Bevalling opwekken, wat werkt echt?

weeen opwekken

Er komt een punt in de zwangerschap waar je het helemaal zat bent. De bevalling opwekken klinkt als muziek in je oren. Je nachten, het opstaan, je grote buik, alle kwaaltjes van de zwangerschap, je bent er echt klaar mee. Dus kom maar door met die bevalling!

Weeën opwekken, de bevalling mag beginnen!

Vanaf 37 weken zwangerschap mag een vrouw thuis bevallen, maar de bevalling natuurlijk opwekken is rond die periode nog niet zo verstandig. Hoe langer de baby in de buik zit, des te beter! Maar wanneer je de 40 weken zwangerschap gepasseerd bent, wil je het liefste de weeën opwekken, zodat de bevalling kan beginnen.

Maar wat werkt nou echt? Want uiteraard heb je de standaard huis, tuin en keuken maniertjes al geprobeerd. Een hele ananas zit in je mik. Je hebt meer seks gehad dan toen jullie de baby aan het verwekken was. En om de weeën op te wekken zijn je tepels inmiddels zo gestimuleerd, dat de borstvoeding een appeltje eitje wordt. Met als resultaat, nog steeds geen baby. 

Een natuurlijk manier om weeën op te wekken

Een gemiddelde zwangerschap duurt 40 weken. Maar slechts 5% van de zwangere vrouwen bevalt ook daadwerkelijk op de uitgerekende datum. Een groot deel van de zwangere vrouwen lopen ‘over tijd’. Dat wil zeggen dat ze die 40 weken zwangerschap passeren. Zelf heb ik van de drie zwangerschappen, twee keer die magische grens gepasseerd.

Alleen mijn derde kind is met 39 weken zwangerschap geboren. Dit ging geheel natuurlijk, zonder ook maar iets gedaan te hebben om de weeën op te wekken. De eerste twee zwangerschappen eindigden dus na die 40 weken zwangerschap. De tweede kwam zelfs pas met 42 weken zwangerschap. En ik kan je vertellen, dat was best frustrerend. Want wat ik ook probeerden, die weeën werden maar niet opgewekt. En de bevalling kwam niet op gang. Zelfs het strippen door de verloskundige mocht niet baten.

Middelen om weeën op te wekken

Zoals ik al zei, er zijn genoeg middelen om weeën op te wekken. Dit kunnen oefeningen zijn. Maar ook bepaald voedsel kan de bevalling op gang helpen. Welke middelen werken echt om de weeën op te wekken? Dit zijn de meest populaire manieren.

weeen opwekken

Beweging

Blijven bewegen is een goede, natuurlijke manier om de bevalling op te wekken. Toch kan dit in de laatste weken van een zwangerschap best lastig zijn. Een lange wandeling maken, zit er voor sommige hoog zwangere vrouwen niet meer in. Probeer dan de weeën dans gewoon eens uit te voeren. Ook dit is een manier van bewegen en je oefent meteen alvast voor de bevalling.

Seks

Tja, deze manier van een bevalling opwekken, hoort toch in dit rijtje thuis. En laten we eerlijk wezen, ik kan vervelendere manieren van weeën opwekken bedenken. Mocht het hebben van seks niet helpen om de bevalling op te wekken, dan hebben jullie in ieder geval deze behoefte goed bevredigd. Want dit kan na de bevalling wel weer even duren.

Tepelstimulatie

Het stimuleren van de tepels kan ervoor zorgen dat de baarmoeder samentrekt, waardoor er weeën worden opgewekt. Sowieso is het stimuleren van de tepels zo vlak voor een bevalling een goed idee. Wanneer je borstvoeding gaat geven, zijn je tepels alvast wat gewend. Bovendien moet je baarmoeder na de bevalling ook weer goed samentrekken. Tepelstimulatie bevordert dit proces. Maar of het echt werkt om het proces van weeën opwekken stimuleert..?

Strippen

Strippen gebeurt wanneer de gynaecoloog of verloskundige de bevalling opwekken een handje (of vingertje) wil helpen. Hij of zij probeert de vliezen van de baarmoederwand los te strippen. Dit in de hoop om de weeën op te wekken. Ik heb het strippen zelf een aantal keren meegemaakt en ik vond het geen pretje. Het voelt als ware scherp aan.

Voeding

De één zegt dat het hart van een ananas de bevalling kan opwekken. De ander zegt dat je pittig voedsel moet eten. Dat het daadwerkelijk echt werkt om weeën op te wekken, is nooit wetenschappelijk bewezen. En zo zijn er wel meer leugens over bevallen.

De bevalling stimuleren

Naast de populaire manieren om een bevalling op te wekken, zijn er nog veel meer zogeheten weeën opwekkers. Maar ook voor deze manieren geldt: ‘werkt het echt, wie zal het zeggen?’ Ik heb er in ieder geval een aantal geprobeerd, maar er was niets dat naar mijn idee echt werkte.

Frambozenbladthee

De ervaringen met frambozenbladthee zijn nogal uitlopend. De één drinkt het vanaf 37 weken zwangerschap en zit met 41 weken nog steeds potdicht. En de ander bevalt spontaan en probleemloos rond 39 weken zwangerschap. Of dat komt door de frambozenbladthee, weet niemand. Dus of deze manier om weeën op te wekken echt werkt, weet ook niemand.

Weeën opwekken met een fitnessbal

Zo’n fitnessbal is fijn tijdens de bevalling om weeën op te vangen. Maar hij kan ook dienen om een bevalling op te wekken. Als ik het zo heen en weer zie stuiteren, kan het ook bijna niet anders dan dat de baby indaalt. Mocht je precies willen weten welke manieren met een fitnessbal kunnen helpen, bekijk dan het volgende filmpje.

Voeding als bananen, dadels en basilicum

Een kaliumtekort kan de bevalling vertragen. Bananen bevatten veel kalium. 1+1=2. Basilicum is een kruid dat de bloedtoevoer naar de baarmoeder stimuleert, kan geen kwaad zo vlag voor een bevalling. En zes dadels per dag zouden weeën kunnen opwekken.

Squats

Door elke dag een paar squats te doen, help je de baby indalen. En helpt het niet om de bevalling op te wekken, heb je in ieder geval ijzers sterke beenspieren gekweekt.

Zwemmen

Door ontspannen te zwemmen, kan het helpen om de weeën op te wekken. Een bad nemen kun je natuurlijk ook proberen. Sowieso ontspannen zijn, zo vlak voor de bevalling, kan geen kwaad. Hoe meer ontspannen jijzelf bent, hoe makkelijker de bevalling zal verlopen. Dat werkt zeker!

Weeën opwekken in het ziekenhuis

Het zijn allemaal prachtige manieren om weeën natuurlijk op te wekken. Maar weet je wat echt werkt? De bevalling opwekken in het ziekenhuis. En jammer genoeg is ‘het helemaal zat zijn’ geen goede reden om weeën op te wekken in het ziekenhuis. Er zit niets anders op dan wachten en hopen op een natuurlijk begin van de bevalling. Want als je weeën eenmaal in het ziekenhuis worden opgewekt, dan is daar een medische reden voor.


bevalling opwekken wat werkt echt

Afbeelding bevalling opwekken: ArtFamily/shutterstock

 

Previous ArticleNext Article