Doe gewoon niet zo moeilijk met kerst

Het is weer bijna kerst! Dan vieren we de mooiste tijd van het jaar. Totdat kerst met al zijn rompslomp daadwerkelijk begint, dan lijkt het opeens niet meer zo mooi te zijn. Nadat je een fortuin hebt uitgegeven aan decoratie en vreetwerk, begint de stress om het kerstfeest ook nog magisch en onvergetelijk te maken. Maar je peuter besluit om je dure decoratie van de tafel te meppen. Hij smeert de aardappelgratin over je veel te dure tafelkleed. En de rosbief wordt onder tafel weggemoffeld en aan de hond gegeven. Het enige magische wat er gebeurd is de mentale inzinking bij moeder. 

Zonde want het is zo simpel om het kerstfeest gezellig en rustig te vieren, ook met kinderen. Dat doe je namelijk zo:

Doe gewoon niet zo moeilijk met kerst!

Kerst met kinderen

Kerst vieren met je kinderen is hartstikke leuk. Zolang je er maar niet teveel van verwacht. Eigenlijk is het precies hetzelfde als in het hele ouderschap. Als je je verwachtingen naar beneden bijstelt, is het best leuk. De leukste kerstdagen beleef je met je kinderen door kerst zo simpel mogelijk te vieren.

Maar heb je geen idee hoe je kerst met kinderen simpel vieren moet? Ik geef je een aantal tips om simpelweg niet zo moeilijk te doen met kerst.

Weg met de adventskalender!

Het idee is leuk. Elke dag tot kerst een vakje of een luikje openen waar een klein presentje achter zit. Echter was dat van origine iets lekkers, zoals een stukje chocolade. Tegenwoordig zijn het vooral adventskalenders waar kleine cadeautjes tevoorschijn komen. En ja, ook dat is voor de kinderen in eerste instantie fantastisch! Totdat de lol eraf is omdat het allemaal veel te lang duurt. Of totdat de peuter besluit om alle luikjes in één keer open te trekken. En dat allemaal voor kleine flut-speeltjes waar je al helemaal niet op zit te wachten.

Dus, weg met de adventskalender! Of in ieder geval aanpassen die kalender. Als alternatief voor de cadeautjes in een adventskalender, kun je bijvoorbeeld activiteiten achter het luikje verstoppen. ‘Samen een boekje lezen’ of ‘een spelletje spelen’, ik noem maar wat, zolang het maar simpel (en leuk voor kinderen) is.

Doe je kerstboodschappen online

Met je kinderen kerstboodschappen doen? Vrede op aarde is ver te zoeken. Appie.nlJumbo.nl, Plus Online boodschappen, de online biologische supermarkt, whatever. Ze hebben tegenwoordig allemaal een bezorgdienst. Wel even op tijd bestellen, anders sta je alsnog met je leuke ideeën (en je kinderen) in de rij bij de supermarkt.

Neem een kunstboom. Of gewoon geen boom

Als je de kerstboom even realistisch bekijkt, is het vooral heel veel gedoe. Alleen al de zooi die het maakt. Een kunstboom geeft al wat minder troep, maar het feit dat je de boom moet op- en aftuigen blijft. Kinderen betrekken in dit proces, is een heel goed idee. Maar realiseer je dan wel dat je elk jaar nieuwe ballen kopen moet.

Het toppunt van simpel doen met kerst, is een alternatieve kerstboom. En dan bij voorkeur de poster.

Kijk niet op Pinterest

Doe jezelf een lol en blijf er ver bij vandaan. Pinterest is prachtig, inspirerend en de plek om ideeën voor kerst op te doen. Maar niet wanneer je op zoek bent naar een eenvoudige kerst. Wanneer je er toch ingezogen wordt, zal de sluwe manier van Pinterest je toch weer het gevoel geven dat je kinderen een magische kerstherinnering moet geven. En gezien de Pinterest plaatjes kan dat niet simpel en eenvoudig.

Geloof me, het is allemaal nep! Weet je nog? Het enige magische wat er gebeurt is de mentale inzinking bij moeder.

Kies zelf een traditie

Of kies er een paar en maak je eigen kersttradities en herinneringen met je kinderen zoals jij dat wil. Er zijn geen geschreven wetten over hoe je kerst met je kinderen vieren moet. Hou je niet van uitgebreid koken? Geeft het vooral stress? Doe het dan ook niet. Maar hou het lekker simpel met kerst. Bak desnoods een ei. Rustig en gezellig kerst vieren met kinderen, kan alleen wanneer je zelf ook rustig en gezellig bent. Dus doe voor de kerst zoveel of zo weinig als je wilt, maar ontspan en geniet vooral van de kerst met je kinderen.

Afbeelding: Shutterstock

Previous ArticleNext Article
Pauline is moeder van een drietal en probeert naast haar kinderen ook al ruim 12 jaar deze website in leven te houden. Na jaren schrijven bleek de pen niet alleen goed te zijn voor mooie en waardevolle blogs, maar kan de pen ook tekeningetjes maken! Van deze tekeningetjes worden er weer leuke printables gemaakt die gebruikt kunnen worden tijdens kinderfeestjes, babyshowers en andere momenten om spelletjes te spelen. Hoe dan ook, er zitten nog genoeg ideeën in de pen. Dus kom gerust regelmatig langs om te checken welke inkt er nu weer op het papier is gekomen.