Moestuin kweken. Ongeschikt.

Je ziet de fotootjes van de ah moestuintjes overal weer op-poppen. Alle mama’s en andere enthousiastelingen gaan er weer helemaal voor. Bij de één springt het groen er nog harder uit dan bij de ander. Albert Heijn heeft een jaar geleden wat losgemaakt bij het Nederlandse volk en de gekte gaat nog even door.

En ik krijg flashbacks van iets wat ik verdrongen had. Flashbacks van beschimmelde potjes. Flashbacks van bakjes aarde waar niets anders dan onkruid uitschiet. Flashbacks van teleurgestelde koppies, want waar blijven die aardbeien nou?

Laat ik voorop stellen; ik vind de spaaractie van Albert Heijn fantastisch. Het is groen, het is leerzaam (kinderen leren over het groeiproces van groente en fruit) en het kan ook heel nuttig zijn (als je uiteindelijk oogsten kunt).

Oké, ik heb iets andere ervaringen. Bij mij werd er buiten de schimmel om niets groen. Leerzaam was het zeker, ik ben ongeschikt en dat is heel nuttig om te weten. 

Ja niets was confronterender dan de beteuterde koppies van mijn kleintjes bij de moestuintjes, de ene helft verzopen en de andere helft beschimmeld. En dat terwijl ik een jaar of twee geleden nog het idiote plan in mijn hoofd had gehaald om een stuk grond voor een moestuin af te huren. Ik had met een opa als kweker toch immers het kweken in mijn bloed?

Moet ik er nou nog wel aan beginnen? Hoe vaak moet ik mijn kleintjes teleurstellen met het ontbreken van mijn groene vingers?

Albert Heijn voelt mijn gebreken feilloos aan en heeft speciaal (voor mij?) een groeiboekje ontwikkeld én een ‘Eerste Hulp Bij Moestuinieren’ (EHBM) groeikaart. Hiermee willen ze natuurlijk voorkomen dat ik over een half jaar niet wéér met nachtmerries over broccoli etende ondergrondse monsters kom te zitten. Ja, je moet ze wat wijsmaken. 

Nou Albert Heijn, ik denk nog even over het kweken van de moestuintjes na. En terwijl ik erover nadenk stop ik nog wat liefde in mijn kleintjes zodat ze de komende maanden niet zullen beschimmelen, maar weer wat zullen groeien. Hopelijk pluk ik daar uiteindelijk wel de vruchten van.

Previous ArticleNext Article

4 Comments

  1. Haha ja zo kan het ook. Wij gaan er in elk geval weer vol voor dit jaar!

  2. Oh wat jammer dat het niet lukte. Ik heb dit jaar alweer 5 potjes staan hoor! Ik ben benieuwd wat ik boven krijg! 🙂

  3. Ahhhh wat jammer dat het vorig jaar niet is gelukt! Als je geen fan bent van die potjes kan je ze natuurlijk ook ergens anders in opkweken. Die lotjes schimmelen gewoon snel en dat ligt niet aan jou….

    Wij hebben vorig jaar echt heerlijk van de AH moestuintjes gegeten, óók aardbeien! Ik vind het leuk dat de actie er nu weer is!

    Als je besluit het toch te proberen… succes!!