5 feitjes over kleuters

Ik kan nog maar een aantal maandjes genieten van het feit dat ik een kleuter in huis heb. En dat vind ik jammer. Niet zozeer dat een kleuter groeit en zich ontwikkelt, maar kleuter zijn is het laatste restje schattigheid van een kind. Na de kleutertijd wordt het een schoolkind. En een schoolkind is met z’n lange ledematen en brutale waffel verre van schattig.

Dus ja, jammer is dat!

Maar om fijn terug te kunnen blikken op die schattige en leuke kleutertijd, noteer ik vandaag 5 feitjes over kleuters. 

Feitje 1. Kleuters denken dat ze de wijsheid al in pacht hebben. En dan heb ik het vooral over de ‘groep 2 kleuters’. Tjonge, die voelen zich echt heel wat, on top of the world. Totdat ze thuis zijn en je ze vraagt om even hun kamer op te ruimen of hun eigen kont af te vegen. Neeeee, mama, moet jij doen!

Het is sowieso bijzonder hoe een juf jouw kleuter de hele dag braaf kan houden. En op het moment dat ze thuis komen veranderen ze toch weer in Chucky. Super schattig…

Feitje 2. Het toppunt van eigenwijsheid hebben ze dan wel weer in pacht. Dacht je namelijk dat je in de peuterpuberteit al niks meer te zeggen had over de kledingkeuze, in de kleutertijd mag je zelfs al niets meer zeggen over de sokken van je kind. Vind jij een paarse print rok niet passen bij een oranje ruitjes legging? Bereid je dan maar voor op een kledingoorlog.

Feitje 3. Poep is ALTIJD hilarisch. In welke KONText dan ook. Poep is gewoon altijd het perfecte onderwerp. Ideaal voor grappen onderling. Maar ook om je kleuter aan het lachen te krijgen wanneer hij of zij met het verkeerde been uit bed is gestapt. Het beste moment om over poep te beginnen is tijdens het eten. Of nee beter nog, begin over het eten van poep! Goud hoor, die humor van kleuters.

Feitje 4. Kleuters leven nog vol in de magische wereld. Een wereld waarin alles nog mogelijk is. Ik hou van die wereld. Ze vragen om een giraffe als huisdier. Trouwen later met papa of mama. En gaan later in één van hun 18 villa’s wonen als ze miljonair zijn geworden door snoep te eten.

Feitje 5. Kleuters zijn nooit saai! Wanneer je denkt dat je weet hoe het kleuterbrein in elkaar steekt, verandert het weer. Wanneer je de ene uitdagende fase hebt getrotseerd, kondigt de volgende zich aan. Kleuters groeien, leren en veranderen zo snel, dat je je soms afvraagt, wie is dit kind eigenlijk? Sinds wanneer is dit kind zó slim geworden? Ze zitten vol ondeugd, vol vragen, maar vooral vol met liefde. Allemaal nog voor jou. Want ze blijven voor aaaaaaltijd bij papa en mama wonen.

 Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Sommige blijven ook na de kleutertijd nog schattig.
    [word [soms helaas] zelf ook vaak zo genoemt]