10 ‘adviezen’ die we met een lastige eter in het gezin niet meer willen horen

kind moeilijk eten

Als moeder van een lastige eter heb ik heel wat adviezen naar m’n hoofd geslingerd gekregen. Allemaal goed bedoeld en de meeste heb ik ook echt ter harte genomen en geprobeerd. Maar ja, wat ik ook probeerde, het hielp allemaal niet om mijn lastige eter normaal te laten eten. Nog steeds is het iedere avond alsof ik met een wild vreemde aan tafel zit, want dit kan mijn kind toch niet zijn? Ik, die vrijwel alles naar binnen schuift en zij, die al klotsende oksels krijgt bij het idee iets te moeten proeven. Ik snap er echt niks van, maar zoals ik al zei, ik heb al jullie adviezen geprobeerd en ze hielpen niet. Met deze volgende adviezen hoef je dus ook echt niet meer aan te komen. Hierbij een top 10 van adviezen die ouders met een lastige eter in het gezin niet meer hoeven te horen. 

1. Ze eten wel als ze honger hebben

Dit werkt misschien voor sommige kinderen, maar veel kinderen hebben zo’n wilskracht dat zelfs een hongerstaking een optie zal zijn. Wanneer je met zo’n wilskrachtig exemplaar aan tafel zit, kom je al snel in een machtsstrijd terecht en dat is wel het laatste wat je moet willen met een wilskrachtige moeilijke eter.

2. Geef ze geen keuze, eten wat de pot schaft!

Eten wat de pot schaft, ik ben het er helemaal mee eens. Was het maar zo simpel. Inmiddels ben ik er wel achter dat wanneer er meerdere keuzes zijn, er meer gegeten wordt dan wanneer ze ‘gewoon moet eten wat de pot schaft’. Het gaat nog steeds niet van harte, nu kiest ze voor het ‘minst gore’.  En ik tel mijn zegeningen…

3. Laat ze nieuwe dingen proeven

Onze weekmenu’s zijn verschrikkelijk eentonig, maar dan weet ik in ieder geval zeker dat er iets gegeten wordt. Als ik steeds weer iets nieuws op tafel zet, dan is het helemaal een drama, want dan moet ik ze iedere avond gaan overtuigen om wat te proeven. Kortom, het is een leuk advies en ook een heel goed idee voor kinderen die graag willen proeven.

4. Laat je kinderen helpen met koken

Buiten het feit dat koken zónder kinderen al een ontiegelijke rotklus is, moeten mijn kinderen ook echt niet zien wat er allemaal door de pastasaus gaat. Wanneer ze mijn geheime recept ontdekken, moeten ze het al helemaal niet meer. Leuk advies voor alleseters, maar een slecht advies voor lastige eters.

5. Maak samen een weekmenu

Samen bedenken wat er allemaal op het weekmenu komt. Ik vind het op zich een heel goed idee en heel af en toe proberen wij het ook. Een beetje inspraak kan geen kwaad, dat geeft de kinderen het gevoel dat hun mening er toe doet en zo. Echter is het een beetje karig wat de kinderen dan voor het weekmenu aandragen, ze komen namelijk niet verder dan pizza, patat en pannenkoeken.

6. Maak het eten aantrekkelijk

Allemaal leuk en aardig, maar ook een lachende broccoli blijft een broccoli en gaat niet van harte naar binnen.

7. Verstop groente in het eten

De beste verstop plek voor groente is volgens mijn kinderen de prullenbak.

8. Laat je kind zelf opscheppen

Het advies is, laat je kind zelf opscheppen, zo hebben ze zelf controle over de hoeveelheid en worden ze meer gestimuleerd om te eten. In de praktijk schept ze dan gewoon niks op.

9. Hou het gezellig aan tafel

Ik ben helemaal voor om het gezellig te houden aan tafel. En het kan ook echt heel gezellig zijn, als we pizza eten bijvoorbeeld. Maar wanneer ik heel gezellig een pan sperziebonen op tafel zet, dan springen de chagrijnige porems er spontaan in.

10. Geef ze een moestuin

Laat ze zelf hun eten verbouwen, dan zullen ze het wel proeven. Nou de laatste keer dat er bij ons een moestuintje gelukt was, zat er zo een gigantische slak in, dat zelfs mijn eetlust spontaan verdween.

Dus ja, wij ouders van lastige eters klagen dan wel, maar op deze adviezen zitten we dus echt niet meer te wachten. Mocht je nog eens met een origineel advies komen, kom dan maar door, want in tegenstelling tot ons kind, zijn we echt niet te beroerd om te proberen.


lastige eter

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.