DIY: Het Muizenhuis, hier blijf je aan knutselen!

knutselen muizenhuis

We kregen vorige week een grote domper te verwerken. We zouden namelijk eindelijk weer een keer eropuit gaan, glamperen bij de boer. Maar helaas gooide een positieve COVID-19 test roet in het eten! We moesten ons weekendje afzeggen en in plaats van lekker buiten ravotten, moesten we ons binnen zien te vermaken. Ik had al het één en ander bedacht waar we de kinderen mee konden vermaken en natuurlijk ook de filmtips er weer bijgehaald. Maar toen kwam ook nog Het Muizenhuis op mijn pad. Iets wat mij direct aansprak en ik wist zeker dat mijn meiden hier zich ook kostelijk mee zouden gaan vermaken. 

Het Muizenhuis

Het Muizenhuis, het is ongelofelijk, maar ik kende het nog niet. En dat terwijl ik echt meteen wist dat dit zo erg bij ons past! Het Muizenhuis is in 2008 door Karina Schaapman bedacht. Dit begon met een kinderboek, dat niet gevuld was met illustraties, maar met foto’s van scenes uit haar Muizenhuis. Dit bleek een succes, want een familiebedrijf vol met boeken, kraamcadeautjes en allerlei knutselmateriaal zodat iedereen een eigen Muizenhuis kan maken, volgde. Het Muizenhuis waar Karina zelf drie jaar lang aan bouwde, staat nu tentoongesteld in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Dat je een muizenhuis niet even in een middagje maakt, hebben we nu zelf ook ervaren. Iedere dag wordt er weer iets nieuws bij geknutseld of zelfs bijgebouwd. Maar laat ik even bij het begin van ons Muizenhuis avontuur beginnen.

Morgen komt Het Muizenhuis

Wanneer ik mijn kinderen na de gigantische domper vertel dat we morgen een Muizenhuis krijgen, roept de jongst meteen ‘een MUIS in huis??’ Ik moet lachen en ik stel haar gerust dat ze het morgen wel zal zien. Mijn oudste had dit gesprek even gemist en wanneer we het pakket uitpakken, valt ook bij haar het kwartje! ‘Oh, maar dit is hartstikke leuk!’, roept ze enthousiast. Ook zij had iets in haar hoofd gehaald met echte muizen. We gaan dus het muizenhuis knutselen, maar voordat we beginnen wil ik eerst even goed bekijken wat het precies is en hoe het allemaal werkt. Ik ken mijn meiden en ik weet dat ze in hun enthousiasme alles tegelijk kunnen opentrekken en dan ben ik vervolgens uren bezig met het zoeken naar de missende stukjes. We bouwen Het Muizenhuis stap voor stap op.

knutselen het muizenhuis
het muizenhuis
muizenhuis muizen

Meubelkits voor Het Muizenhuis

Voor Het Muizenhuis hebben we ook vier meubelkits. We hebben de badkamer, de keuken, de woonkamer en de slaapkamer. De meubelkits bestaan uit dunne vellen hout, waar je de onderdelen van de meubels uit kunt drukken. Vervolgens passen de verschillende onderdelen, door middel van een pen-gat verbinding in elkaar. Hier hebben kleine kinderen echt een beetje hulp bij nodig. Hier en daar moeten de meubelkits ook een beetje bij geschuurd worden om het passend te krijgen. Mijn meiden besluiten dat ik de aangewezen persoon ben om de meubeltjes in elkaar te zetten, zodat zij de meubeltjes kunnen schilderen.

meubelkits meuzenhuis
knutselen muizenhuis
knutselen muizenhuis
meubeltjes knutselen

Printables van Het Muizenhuis

Naast de meubelkits hebben we ook een aantal knipvellen van Het Muizenhuis. Deze knipvellen kun je gratis downloaden via de site van Het Muizenhuis. Maar je kunt ze ook kant en klaar bestellen, dan hoef je ze niet zelf uit te printen en uit knippen. En dat dat makkelijk is, beaamt mijn oudste die een aantal keren bevestigt dat ze zo blij is dat ze het allemaal niet zelf hoeft te knippen. Het vouwen van alle mini’s blijkt ook al uitdagend genoeg.

muizenhuis knutselen
muizenhuis mini

Wat een leuk knutselproject!

Inmiddels zijn we ruim anderhalve dag verder en we zijn allemaal nog net zo enthousiast als het eerste uur. Zeker mijn oudste gaat helemaal op in haar creatieve brein en verzint en knutselt vooral zelf meubels en winkeltjes voor naast Het Muizenhuis. Ook de naaimachine wordt er weer bijgehaald en ze naait zelf de kussentjes voor haar meubel c.q. plantenwinkeltje. En dat is denk ook echt de kracht van dit knutselproject. Je creativiteit blijft geprikkeld worden en het mooie is, je doet het nooit fout in Het Muizenhuis. Hoe je het ook inricht en wat je er allemaal erbij bedenkt, het is allemaal goed. En als je het even zelf niet meer bedenken kan, dan pak je het YouTube kanaal van het Muizenhuis erbij. Of je fantasie begint te pruttelen, zoals dat bij mijn jongste gebeurde, die inmiddels hele verhalen met de muisjes Sam, Julia en Ella beleeft.

knutselen muizenhuis
muizenhuis knutselen
muizenhuis knutselen
spelen muizenhuis
muizenhuis bouwen
slaapkamer muizenhuis
muizenhuis badkamer
knutselen muizenhuis
knutselen muizenhuis
knutselen muizenhuis
knutselen muizenhuis

Kortom, wat ons betreft is Het Muizenhuis echt een aanrader! Maar wees gewaarschuwd, het werkt ook verslavend. Want onze quarantaine is dan wel voorbij, met Het Muizenhuis zijn we nog lang niet klaar. En het zou zomaar eens kunnen dat voor je er erg in hebt, je drie jaar aan het knutselen bent aan een gigantisch Muizenhuis.

Previous ArticleNext Article