Over Winnie de Poeh en vriendschappen

Bijna een derde (30%) van de Nederlanders zegt dat hun beste jeugdvriend nu hun volwassen beste vriend is. Ik kan dat beamen en koester mij 34 jarige vriendschappen! 

winnie de pooh-1

 

Onderzoek, vrijgegeven op ‘Winnie de Poeh dag’ (18 januari 2017, verjaardag van A.A. Milne) om de unieke vriendschap in de klassieke verhalen tussen Poeh en de karakters in het Honderd Bunderbos te onderstrepen, toont aan dat bijna één op de drie volwassenen (30%) hun beste vriend uit de kindertijd nog steeds als beste vriend beschouwd – met de buurt waar ze wonen als meest voorkomende plek om je beste vriend voor het leven te ontmoeten.

De helft van de populatie (50%) vindt dat Winnie de Poeh’s woorden van wijsheid en vriendschap zoals in het originele boek “it isn’t much good having anything exciting if you can’t share it with anyone”– onbetaalbaar advies geven over vriendschap en liefde. Bijna twee derde van de Nederlanders (60%) laat blijken dat ze hun beste vriend ontmoet hebben voor hun achtste levensjaar, dat als muziek in de oren zal klinken van A.A. Milne aangezien Janneman Robinson zijn beste vriend Winnie de Poeh ontmoette toen hij zes jaar oud was. 

Irene S. Levine, psycholoog en vriendschapsexpert geeft aan: “Kinderen en volwassenen kunnen van Winnie de Poeh en zijn vrienden een hoop leren over vriendschappen en van wat iemand een goede vriend maakt.  Als je Knorretje onder de loep neemt bijvoorbeeld. Er zijn vrienden in je leven en je hebt familie, maar er zijn ook vrienden die je als familie kunt gaan zien, je beste vrienden. Over de hele wereld en in ons hele leven, zijn vriendschappen voor het leven universeel. Voor de ontwikkeling van een kind zijn vrienden uit de kindertijd zeer belangrijk. Het helpt hen emotionele en sociale vaardigheden te ontwikkelen en hun eigen identiteit te vormen. Onze jeugdvrienden dragen bij aan gezonde relaties in het volwassen leven die bescherming, geluk en praktische ondersteuning bieden.”

Een aantal andere bevindingen:

– 34% van de Nederlanders gaf aan dat bij de gelukkigste herinneringen uit hun kindertijd hun beste vriend betrokken was.

– 13% van de Nederlanders heeft er voor gekozen zijn/haar beste vriend uit de kindertijd als getuige te vragen bij zijn/haar bruiloft.

– 51% van de Nederlanders ziet zijn beste vriend uit zijn kindertijd als familie.

– 68% kan zijn beste vrienden op één hand tellen.

– 18% spreekt zijn beste vriend elke dag.

– 14% van de ondervraagden heeft zijn uit-het-oog-verloren vriend uit de kindertijd terug gevonden op Facebook en 13% deelt of liked de levenslessen van Poeh op zijn sociale netwerk.

Top vijf meest sprekende signalen van een beste vriend:

– Ze staan altijd achter je.

– Jullie zouden alles voor elkaar doen.

– Ze vertellen altijd de waarheid.

– Je bent oprecht trots als zij succes hebben.

– Je kunt de ander altijd aan het lachen maken.

Klassieke Winnie de Poeh uitspraken over vriendschap:

Pooh, promise you won’t forget about me, ever. Not even when I’m a hundred.” Christopher Robin,  A.A. Milne & E.H. Shepard’s Winnie-the-Pooh

“Pooh thought that being with Christopher Robin was a very good thing to do, and having Piglet near was a very friendly thing to have.” A.A. Milne & E.H. Shepard’s The House at Pooh Corner

“It wasn’t much good having anything exciting like floods, if you couldn’t share them with somebody.” A.A. Milne & E.H. Shepard’s Winnie-the-Pooh

“You know, Pooh, you did a very important thing today” said Christopher Robin “I did?” asked Pooh. “Well, yes. Instead of thinking of your tummy, you thought of your friend.” Christopher Robin and Winnie-the-Pooh, Disney’s Winnie-the-Pooh 2011

“Oh, Bear!” said Christopher Robin. “How I do love you!” “So do I,” said Pooh. A.A. Milne’s Winnie-the-Pooh

“Am I glad to see you. It’s more friendly with two.” Winnie-the-Pooh, Disney’s Winnie-the-Pooh and the Blustery Day

 

Previous ArticleNext Article