7x emoties die ouders van tieners elke dag voelen

pubers

Het opvoeden van een tiener wordt vaak vergeleken met een ritje in een achtbaan, maar misschien is dat een understatement. Van een ritje in een achtbaan weet ik inmiddels wat ik kan verwachten, tijdens het opvoeden van de tiener weet ik dat nooit. De vele emoties die op één dag door je heen gaan, zijn dan ook ongekend. En dan heb ik het nog geen eens over de emoties van de tiener zelf…

Het ouderschap brengt heel wat emoties met zich mee. Wanneer je deze emoties in kaart brengt, dan komen de volgende zeven emoties sowieso aan bod! 

1. Verwarring

Er is niemand zo verward, dan een ouder van een tiener. Je denkt misschien dat de wispelturigheid van je kind al lang verleden tijd is, maar helaas. Waarom? Hoe? Wanneer? Nogmaals hoe? En nogmaals waarom? Ze verzinnen echt de gekste dingen. En wanneer je denkt het door te hebben en zelf iets ‘geks’ oppert, sla je volledig de plank mis!

Snap je het nog? Nee, ik ook niet!

2. Vermakelijk

Hoe verwarrend tieners ook zijn, ze zijn ook ontzettend grappig waar jij dan weer een amusant gevoel van krijgt. Oké, de ene dag zijn ze vermakelijker dan de andere dag, maar over het algemeen zijn tieners ontzettend grappig. Soms zelfs hilarisch. En heel soms (steeds vaker trouwens) vermaak ik me kostelijk door de absurditeit, die een tiener teweeg brengt. In dat laatste geval weet je soms ook niet of je nou moet lachen of janken en dus kies ik altijd maar voor het positieve.

3. Angst

Ook al ga je als ouder van een tiener al heel wat jaartjes mee, is daar toch die interne angst van ‘doe ik het wel goed?’. Is de aanpak die jij hanteert wel de juiste manier of duw je je tiener juist alleen maar van je af? Je eigen onwetendheid kan best wel eens beangstigend zijn.

Maar het is natuurlijk niet alleen interne angst, je hebt ook angst voor de domme dingen die je tiener bedenken kan. Angst voor foute vrienden, angst voor stomme keuzes, angst voor de grote boze buitenwereld. Angst omdat je weet dat je je tiener niet altijd veilig kunt houden.

4. Empathie

Eén van de mooie dingen aan het opvoeden van een tiener, is dat je nog precies weet hoe het was om zelf tiener te zijn. Naast dat dat ook behoorlijk wat angst kan opleveren, wekt dat ook heel veel empathie op. Natuurlijk zijn de tijden veranderd, er was bijvoorbeeld geen social media in onze tienertijd, maar in bepaalde scenario’s kunnen wij ons echt inleven. Je tiener kan het soms maar moeilijk geloven, maar jij als ouder weet meestal echt wel hoe zij zich voelt. De valkuil is alleen wel, dat je ze wil behoeden voor de fouten die jij zelf als tiener gemaakt heb. Maar hoeveel empathie je ook hebt, tieners moeten hun eigen fouten kunnen en mogen maken.

5. Trots

Tieners maken je compleet gestoord, maar wispelturig als ze zijn, tieners maken je op z’n tijd ook ontzettend trots! Of het nu gaat om het behalen van een goed cijfer, lief zijn voor een broertje of zusje of wanneer ze zichzelf moeten oprapen om weer door te gaan, ze kunnen je hart laten smelten. Het is prachtig om te zien hoe ze een eigen persoon met een eigen mening aan het worden zijn. En hoe vermoeiend dat soms ook is, het geeft je ook een ontzettend trots gevoel.

6. Liefde

Hoewel je het misschien niet altijd eens bent met de keuze van je tiener (en de tiener met die van jou), in de basis is er altijd liefde. Wat er ook gebeurd.

7. Dankbaarheid

Dankbaar voor de dingen die ze doen, ze kunnen namelijk altijd stommer, dommer en nog minder doordacht zijn. Dankbaar dat ze iedere dag weer veilig terug in het nest komen. Dankbaar dat je ze nu nog meer kunt inzetten voor huishoudelijke klusjes. Dankbaar dat ze zijn voor wie ze zijn: eigenwijze pubers.

En dankbaar dat je ouder mag zijn van zo’n eigenwijs exemplaar.


opvoeden puber

Afbeelding: Shutterstock /fizkes

Previous ArticleNext Article