De ouders van de vriendjes van je kind, moet je daar wat mee?

ouders van vriendjes

Op een gegeven moment komt er een moment dat je kleintje de wijde wereld intrekt, nieuwe vriendjes maakt en jij plotseling wordt geconfronteerd met… tromgeroffel… hun ouders. Ja, die andere volwassenen die, net als jij, op mysterieuze wijze in deze wervelwind van speelafspraakjes en kinderfeestjes zijn beland. Moet je daar eigenlijk iets mee?

Sociale mijnenveld

Eerlijk is eerlijk, niemand heeft je voorbereid op het sociale mijnenveld dat het ouderschap heet. Moeten we vrienden worden met de ouders van de vriendjes van onze kinderen? Kort en krachtig: nee. Voel je die opluchting? Ik ook.

Nu hoor ik je denken: “Maar sociale contacten zijn toch belangrijk?” Zeker, maar laten we wel wezen, als het gaat om de ouders van kindervriendjes, is het oké om niet direct je soulmate in elke ouder te zoeken. Soms klik het, soms niet. En dat is prima. Het is net als met die ene sportschoolabonnement: goed bedoeld, maar we weten allemaal hoe dat eindigt.

Denk terug aan je eigen jeugd. Mijn beste vriendin en ik waren onafscheidelijk, maar onze ouders? Die waren meer als collega’s die elkaar tijdens de kerstborrel tegenkomen. Beleefd, maar zonder de behoefte om elkaars vakantiefoto’s te bekijken.

Geen behoefte aan nieuwe vrienden

Naarmate ik ouder word, merk ik dat mijn sociale batterij net zo snel leegloopt als mijn telefoon na twee uur Instagram. Mijn vriendenkring is prima zo, zonder de extra ouders van speelkameraadjes. Dit betekent niet dat ik een kluizenaar ben die weigert nieuwe mensen te ontmoeten. Ik ga gewoon voor kwaliteit boven kwantiteit, met een voorkeur voor mensen die mijn liefde voor slechte humor delen.

Voel je dus niet schuldig als je geen BFF-armbandjes uitwisselt met elke ouder die je tegenkomt. Wat echt telt, is dat je kind veilig is, plezier heeft, en omringd wordt door zorgzame volwassenen. En als je toevallig een ouder tegenkomt met wie het klikt, beschouw dat dan als de kers op de taart.

Dus, de volgende keer dat je je afvraagt of je iets moet met de ouders van de vriendjes van je kind, onthoud dan: het is net als met planten. Sommige moet je water geven, andere kun je beter laten verwelken. En zolang je kind gelukkig is, doe je het fantastisch. Proost op het overleven van het ouderschap, één speelafspraakje per keer!


Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article