Je inzetten voor een ander

Het steunen van een goed doel is meestal een zeer persoonlijke aangelegenheid. Het heeft vaak te maken met je interessegebieden, met waar je hart naar uitgaat en met wat je meemaakt of hebt meegemaakt: wanneer je zelf diabetes hebt, of zo iemand kent, die dichtbij je staat, zul je je sneller inzetten voor het Diabetes Fonds dan voor het Fonds van de Nierstichting. Logisch, lijkt me.

Op zo’n manier ben ik bij het KWF terechtgekomen, en dan in het bijzonder KIKA.

collecte

De afgelopen jaren heb ik samen met mijn dochter letterlijk mijn beste beentje voorgezet en collecte gelopen voor het KWF. En ik kan je vertellen dat wanneer je langs de deuren gaat met een collectebus, je veel verschillende soorten emoties opwekt. Bij de mensen die opendoen, maar ook bij jezelf. Zo werd ik meerdere malen ‘bedankt’ voor mijn collectebus en niet in positieve zin. Er zijn mensen, die balen van collectebussen aan de deur. Dat kan. Dat mag. Zoals ik al zei, het steunen van een goed doel, is vaak heel persoonlijk. 

Maar het meest bijzondere vind ik toch wel als mensen plots emotioneel worden. Zo werden wij afgelopen jaar op een goede dag bijzonder hartelijk ontvangen door een wat ouder echtpaar. Zij zaten samen gezellig in de tuin met een flesje wijn zichtbaar te genieten van een heerlijke zomeravond en van elkaar. 

De man, een gewezen fotograaf, zag de collectebus en begon een verhaal over een opdracht die hij jaren geleden had uitgevoerd. Hij mocht kinderen met kanker fotograferen in het ziekenhuis. De kracht van die kinderen had zo’n enorme indruk op hem gemaakt, dat hij er nog ondersteboven van was en graag iets in onze collectebus liet rinkelen.

‘Deze ziekte treft ons allemaal’, vervolgde hij. ‘Iedereen kent wel iemand, misschien kennen jullie ook wel iemand.’

Ik schoot vol en door de brok in mijn keel kreeg ik geen woord meer uit mijn mond. Hij keek mijn dochter aan en zei nog eens bevestigend naar mijn dochter ‘Ja toch?’. Waarop mijn dochter antwoordde: ‘Ja, mijn zusje had kanker.’

Ik hield het niet droog. Daar stond ik dan met mijn sterke dochter en ik realiseerde me dat ik door samen te collecteren, liet zien hoe mooi het is om je in te zetten voor een ander die het nodig heeft.

Het ING Nederland fonds

Dit is mijn verhaal, maar jij hebt vast ook een verhaal. Misschien is het wel de Voedselbank, die je een warm hart toedraagt, omdat je in tijden van nood daar je voedsel moest halen? Misschien is het een stichting die zich inzet voor een leuke dagbesteding voor gehandicapte kinderen? Misschien nog weer iets heel anders.

Helaas laat de overheid het ondersteunen van goede doelen steeds meer over aan het maatschappelijk middenveld en krijgen deze landelijke en lokale initiatieven het steeds zwaarder. ING heeft in 2015 het ING Nederland fonds opgezet om deze landelijke initiatieven maar ook kleinere en lokale stichtingen te steunen in de vorm van geld, kennis en het beschikbaar stellen van tijd. In januari lanceerde het fonds de campagne ‘Help Nederland vooruit’ om de lokale stichtingen te ondersteunen met een donatie.

Hoe jij kunt helpen?

Je kunt de stichting, die jij graag wilt steunen, helpen door je stem uit te brengen.  Deze – in totaal 260 – stichtingen en verenigingen ontvangen allemaal een donatie van het ING Nederland fonds. Van de 5 stichtingen die per regio zijn geselecteerd ontvangt de stichting met het laagste aantal stemmen € 1.000 en de stichting met het hoogste aantal stemmen € 5.000.

Je kunt je stem eenvoudig uitbrengen op www.helpnederlandvooruit.nl. Je leest ook alles over de achtergronden van de genomineerde stichtingen.

Previous ArticleNext Article