Hoe krijg ik meer energie? 13 manieren en tips

Iedere (jonge) ouder krijgt ermee te maken. Na tal van gebroken nachten heb je geen energie meer. Het laatste restje energie gaat op aan de kinderen, want die willen overdag gewoon weer je volle aandacht. Je neemt maar weer een bak koffie en grijpt ieder kans voor een powernap aan. Maar eigenlijk weet je zelf ook al, dit zijn niet de manieren om meer energie te krijgen. 

Hoe krijg je wél meer energie? Na wat onderzoek blijkt het allemaal niet zo heel ingewikkeld. Een paar kleine veranderingen in je levensstijl kunnen grote resultaten geven, waarbij je als jonge ouder energieker én ook vrolijker voelt. Dus ben je op zoek naar tips om meer energie te krijgen, dan heb ik ze hier voor je.

Meer slapen

Is het echt zo simpel? Ja misschien wel. Maar ja, ik weet ook wel dat het het beste is om 7-8 uur achtereen te slapen, maar dat dat met een baby of kleine kinderen vrijwel onmogelijk is. Hoe dan? Prioriteiten! Maak slaap een prioriteit. Moet het huis ’s avonds echt nog helemaal aan kant? Moet je je perse die ene serie nog kijken? Of kun je beter lekker in je nestje kruipen zodat je de volgende dag meer energie hebt? Vul het antwoord zelf maar in.

Leer nee te zeggen

Dit is een hele simpele en toch moeilijke manier om meer energie te krijgen. Het is moeilijk omdat ‘nee’ zeggen voor sommige mensen heel lastig is. Oefen daarom zoveel mogelijk met ‘nee’ zeggen tegen dingen wat energie vretend is. Het begint thuis al. Wil je kind alles uit de kast trekken om te knutselen? Zeg nee en bied een iets simpelers aan. Of heb je geen energie om te helpen op school? Doe dat dan ook niet! Het is oké om ‘nee’ te zeggen.

Zeg ja tegen hulp

‘Als ik iets voor je kan doen, dan hoor ik het wel.’ Hoe vaak heb je dit gehoord? En hoe vaak heb je er gebruik van gemaakt? Waarschijnlijk nooit, maar wat als je wel een keer hulp inschakelt? Wedden dat je energie overhoudt voor andere dingen!? Zeg gewoon een keer ja wanneer er hulp wordt aangeboden.

Kom in beweging!

Uuh, dit is juist het probleem. Daar heb je geen energie voor… Toch heeft onderzoek uitgewezen dat lichaamsbeweging, ook wanneer je vermoeid bent, juist energie geeft. Je hoeft niet meteen een abonnement af te sluiten bij de sportschool. Een paar minuten per dag heeft al resultaat. Heb je een tijdje gezeten? Spring dan simpelweg 10 keer op en neer. Doe een dansje met je kind. Of maak een stevige wandeling, al duurt het maar 10 minuutjes.

Oefen op je ademhaling

Als je ergens gericht op bent en je ergens veel energie in steekt, heb je waarschijnlijk de neiging om oppervlakkig te ademen, kort te ademen of zelf helemaal je adem in te houden. Dit kost je ongemerkt heel veel energie. Dit kun je oplossen door diep adem te halen. Wanneer je een aantal keren diep ademhaalt zou je volgens onderzoek zelfs een energieboost krijgen. Het goede nieuws is, is dat je dit kunt oefenen. Adem vier seconde diep in door je neus en vervolgens adem je volledig uit door je mond. Maak daarbij een whoosh geluid.

Loslaten

Hoe meer je de touwtjes zelf in handen wil houden, hoe meer uitgeput je raakt. Laat jezelf toe om los te laten. Dit kan de ene dag slechts één touwtje zijn en de volgende dag de hele bos. Soms is gewoon moeder zijn goed genoeg. Ga met de stroom mee en bespaar energie.

Wees lief voor jezelf

Ook dit is voor iedereen anders. De ene moeder is lief voor zichzelf wanneer ze zichzelf toelaat een bakkie koffie te drinken met vriendinnen. De ander heeft een nieuw outfit nodig. Hoe dan ook, wanneer je lief voor jezelf bent zul je zien dat je daar energie van krijgt. Energie die je vervolgens weer door kan geven.

Eet je ontbijt

Begin de dag met een goed ontbijt waar je energie van krijgt. Niet vullen maar voeden. Zie hier een blog met voeding waar je energie van krijgt.

Natuur geeft energie

In de zon zitten kan je gelukkig maken en vitamine D helpt bij je mentale welzijn. Bomen geven zuurstof en zuurstof geeft energie. De frisse buitenlucht kan je zeker goed doen. Probeer daarom elke dag, om de dag of wanneer jij het nodig hebt de natuur in te gaan.

Drink water!

Gebrek aan vocht is een belangrijke oorzaak van vermoeidheid. Probeer daarom twee liter water per dag te drinken om voldoende gehydrateerd én energiek te blijven.

Eet wat vaker kleine hoeveelheden

Als ik naar mezelf kijk, dan heb ik zo’n 2 a drie uur na mijn ontbijt en lunch alweer trek. Die trek vreet enorm veel energie. Het gevaar is dan dat ik ga snaaien naar suiker, chocola en andere ongezonde tussendoortjes. Het is beter om elke 3 a 4 uur kleine hoeveelheden te eten, om je honger te beperken en je energie op een optimaal niveau te houden.

Genoeg ijzer?

Ijzer te kort is vrij gebruikelijk als gevolg van een zware periode of een zwangerschap. En de symptomen van ijzertekort zijn onder andere ‘snel vermoeid’ en ‘snel buiten adem’.  IJzer is nodig om in je cellen energie te produceren en ijzer draagt bij aan een normale werking van het afweersysteem. De tip is daarom, houd goed in de gaten of je voldoende ijzer binnen krijgt.

Ga even lekker lachen

Ken je de uitdrukking ‘lachen is het beste medicijn’? Dit is zo waar! Want als je de humor er niet meer van inziet, wat is er dan nog leuk aan? Lachen versterkt je  immuunsysteem, versterkt je stemming, vermindert pijn en beschermt je tegen de schadelijke effecten van stress, aldus onderzoek. Dus ga even lekker lachen om een grappige tv serie, of beter nog, lachen met vriendinnen! Hoe dan ook, persoonlijk vind ik dit de beste manier om meer energie te krijgen.


hoe krijg je meer energie

Afbeelding: Shutterstock / Lolostock

Previous ArticleNext Article