Zo maak je de kamer van je tiener persoonlijk

inrichten tienerkamer

De kamer van je tiener inrichten kan een behoorlijke opgave zijn. Tieners worden namelijk heen en weer geslingerd tussen kind zijn en volwassen worden. De meeste tieners hebben nog speelgoed waar ze nog echt geen afstand van willen doen, maar tegelijkertijd willen ze een kamer die stoerder en verfijnder is dan hun kinderkamer. Tieners hebben behoefte aan een persoonlijke ruimte, waar ze lekker kunnen chillen (of stiekem kunnen spelen) zonder ouders, broertjes of zusjes. Want aan het einde van de dag zijn er maar weinig plekken waar een tiener zich volledig kan uiten. Dus laat die slaapkamer van je tiener een veilige haven voor hem of haar zijn. 

Hier een paar tips om deze missie te laten slagen.

Tip 1. maak het persoonlijk met foto’s

De makkelijkste manier om een tienerkamer persoonlijk te maken, is natuurlijk door foto’s op te hangen. Je kunt leuke fotolijstjes kopen om aan de wand te hangen. Een ander leuk idee is om verschillende foto’s op canvas te laten drukken. Nu denk je misschien dat dat behoorlijk prijzig gaat worden, maar wij hebben besteld via BesteCanvas.nl en het is echt spotgoedkoop, zonder dat er ingeleverd wordt op kwaliteit. Zulke foto’s op canvas, gecombineerd met verschillende fotolijstjes, maakt de wand in de kamer van je tiener persoonlijk en speels. Het leuke aan een tiener is, is dat ze ondanks dat ze zich continu van ons afzet, toch ervoor kiest om foto’s van haar familie op te hangen. Een typisch voorbeeld van heen en weer geslingerd worden, tussen kind zijn en volwassen worden.

tiener kamer

Niets is zo veranderlijk als een tiener. Wat de ene dag helemaal hip en cool is, is de volgende dag afschuwelijk lelijk! Wat dan ook belangrijk is, is dat een fotolijstje of foto op canvas, gemakkelijk vervangen kunnen worden. Leg daarom een voorraadje foto’s (waar jij als ouder niet op staat) alvast klaar. Zo kan je tiener geheel naar eigen inzicht en gevoel zelf bepalen wie ze aan haar wand hangt.

Tip 2. doe het samen

Het stomste wat je als ouder kunt doen, is de persoonlijke smaak van je tiener negeren. Misschien ligt het mijlenver van je eigen smaak, maar houd altijd in je achterhoofd dat het de kamer van je tiener is. Een kamer die de persoonlijkheid van je tiener zal weerspiegelen. De tiener moet zich er prettig voelen, dat is het allerbelangrijkste. Plan, ontwerp en decoreer de slaapkamer daarom samen met je tiener. Bespreek wat het budget is. Het zal je tiener een zelfstandig en verantwoordelijk gevoel geven, waar hij of zij uiteindelijk trots op kan zijn.

Tip 3. geef je tiener de volledige verantwoordelijkheid

Een tienerkamer is dus meer dan alleen een slaapkamer. Het is de kamer waar ze hangen, huiswerk maken, onafhankelijk worden en uren doelloos Netflixen. Als je de kamer van je tiener écht persoonlijk wil maken, geef je tiener dan de volledige verantwoordelijkheid over de kamer. Dat houdt in dat je tiener het zelf netjes, schoon en fris moet houden. Dit zal niet meevallen en je zult ook regelmatig moeten leuren om je servies weer terug in de keuken te krijgen, maar een persoonlijke tienerkamer wordt het dan zeker. Daar is geen twijfel aan mogelijk.


kamer tiener

Afbeelding: Shutterstock / insta_photos

Previous ArticleNext Article