Helikopterouders, goede intenties maar beter van niet…

We leven in een wereld waarin we onze kinderen graag een voordeel geven. Helikopterouders zullen er dan ook alles aan doen om hun kinderen met 10 punten voorsprong de wijde wereld in te laten gaan. Echter is het helikopter-ouderschap volgens onderzoek niet ideaal. Sterker nog, deze opvoedstijl kan grote gevolgen hebben.

Wat is een helikopterouder eigenlijk?

Klinkt heftig, vind je niet? Maar eerst gaan we even antwoord geven op de vraag wat een helikopterouder eigenlijk is?

Sta jij over de schouder van je kind mee te kijken, wanneer het zijn huiswerk maakt? Moet jij elke beweging van jouw kinderen sturen? “Raap dit op, ruim dat op, ga rechtop zitten, maak je huiswerk af, studeer hard, zeg dank je wel.” Besteed je een groot deel van je dag aan het dagdromen over het succes van je kinderen? En ben je bereid om er alles aan te doen om het succes voor je kinderen te realiseren? Dan ben je misschien wel een helikopterouder.

Tuurlijk, de meeste ouders willen het allerbeste voor hun kinderen. En de meeste ouders zullen dan ook hun best doen om goede ouders voor hun kinderen te zijn. Daar is helemaal niets mis mee. Maar soms kan die oneindige liefde en zorg een beetje overdreven zijn. En van helikopterouders is bekend dat ze overdreven beschermend en betrokken zijn bij het leven van hun kinderen.

De term schetst een beeld van een ouder die boven zijn kinderen zweeft. Deze ouder is altijd alert en bij het eerste teken van problemen of teleurstelling komt hij zijn kind redden. Een helikopterouder dus!

Helikopterouders

Volgens onderzoek kun je beter geen helikopterouder zijn

Geen enkele ouder gooit zijn kind voor de leeuwen. We willen allemaal zoveel mogelijk van onze kinderen houden en hen beschermen tegen de gevaren in onze samenleving. Maar als we onze kinderen te veel voorkauwen en verstikken, kan dat een averechts effect hebben. Volgens een aantal onderzoeken van de laatste jaren, is er een verband tussen helikopterouderschap en geestelijke gezondheidsproblemen. Deze gezondheidsproblemen zijn onder andere angst en depressie, als kinderen ouder worden en het zelfstandig proberen te redden.

En hoewel het motief van helikopterouderschap ongetwijfeld goed bedoeld is, kunnen er dus negatieve gevolgen zijn.

Te beschermend

Helikopterouders kunnen te beschermend zijn en daardoor beperken ze de mogelijkheden van hun kinderen om risico’s te nemen. Hierdoor kunnen kinderen niet experimenteren en leren van fouten. Het negatieve gevolg voor kinderen van helikopterouders, is dat ze niet zelfstandig kunnen functioneren en moeite hebben om zelf problemen op te lossen.

Stress en perfectionisme

Kinderen van helikopterouders ervaren vaak veel druk om te presteren en te voldoen aan de verwachtingen van hun ouders. Helikopterouders geven (onbewust) aan dat wat zij doen, nooit goed genoeg is. Het negatieve gevolg is stress en angst bij het kind, vooral als ze voelen dat ze niet aan de verwachtingen kunnen voldoen. Uit onderzoek is gebleken dat dit zelfs tot een depressie kan leiden.

Gebrek aan zelfvertrouwen

En dat leidt weer tot een gebrek aan zelfvertrouwen. Helikopterouders nemen namelijk vaak de controle over van het leven van hun kinderen. Kinderen hebben hierdoor het gevoel dat ze geen controle hebben over hun eigen leven.

Weinig creativiteit

Helikopterouders kunnen de creativiteit van hun kinderen beperken door hen te veel te sturen en te bepalen wat ze moeten doen. Dit zorgt ervoor dat kinderen minder innovatief en minder creatief zijn.

Moeilijke overgang naar volwassenheid

Doordat helikopterouders er zo bovenop zitten, belemmeren ze hun kinderen in hun ontwikkeling. Ze laten hun kinderen op subtiele (of niet-zo-subtiele) manieren weten dat ze niet veilig zijn als papa of mama niet op ze past. Wanneer deze kinderen alleen op pad moeten, zijn ze niet voorbereid op de dagelijkse uitdagingen. Hierdoor zijn deze kinderen ook niet goed voorbereid op de uitdagingen van een volwassen leven. De overgang naar volwassenheid is dan ook veel moeilijker voor kinderen van helikopterouders.

Hoe dan wel opvoeden?

Alle ouders weten dat opvoeden niet gemakkelijk is. Kinderen krijgen en opvoeden brengt ontelbare uitdagingen en verrassingen met zich mee. Maar gelukkig ook immense vreugde en verbondenheid. Iedere ouder doet zijn best! Maar nu je weet dat je als ouder beter niet te beschermend kan zijn, wat moet je als ouder dan wel doen?

Hier een paar tips:

  • Luister naar je kinderen en dring jouw wensen niet altijd op. Iets wat goed bij natuurlijk ouderschap past.
  • Doe niet alles voor je kinderen en al zeker geen huiswerk! In plaats van alles voor te kauwen, leer je je kinderen geleidelijk hoe ze zelf taken kunnen uitvoeren.
  • Voed je kind niet op met de gedachte dat hij beter is dan een ander.
  • Moedig je kinderen aan zelf hun eigen problemen op te lossen. En ja, dat kunnen heel andere oplossingen zijn dan wat jij in gedachte had.
  • Leer je kinderen om op een respectvolle manier voor zichzelf op te komen.
  • Ieder mens heeft sterke en zwakke punten. Accepteer de zwakke en sterke (maar vooral de zwakke) punten van je kinderen.
helikopterouders

Nogmaals, iedereen wil het beste voor zijn kinderen. Ook iedereen is anders en stopt zijn eigen ideeën en ervaringen in de opvoeding. Maar we weten nu dat het helikopterouderschap niet ten goede komt van een kind. Je kunt je kind gerust helpen te slagen, maar je moet je kind ook leren falen. Want wanneer je weet wat falen betekent, weet je ook hoe het voelt om terug te vechten en er weer bovenop te komen. En dat is nou net wat we nodig hebben in deze maatschappij.


Helikopterouder

Uitgelichte afbeeldingen: Shutterstock

Previous ArticleNext Article