoeden!?

En natuurlijk, ieder kind is weleens druk. Zeker thuis, want thuis zijn kinderen zichzelf. Mocht je nog twijfelen of je een daadwerkelijk ‘druk kind’ aan het opvoeden bent? Hier 11 feitjes, gewoon omdat 5 feitjes niet genoeg zijn.

1. Ze slapen alsof ze dood zijn. Diep, maar dan ook heel diep. Behalve wanneer ze verkouden zijn (wat meestal zo is), dan zagen ze laatste restjes van de Amazone om.

2. Ze lachen veel, maar niet altijd omdat het grappig is. Soms zijn ze gewoon te ver gegaan omdat ze weer eens niet konden stoppen. Dan lachen ze hun angsten en fouten weg.

3. Ze kunnen uren rennen, spelen en voetballen en dan nog ruiken ze naar roosjes. Oké, dat is niet helemaal waar.

4. Wanneer een ‘gewoon’ kind zijn moeder roept, dan wil hij waarschijnlijk iets te drinken, moet zijn kont afgeveegd worden, of heeft hij hulp nodig bij bijvoorbeeld zijn huiswerk. Wanneer een ‘druk’ kind zijn moeder roept, is het drinken omgetieft, moet je de muren van de wc schoon schrobben of heeft hij de kikker die hij vorige week gevangen had losgelaten in zijn bed.

5. Ze praten voordat ze denken.

6. Als moeder kun je lachen om je eigen kind, terwijl de tranen over je wangen rollen van frustratie. Je kind leert je over emoties, waarvan je niet wist dat deze bestonden.

7. Hetzelfde geldt voor het menselijk lichaam. Je kind leert je botten kennen, waarvan je niet wist dat ze er zaten. En dat ze ook heel makkelijk kunnen breken! En toch verbaas je je keer op keer over hoe flexibel die kinderen toch zijn.

druk kind

8. Ze hebben een bijzondere aantrekkingskracht voor alles met wieltjes. Skeeleren, skateboarden, stuntfietsen, nou ja alles waar je gemakkelijk iets mee breekt, willen ze doen.

9. Je hebt een flinke spaarrekening, of een goede verzekering nodig. In hun drukte slopen ze namelijk weleens wat. Correctie, van auto’s tot toiletbrillen, ze slopen altijd wel wat.

10. Had ik al gezegd dat ze indrukwekkend creatief zijn? Ook wanneer dat niet zo goed uitkomt. Hoezo heb je sneeuw nodig om met een slee te spelen? Je kunt ook van de trap af sleeën.

11. Een indrukwekkend creatief kind wordt met de juiste begeleiding een indrukwekkend creatief volwassen mens. En geloof me, indrukwekkend creatief volwassen mensen hebben we zo hard nodig in deze wereld.

Dus moeder en vader van een druk kind. Het opvoeden van een druk kind kan dan misschien wel zwaar, vermoeiend en zeer frustrerend zijn, het is ook iets waar je uiteindelijk de vruchten van plukt. Want wie zorgt straks voor die brede glimlach door een hilarische uitspraak? Wie krijgt zoveel voor elkaar omdat hij maar door en door en door gaat? Wie heeft er energie over om nog even bij zijn oude moedertje op bezoek te komen? Juist, jouw drukke, maar o zo leuke kind!

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article