Opvoeden herziene versie 5

Mijn jongste werd onlangs drie jaar. Verwacht geen gemijmer over ‘stop de tijd’,  ‘laatste jaar thuis’ en ‘waar is mijn baby?!’; ik vind het allemaal wel prima na bijna 14 jaar in de luiers. En tegen de tijd dat het weer gaat kriebelen hoop ik als oma mijn babyliefde te mogen projecteren.

Er is een groot verschil tussen opgroeien als oudste of als vijfde van het gezin is gebleken. Niet alleen zit er elf jaar tussen, ook de tijd en omstandigheden zijn veranderd. 

1. Waar kind 1 opgroeide met ‘Teletubbies’ en ‘Kindertijd’ (op een vast tijdstip volgens de programmering, dus haasten met dat badje: uitzending gemist was nog niet uitgevonden) groeit nummer 5 op met onbeperkt vlogs kijken. De maximale aangeraden tijd die je als peuter voor de televisie mag kijken wordt ruimschoots overschreden, want als de oudste vier eenmaal de afstandsbediening na elkaar krijgen zit je al snel op een hele middag kijkbuis geneuzel. Dahaaaaag verantwoord opvoeden; Enzo Knol is de nieuwe held en WTF is Sesamstraat…?!

2. ‘Drie kleine kleutertjes’ kent ze niet, maar twerken kan ze als de beste. Met dank aan Rihanna en YouTube.

3. Een middagslaapje? Al sinds haar eerste verjaardag afgeschaft, want dat is zo lastig met schooltijden/turnen/tandarts/orthodontist/…..

4. Waar kind 1 het nog moest doen met twee kledingkasten vol met de laatste trends dankzij ruim budget, komt kind 5 er bekaaid vanaf. Het budget wordt nu door vijf gedeeld; broerlief draagt tegenwoordig herenkleding en puberzus wil persé de laatste Vans. Nee, afdankertjes van je zussen, af en toe een sale score en wat tweedehands IT IS.

5. Speelgoed; noemt u iets en wij hebben het. We zouden een eigen speelgoedwinkel kunnen beginnen. Kind 1 was al blij met een paar blokjes daar waar kind 5 ze heeft in verschillende kleuren, materialen, merken en uitgaven.

6. Kind 5 kent de hoofdpersonen uit de ‘Tina’ en ‘Het dagboek van een Muts’ en gebruikt de studieboeken van haar zus om in te kleuren. Kleurboeken zijn zoooo 2004.

7. Er is altijd wel iemand die naar kind 5 omkijkt. Of aandacht geeft. U kirt en 1 van de 4 (+ mama) reageert wel. Werd kind 1 wel eens in de box gedumpt om te kunnen douchen, is er voor kind 5 altijd wel een schoot beschikbaar. Hoppa, die pruillip omhoog en iedereen is binnen handbereik inclusief de vriendinnen van je zussen (‘ze is zo schattig’).

8. Kind 5 kan nog beter een mobiele telefoon bedienen dan een puzzel in elkaar leggen.

9. Kleuren herkennen leert ze via de make-up verzameling van haar zussen. Lipgloss roze, lipgloss fuchsia, lipgloss bubble gum… Ze kon al vroeg tot 20 tellen (en dat ligt niet aan de maximum aantal nagellak flesjes van haar zussen, zet daar gerust maar nog een 0 achter).

10. Vergeleken met 1 is 5 een wereldreiziger. Wil 1 naar een museum dan gaat 5 mee en gaan 2 en 3 naar een festival dan is 5 present. Een voorstelling voor 4 betekent een extra kaartje voor 5. Werd 1 vaak bij oma gedropt om hem te beschermen tegen te veel prikkels, kind 5 stuitert overal naar toe.

Een bofkont is ze die vijfde van mij. Onvoorwaardelijke liefde en dat ook nog eens van je broer en zussen. Ik zeg het maar alvast Vlinder voor over pakweg tien jaar wanneer je gaat puberen en vier paar extra ogen je nauwlettend in de gaten houden. Aldus getekend mama, oudste van 4 alias ‘het proefkonijn’.

Previous ArticleNext Article