Waarom mijn kinderen (nog) niet op een clubje zitten

Het wordt overal geroepen. In de media, op het schoolplein. ‘Kinderen hebben het druk!’ En ondanks dat we het er allemaal mee eens zijn, zijn wij (de ouders) zelf degene die de kinderen inschrijven voor allemaal activiteiten. Pianoles, een sportclub, naschoolse activiteiten, noem maar op. ‘Wat heb jij vandaag na schooltijd?’ Ze gaan van hot naar her, ze komen altijd net na etenstijd thuis (hoe onpraktisch), moeten nog wat huiswerk maken en hup, naar bed. Je zou je kind bijna te kort doen wanneer je slechts één naschoolse activiteit aanbiedt. Toch doe ik er niet aan mee. 

Punt 1, weet je wat het allemaal kost? En nee, ik ben geen krent en gun mijn kinderen van alles. Maar clubjes als een sport of muziek zijn best prijzig. En zolang mijn kinderen niet een specifieke interesse hebben, zal ik ze ook niet zomaar ergens voor inschrijven.

Punt 2, wordt niet overal geroepen dat ‘kinderen het zo druk hebben’? Ouders zeggen het zelf. Waarom worden kinderen dan 5 dagen in de week naar naschoolse activiteiten gestuurd?

Mijn kinderen zijn uitgeput wanneer ze uit school komen. De hele schooldag hebben ze moeten opletten, luisteren en gedragen. Na schooltijd is het duidelijk op. Als ik ze dan ook nog naar een clubje brengen moet, kan ik ze net zo goed bij het grofvuil zetten. Ze zijn dan namelijk echt niks meer waard.

En misschien gaat het bij andere kinderen anders. Misschien hebben zij nog wel eindeloos energie na schooltijd en breng je als moeder je kind maar al te graag naar een clubje.

Mijn kinderen zijn nog jong en wellicht kom ik nog in de fase van clubjes terecht. Misschien oordeel ik te hard en hebben mijn kinderen het over een paar jaar ook ‘ontzettend druk’. Maar voor nu houden we het nog even zo. Na school komen ze thuis, spreken ze af met een vriendje of vriendinnetje, spelen ze, eten we en gaan ze slapen. Er is één ding wat ze moeten en dat is zwemles, en dat plan ik in het weekend. Want dan is papa thuis.


Afbeelding: Flamingo Images/Shutterstock

Previous ArticleNext Article