De 9 fases wanneer je peuter een broertje of zusje krijgt

fases-broertje-of-zusje-krijgen

Wanneer je bevalt van je tweede kleintje, terwijl je al een peutertje thuis hebt rondhuppelen, dan is dat even wennen. Voor mama, maar zeker ook voor de peuter. Dit proces zal niet zonder tranen zijn, bij de baby niet, bij de peuter niet en ook bij mama niet. Er zal heel veel blijdschap zijn, maar ook veel frustratie.

Er zijn dagen bij, dat je je peuter niet meer herkent en je jezelf afvraagt welk monster er in jouw kind is getreden. Dat ligt niet aan jouw peuter, ook niet aan je nieuwe baby en ook zeker niet aan jou als mama.

Het zijn gewoon een aantal fases waar jullie doorheen moeten. En dit zijn die fases:

Fase 1. Verwarring wordt afgewisseld met nieuwsgierigheid

Wie is dit kleine schepsel? Waarom huilt hij? Waarom houdt mama hem de hele dag vast. Waarom zit dat hoofd in mama’s borst? Waarom komt mama niet met mij spelen? 

Fase 2. Een kleine shock

Je peuter komt erachter dat dit huilende en borstzuigende wezentje niet meer weggaat. O nee…

Fase 3. De ontkenningsfase

Ook al heb je je peuter meerdere malen uitgelegd dat de nieuwe baby zijn broertje of zusje is, hij blijft vragen wanneer de baby weer weggaat.

Fase 4. Hou je vast. Daar komt een driftbuitje aan… 

De ontkenningsfase is overgegaan in boosheid. “Serieus mama, hoe kun je me dit aandoen? Hoezo was het leuk om een broertje of zusje te krijgen?”

Fase 5. Jaloezie

Kleine baby’tjes zijn super schattig, dat ziet en zegt iedereen. Peuters, die overigens ook best schattig zijn, zijn het daar dan weer niet helemaal mee eens.

Fase 6. Angst

Hoe sneu het ook klinkt, je peuter is bang om vervangen te worden door dat kleine schattige schepseltje dat duidelijk niet meer weggaat.

Fase 7. Aandacht vragen

En wat doen peutertjes die bang zijn om vervangen te worden? Die gaan aandacht vragen. “Mama, mag ik een koekje? Mama, mag ik de iPad? Mama, kom je even naast me zitten? Mama, mama, mama, MAMA!?”

Fase 8. Acceptatie

Er is geen ontkomen meer aan. Dat kleintje blijft voor eeuwig en altijd. Dan kun je er ook beter maar het beste van maken en geloven wat mama zegt: er komt een dag dat je samen met hem spelen kunt.

Fase 9. Liefde

En nadat je kleintje al deze fases heeft doorstaan, komt de liefde boven drijven. Je peuter zal zijn kleine broertje of zusje liefdevol omarmen en er ontstaat een band die niet meer stuk kan.

Previous ArticleNext Article

3 Comments

  1. Ik heb genoten van de foto’s bij de tekst. Die illustreren het prachtig!