Hoe het moederschap mij veranderde

Moeder worden is een overweldigende en prachtige ervaring. Het is ook niet zo gek dat het moederschap je compleet verandert, want voor je het weet sta je als een pro poepluiers te verschonen en is je keukenkastje gevuld met hoge kwaliteit plastic troep. Mensen zullen zeggen dat je een geweldige moeder bent en dat je het moederschap echt zo natuurlijk oppakt. Dan kun je ook niet anders dan jezelf een schouderklopje geven. Tot je een keer net even te lang op de wc door je telefoon aan het scrollen bent, terwijl je peuter de haren van je net 1 jarige aan het ‘stylen’ is. Met een schaar. Dat is het moment waarop je je realiseert dat het moederschap je écht veranderd heeft, maar niet altijd in een pro… 

Een kritische blik naar mijzelf zette me aan het denken. Wie ben ik eigenlijk? En vooral, wat doe ik eigenlijk? Want als ik zo even kritisch kijk, doe ik best veel rare dingen sinds ik moeder ben.

– Ik veeg mijn mouwen schoon met een billendoekje. Vroeger zou ik een schoon shirt aangetrokken hebben, nu denk ik alleen maar, ‘zo dat scheelt weer was’.

– Ik maak zelfs mijn hele aanrecht wel eens schoon met een billendoekje. Waar die dingen allemaal wel niet nuttig voor zijn, het zal je verbazen! Maar de pre-moeder ik zou hiervan gruwelen.

– Soms vergeet ik te lunchen, maar ik eet wel alle restjes van mijn kinderen op. Echt bizar, want lekker eten stond altijd hoog op mijn prioriteiten lijstje en ik kan de restjes van mijn kinderen nou niet echt lekker noemen.

– Ik kan hele afleveringen van Paw Patrol mee spreken. Of ik heb een talent gemist, of mijn kinderen kijken echt teveel afleveringen van Paw Patrol.

– Mijn lievelingsspelletje is verstoppertje en dat ik dan mag tellen. Stiekem tel ik ietsje (lees veel) langer zodat ik even kan genieten van de rust.

– Dit vond ik altijd vreselijk en toch doe ik het. Ik til mijn dreumes op en dauw mijn neus in zijn kont om te ruiken of hij daadwerkelijk gepoept heeft. OMG.

– Ik praat best veel tegen mijn kinderen, ook wanneer ze op bed liggen en ik alleen beneden ben. Maar toen ik onlangs even alleen boodschappen ging doen en hardop tegen mezelf begon te praten dacht ik, oké dit is echt een beetje gek.

– En als ik niet praat, maak ik overal een liedje van. Het leven met kinderen is één grote musical, tot grote frustratie van mijn vriend…

– Wat er echt het meest veranderd is sinds ik moeder ben, is mijn geduld. Ik dacht werkelijk altijd dat ik een geduldig persoon was, maar dat bleek allemaal nep te zijn.


moederschap veranderde

Afbeelding moeder en kind: CokaPoka/Shutterstock

Previous ArticleNext Article