5 leugens over de bevalling van een tweede

tee keer bevallen

Vlak voordat je voor een eerste keer gaat bevallen, zit je vol met vragen. Van hoe voelen weeën tot aan word ik wel een goede moeder? Wanneer je voor een tweede keer gaat bevallen, zullen deze vragen veranderen naar ‘oh ja, zo voelden de weeën’ en wat is nou eigenlijk een goede moeder? Kortom, ook al heb je een bevalling al eens ervaren, vragen zijn er nog steeds. En dus ga je op zoek naar feiten over een tweede bevalling. Echter is geen enkele bevalling hetzelfde en zal iedereen het anders ervaren. Zo kwam ik erachter dat de volgende ‘feiten’ complete leugens waren voor mijn tweede bevalling. 

1. Een tweede bevalling gaat veel sneller

De weg is immers al een keer gebaand. Een eerste bevalling duurt gemiddeld zo’n 18 tot 24 uur. Een tweede bevalling is veel korter, en duurt gemiddeld zo’n 8 uur. Wanneer je voor een tweede keer gaat bevallen, ontspannen je spieren en gewrichtsbanden zich gemakkelijker, dit komt omdat alles al opgerekt is. De baby zal daarom gemakkelijker naar beneden komen. NOPE! Mijn tweede baby bleef ergens halverwege hangen en leek de uitgang niet te kunnen vinden. Hallo gast, je zus heeft de weg al eens voor je gebaand! Maar dat leek hem dus niet te deren. Pas toen de gynaecoloog ging dreigen met een knip en een vacuümpomp, leek hij de ernst van de situatie in te zien. ‘Oké, oké, ik kom al!’ En dat roept ‘ie nu nog steeds wanneer ik hem voor de zoveelste keer roep om te komen eten.

2. Ook het persen gaat dus sneller

De spieren en banden in je bekken en vagina zijn al eens eerder opgerekt en zullen nu makkelijker ruimte om de baby eruit te kunnen persen. Bij moeders die voor de eerste keer bevallen, kan het persen wel twee tot drie uur duren. Maar moeders die voor de tweede keer bevallen, zijn meestal binnen een uur klaar en vaak zelfs nog sneller. Leugen! Want dreigen met een knip en een vacuümpomp, klinkt niet alsof het persen heel soepeltjes verloopt toch?

3. Een tweede komt eerder

De uitgerekende datum van je baby ligt rond de 40-weken zwangerschap. Dit is natuurlijk een schatting en slechts 6 procent van de vrouwen bevalt daadwerkelijk op de uitgerekende datum. De gemiddelde moeder die voor het eerst gaat bevallen, zal zo’n 40 weken en 5 dagen zwanger zijn. Vrouwen die voor de tweede keer bevallen, doen dat gemiddeld drie dagen eerder dan de eerste keer. Omdat je lichaam al een bevalling achter de rug heeft, zal het de tweede keer iets sneller op de weeënhormonen reageren en daardoor zal je eerder bevallen dan de eerste keer.

Je raadt het al, in mijn geval was dat niet zo. Bij de eerste was ik al ruim over de uitgerekende datum heen en bij de tweede ging daar nog eens een paar dagen overheen. En dat terwijl ik heel internet afspeurde naar manieren om de bevalling op te wekken. Helaas mocht dat allemaal niet baten en was mijn laatste opwek-middel de gynaecoloog overtuigen dat twee weken overtijd echt teveel werd.

4. Je maakt het bewuster mee

Tijdens zo’n eerste bevalling word je nogal overrompeld door alle toeters en bellen om je heen. Je zult je dan ook regelmatig afvragen wat er toch allemaal gebeurt en waarom je hier toch ooit aan begonnen bent. Het enige wat je kunt doen is het je allemaal laten overkomen. Bij een tweede bevalling heb je dat natuurlijk niet. Je weet wat je te wachten staat en daardoor kun je er ook bewuster mee omgaan.

Ha-ha-ha-ha! Bij de tweede bevalling riep ik ‘al knip je me tot aan mijn navel open, als die baby er maar uitkomt!’ Geloof me, dat riep ik echt niet bewust.

5. Je bent met een tweede niet meer onzeker

Het moederschap heeft je leven al eens eerder op zijn kop gezet, je weet dus precies hoe je daarmee moet dealen. Nu kan het echte genieten beginnen. Je hoeft je geen zorgen meer te maken en je kunt volledig op jezelf vertrouwen.

Met een tweede krijg je inderdaad twee keer zoveel liefde terug! Maar ook twee keer zoveel gejank, twee keer zoveel schijtluiers en twee keer zoveel zorgen. En ja, ook twee keer zoveel onzekerheden. Ook die tweede is een uniek mensje en heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. En dat kan je nog steeds best onzeker maken. Maar laat je nooit aanpraten dat je geen vertrouwen in jezelf moet hebben! Want dat is pas écht een leugen. You’ve got this!


Afbeelding: Shutterstock / Lelde Feldmane-Zajarska

Previous ArticleNext Article