Gezakt voor het verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland

fiets-verkeersexamen-gezakt

Het is alweer twee jaar gelden dat mijn dochter (fietsend!) thuiskwam met de mededeling gezakt te zijn voor haar verkeersexamen in groep 8… Gezakt? Hoezo gezakt, vroeg ik me af. Bleek dat ze niet duidelijk haar hand had uitgestoken en dus gezakt was voor het fiets verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland.

Verkeersexamen

Ik had het eigenlijk willen laten rusten. Maar nu moesten ook mijn andere twee kinderen deze examens afleggen. Ik kreeg te horen dat er wederom een aantal kinderen gezakt waren, dit keer voor het theorie examen. Na twee keer zakken (in groep 7, waar hebben we het over mensen??) mogen de kinderen het volgende schooljaar voor de laatste keer een herkansing doen. En als ze dan nogmaals zakken? Geen idee, dan zoeken ze het maar uit of zo.

Nu kan ik niet anders dan toch even mijn mening spuien. Even terug naar twee jaar geleden…

‘Hoe ben je naar huis gekomen dan?’, vroeg ik verwonderend. ‘Uh, op de fiets’, was haar antwoord.

Je begrijpt dat ik even met mijn mond vol tanden stond voordat ik me bedacht hoe bizar deze situatie was.

Geen herkansing

En nu? Wat nu? Mag ze een herkansing doen? Vroeg ik me af. Maar na wat navraag gedaan te hebben op school bleek dat er een herkansing niet in zat. En dus moest mijn dochter in de wetenschap gezakt te zijn voor een praktijk verkeersexamen op de fiets het verkeer weer in.

Dit vroeg natuurlijk om uitleg bij de initiatief nemer van dit verkeersexamen en dus belde mijn man met Veilig Verkeer Nederland. En dacht je dat het feit dat kinderen zonder enige consequenties, behalve dat ze de rest van hen leven in onzekerheid op de fiets door het verkeer moeten, het meest bizarre van dit verhaal is, dan heb je het mis! Het meest bizarre is namelijk de reactie van de woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland.

“Een kind dat zulke fouten maakt, verdient het niet om te slagen”

woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland

Dit is werkelijk wat hij zei nadat mijn man uitleg had gegeven over de situatie en gevraagd had hoe het kan dat kinderen kunnen zakken voor dit fiets verkeersexamen en waarom er dan geen herkansing in zat. Hij gaf een voorbeeld van een kind dat onlangs een aantal fouten had gemaakt tijdens het verkeersexamen en zei dat een kind dat zulke fouten maakt, het niet verdient om te slagen.

Punt. Einde discussie.

En nu?

Begrijp me niet verkeerd. Ik vind het heel goed dat er aandacht wordt gegeven aan kinderen om veilig deel te nemen aan het verkeer. Maar ik vind het niet goed dat er een nep-examen wordt afgenomen en dat kinderen hiervoor daadwerkelijk kunnen zakken. En dat ze ook niet eens een herkansing kunnen krijgen.

En nu? Moeten deze kinderen de rest van hun leven onzeker op de fiets zitten? Het verkeer in met in hun achterhoofd dat ze eigenlijk niet goed genoeg zijn om aan het verkeer deel te nemen? Want dat zijn de consequenties, aangezien ze na zo’n examen doodleuk op de fiets naar huis worden gestuurd.

En mocht een kind wat foutjes maken tijdens een fietsverkeersexamen, zou je dan na afloop niet iets zeggen als: “Gefeliciteerd, je bent geslaagd voor je verkeersexamen! Let je er nog wel even op altijd richting aan te geven?” Of misschien nog even samen een rondje doen, om te laten zien waar het verkeerd ging?

Maar nee, want sommige kinderen verdienen het niet om te slagen, aldus VVN. En blijkbaar verdienen ze ook geen herkansing.


verkeersexamen gezakt vvn

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article