Een enthousiast kind… Hoe kun je de schade beperken?

Kinderen zijn een geweldige verrijking van het leven, maar soms zijn ze ook wel eens onhandig. Een deur die te hard wordt dicht gedaan, een gesneuveld ruitje tijdens het voetballen op straat of iets omstoten door te enthousiast gedrag. De meesten van ons verwachten het niet van onze kinderen, maar het gebeurt regelmatig. 

Meestal gaat het per ongeluk, wanneer je kind heel enthousiast reageert. Soms opzettelijk, wanneer je kind boos is. Maar wat de reden ook is, als er iets kapot gaat, baal je wel. Zeker wanneer het niet je eigen bezit is, maar dat van een ander. Wat kun je hieraan doen? Hoe kun je de schade beperken?

Omgaan met een enthousiast kind

Naast het afsluiten van een verzekering, kun je natuurlijk ook heel veel bereiken met de opvoeding en je eigen handelen. Hoe kun je het beste omgaan met een wild kind?

Vaak is een kind niet opzettelijk wild. Het is een manier van uiten. Soms uit frustratie, maar vaak ook uit blijdschap. Het is goed om je eigen kind te kennen en te weten wat het beste is voor hem of haar. Regelmaat en structuur biedt een kind vaak houvast. Door vooraf met je kind te bespreken wat er komen gaat, dus wat jullie gaan doen op een dag, kan dat rust in het hoofd van je kind geven.
Maar de beste tip is: trek je niks aan van de mening van anderen en verzamel mensen om je heen die met je meeleven. Vindt die ene moeder dat een kind een uur stil moet kunnen zitten in een restaurant? Leuk voor haar, maar jouw kind heeft nu eenmaal afleiding nodig, anders gaat hij de boel slopen. Met de juiste mensen om je heen, hoef je je niet continu te verontschuldigen voor het wilde gedrag van je kind. Dat scheelt bij jezelf al een hoop frustratie. En doordat je zelf kalm kunt blijven, zal dit ook doorwerken op je kind. Een relaxte moeder betekent vaak ook een relaxt kind.

Een aansprakelijkheidsverzekering

Naast een goede opvoeding is het aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De aansprakelijkheidsverzekering van FBTO heeft een aantal voordelen.

Zo ben je met deze aansprakelijkheidsverzekering wereldwijd gedekt en ook wanneer je kind per ongeluk schade veroorzaakt aan spullen van een ander, zoals een keer op de camping in Frankrijk..

En zo zijn er nog veel meer momenten geweest dat de aansprakelijkheidsverzekering van pas kwam. Zo stootte mijn zoon een keer een glas wijn uit mijn hand, terwijl we bij vrienden op de bank zaten. Of toen hij in een winkel tegen een vitrinekast liep, met alle gevolgen van dien. Maar ook als je hond een keer op het kleed van de buren kauwt kan deze aansprakelijkheidsverzekering handig zijn. En dat is fijn, want honden kunnen er ook wat van.

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.


Afbeelding: Shutterstock/Maximumm

Previous ArticleNext Article