Je kunt het allemaal hebben! Maar dat is niet makkelijk…

Ik zal meteen maar met de deur in huis vallen, ik irriteer me vaak over dat mensen denken dat moeders van tegenwoordig het altijd zo makkelijk voor elkaar hebben. We hebben alles en in zekere zin is dat ook wel waar. We hebben een gezin, we hebben een baan, we hebben een sociaal leven. En ik ben daar dankbaar voor. Ik voel me gezegend dat ik drie dagen per week kan werken, dat ik tijd over heb om te kunnen helpen op school en dat ik geld genoeg heb om rekeningen te kunnen betalen en leuke dingen kan doen. 

Maar aan dat alles zit een keerzijde. Ondanks het gezegende gevoel is het ook keihard werken om alle ballen in de lucht te kunnen houden. Werken en het thuis ook laten draaien vind ik verschrikkelijk moeilijk. Want door het feit dat ik drie dagen werk, is er ook een bepaalde verwachting van mij thuis. En dat is heel lastig te scheiden.

Zo worden kinderen altijd ziek op de dagen dat ik naar mijn werk moet. Statistisch gezien zou er meer kans zijn dat ze op mijn ‘vrije’ dagen ziek worden, maar hou je maar niet vast aan de statistieken. Iets met Wet van Murphy of zo. Is dat alleen mijn probleem? Zeker niet! Toch moet ik daar af en toe wel een oplossing bieden. Maar drie dagen bij mijn zieke kind zijn betekent ook een week minder vakantiedagen.

Naast de praktische dilemma’s zijn er ook nog de dilemma’s in mijn hoofd. Zoals schuldgevoel. Zo denk ik op mijn werk aan mijn kinderen, maar wanneer ik bij mijn kinderen ben, denk ik aan mijn werk. Ik probeer aanwezig te zijn waar ik ben, maar ik kan nooit echt loslaten. Ik wil het beste van mezelf laten zien, in beide gevallen. Maar omdat het loslaten niet lukt, is schuldgevoel het gevolg.

Je kunt het allemaal hebben! Maar dat is niet makkelijk. Het put me soms zelfs volledig uit.

“Oh, je werkt maar drie dagen? Mooi, kun je dan dit en dit en dat even voor school regelen?”
“Je kunt volgende week vast wel een dag extra werken?”
“Oh, wat heerlijk al die vrije tijd voor jezelf!”

Parttime werken, fulltime werken, thuis werken, helemaal niet werken. Er is altijd wel een oordeel. Er is altijd wel iemand die het anders zou doen. Ik ben dankbaar voor de opofferingen van de vrouwen die mij voorgingen. Of ik er nu voor kies om fulltime te werken of om thuis te blijven,  ik ben dankbaar voor de keuze die ik heb.

Je kunt het allemaal hebben! Maar je zult zo nu en dan volledig uitgeput zijn.

Je kunt het allemaal hebben! Maar schuldgevoel zal blijven knagen.

Je kunt het allemaal hebben! Maar het is verrekte hard werken.

Je kunt het allemaal hebben! Maar dat is niet makkelijk!


moederschap makkelijk

Afbeelding: forsiba/Shutterstock

Previous ArticleNext Article